Ο οικοδομικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας και η πολυεπίπεδη δράση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμων, έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη προσπάθεια για προσέλκυση νέων και σημαντικών επενδύσεων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο, και την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας και αναδεικνύοντας την Κύπρο ως προορισμό επενδύσεων, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο δείπνο με αφορμή της συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την πρόθεση της Κυβέρνησης για στήριξη του κατασκευαστικού τομέα και αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του με εκπροσώπους της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, τους αρμοδίους Υπουργούς, στο Προεδρικό, στα τέλη Μαΐου, για συζήτηση των δράσεων της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις δράσεις της Πολιτείας για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Built to Rent που συνδυάζει πολεοδομικά κίνητρα με φορολογικές ελαφρύνσεις για προώθηση οικιστικών μονάδων στην αγορά ενοικίου, με πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους επενδυτές ανάπτυξης γης. Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου ενίσχυσης της Στεγαστικής Πολιτικής που προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής χρηματικού αντισταθμίσματος και εξαγοράς των πολεοδομικών κινήτρων.

«Πέραν της στεγαστικής πολιτικής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας τεράστιας μάστιγας που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά ως πολιτεία, της γραφειοκρατίας, και για την επιτάχυνση της αδειοδότησης αναπτύξεων που συμβάλλουν στην άμβλυνση του στεγαστικού ζητήματος, αποφασίσαμε όπως όλες οι αιτήσεις που αφορούν τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα εξετάζονται από μία Κεντρική Πολεοδομική Αρχή – τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στα 22 μέτρα απλοποίησης και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. «Ξέρω πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Υπάρχουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων για αδειοδότηση έργων οικιστικής ανάπτυξης, σε πρώτη φάση μικρής εμβέλειας, σε συνεργασία με τους ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι πλέον συμμετέχουν ουσιαστικά στην προώθηση τέτοιων αναπτύξεων. Και ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ για τη συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα» ανέφερε ενδεικτικά.

Όπως είπε, η μεταρρύθμιση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, είναι απαραίτητη για την προώθηση της ανάπτυξης, διότι με την έγκαιρη αδειοδότηση ενισχύεται η δραστηριότητα του κατασκευαστικού τομέα και της οικοδομικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Αποτελούν επίσης ουσιώδη παράγοντα, για την επιτυχή εφαρμογή της επικείμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη λειτουργία των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, από την 1η Ιουλίου του 2024.

«Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, η διευκόλυνση της αδειοδότησης των έργων στρατηγικής ανάπτυξης αποτελεί ένα ακόμη στόχο της Κυβέρνησης, ο οποίος υλοποιείται με την εφαρμογή του σχετικού νόμου για τη Διευκόλυνση των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης. Με την πρόσφατη κατάθεση των σχετικών Κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην αρμόδια Επιτροπή, τροχοδρομούνται και οι διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή του νόμου που θα είναι καθοριστικής σημασίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο πληροφοριακό σύστημα «Ιππόδαμος», το οποίο χαρακτήρισε ως μέτρο που συμβάλλει στην ταχεία αδειοδότηση. «Η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής αίτησης είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύοντας την ίδια στιγμή την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, έτσι ώστε να καταστεί ακόμη ελκυστικότερος επιχειρηματικός προορισμός» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην εφαρμογή των μέτρων αστικού αναδασμού, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2023. «Ο αστικός αναδασμός προωθεί το μοντέλο της συμπαγούς και αειφόρου ανάπτυξης γης και συμβάλλει στον περιορισμό της διάσπαρτης ανάπτυξης, φαινομένων που βλέπαμε στο παρελθόν. Σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται εντός του 2024 η ψήφιση νόμου που θα έχει ουσιαστική θετική συμβολή στην ανάπτυξη της ακίνητης ιδιοκτησίας, με σημαντικά οφέλη τόσο για τους ιδιοκτήτες γης όσο και τις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης» είπε.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει με διάφορες δράσεις τον τομέα της ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Exit mobile version