Έχει προσδοκίες, αλλά έχει και απαιτήσεις το ΔΗΚΟ από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Η δυναμική που φαίνεται να έχει το ΕΛΑΜ και ο κίνδυνος απώλειας, από πλευράς ΔΗΚΟ, του ρυθμιστικού του ρόλου στη Βουλή είναι δύο δεδομένα για τα οποία δίνεται μάχη, και ο Νικόλας Παπαδόπουλος προφανώς αναμένει από το Προεδρικό χείρα βοηθείας.

Για αυτό και η δήλωση Χριστοδουλίδη την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με τα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο με την πρόταση Γεάδη για ψήφισμα κατά της Τουρκίας – η οποία τελικά απορρίφθηκε –, αναμενόταν πως θα ήταν διαφορετική. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ατυχείς δηλώσεις από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δίνοντας συνέχεια στη δήλωση του Χρύση Παντελίδη την προηγούμενη μέρα.

Η ανάγνωση, βέβαια, του Προεδρικού είναι διαφορετική, καθώς η κυβέρνηση θέλει να απαντά και να σχολιάζει για θέματα επί των οποίων της ασκείται κριτική, και όχι για τη δράση κάθε ευρωβουλευτή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος ήταν χθες το πρωί φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη – με την οποία έκανε αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας των έξι βουλευτών και απέφευγε να αναφερθεί στην καταψήφιση της πρότασης του ΕΛΑΜ για καταδίκη της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο – ήταν ατυχής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην εξισώνει, κατά την έκφρασή του, τους τέσσερις υπεύθυνους και σοβαρούς – όπως τόνισε – ευρωβουλευτές, με δύο ευρωβουλευτές που φαίνεται πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «χαϊδεύουν τα αυτιά», όπως είπε, συγκεκριμένου ακροατηρίου.

«Θέλουμε», είπε, «να αναγνωρίζει το έργο των τεσσάρων ευρωβουλευτών και να μην ισοπεδώνει ή εξισώνει τους πάντες».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο γεγονός εκφράστηκε διαφωνία, αλλά επιδιώκεται αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πρωτοβουλίες του οποίου έδωσαν νέα ώθηση στο Κυπριακό.

Η πρώτη έκφραση δυσαρέσκειας από πλευράς ΔΗΚΟ εκφράστηκε τη Δευτέρα, όταν ο βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τη δήλωσή του, εξίσωσε τους έξι ευρωβουλευτές. «Περιμένουμε από τον Πρόεδρο να καυτηριάσει το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ήταν φιλοξενούμενος χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, κατά την οποία επανέλαβε όσα ανέφερε τη Δευτέρα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις και ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σε κανένα συλλογικό όργανο του κόμματος.

Κύκλοι του ΔΗΚΟ υπέδειξαν πως δεν πρέπει να στραφεί η δημόσια συζήτηση στις σχέσεις Προεδρικού – ΔΗΚΟ, οι οποίες ούτως ή άλλως περνούν από διακυμάνσεις, αλλά στη μάχη που έχει να δώσει το ΔΗΚΟ με το ΕΛΑΜ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Άρα, η προσοχή θα πρέπει να είναι στην ανάδειξη του λαϊκισμού του ΕΛΑΜ γενικότερα και, ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ευρωβουλευτή του, Γεάδη Γεάδη.

Το ΔΗΚΟ έδωσε, πάντως, και συνέχεια στο θέμα, διευρύνοντας την κριτική του και στη δράση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου.

«Οι ανεύθυνες πολιτικές των δύο Κυπρίων ευρωβουλευτών συνεχίζονται και προκαλούν πλέον προβλήματα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, εκθέτοντας τη χώρα μας και οδηγώντας την σε περιπέτειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ. Προστίθεται, επίσης, ότι μετά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που αρνήθηκε να συναντήσει το ΕΛΑΜ, τώρα και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αποδοκιμάζει δημόσια τον Φειδία Παναγιώτου για την επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις της ΕΕ.

«Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του κ. Παναγιώτου για την επίσκεψη. Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για το γεγονός ότι οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές, χωρίς συναίσθηση του ρόλου που τους έχει ανατεθεί, οδηγούν τη χώρα μας σε περιπέτειες.

Η εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ύψιστο θεσμικό καθήκον. Απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όποιος αποτυγχάνει σε αυτά, δεν εκφράζει την Κύπρο – την εκθέτει», καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Exit mobile version