Την επιβολή νέου φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία αυτόνομων πηγών χρηματοδότησης του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η πρόταση, η οποία φέρει τον τίτλο «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», βρίσκεται ήδη σε προσχέδιο και αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση προβλέπει την επιβολή ετήσιου φόρου σε εταιρείες με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως χώρας έδρας. Η φορολόγηση θα βασίζεται στον ορισμό του «καθαρού εισοδήματος» της ΕΕ και θα λαμβάνει υπόψη επιδοτήσεις και φόρους. Σκοπός είναι οι επιχειρήσεις με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών να καταβάλλουν και αναλογικά μεγαλύτερες εισφορές, με τη θέσπιση προοδευτικών φορολογικών κλιμακίων.
Η υλοποίηση της πρότασης ωστόσο προϋποθέτει τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους σε ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέσω νέων φορολογικών μηχανισμών.
Πέραν του νέου εταιρικού φόρου, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει πρόσθετες προτάσεις αύξησης των εσόδων της Ένωσης. Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα όπως αύξηση των ειδικών φόρων στον καπνό, τέλος για μη ανακυκλώσιμα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς και τέλος διαχείρισης για δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων – ένα μέτρο που στοχεύει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η κλίμακα των νέων χρηματοδοτικών αναγκών της ΕΕ –από την άνοδο των επιτοκίων και την εξυπηρέτηση του κοινού χρέους μέχρι την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας– απαιτεί ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου μοντέλου εσόδων. Ο σημερινός προϋπολογισμός της ΕΕ, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ΑΕΕ των κρατών-μελών (περίπου 1 τρισ. ευρώ), βασίζεται κυρίως σε εθνικές εισφορές, με περιορισμένο ποσοστό αυτόνομων εσόδων από δασμούς, ΦΠΑ και άλλα τέλη.
Παράλληλα, εξετάζεται η αναθεώρηση υφιστάμενων πόρων, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εσόδων από τελωνειακά τέλη, από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω του μηχανισμού ETS, ο φόρος στις εισαγωγές με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς και η αύξηση του τέλους για μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απόβλητα από 0,80 σεντς στα 1,00 ευρώ ανά κιλό.
Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, ταυτόχρονα με το προσχέδιο του νέου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. Παρά τις δυσκολίες, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, σε μία περίοδο που οι ανάγκες της Ένωσης αυξάνονται ραγδαία.
protothema.gr