21 Απριλίου, 2025
12:55 μμ

Η μείωση του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης σε εμπόλεμες περιοχές, όπου τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές δυσκολίες – όπως στη Λωρίδα της Γάζας και στο Σουδάν – προειδοποίησε την Κυριακή αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Από την ανάληψη της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στο πάγωμα της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων βασικών προγραμμάτων για την παγκόσμια υγεία, ενώ στην ουσία αποδόμησε την USAID – την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία για την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό – η οποία διέθετε ετήσιο προϋπολογισμό 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 42% της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Πολλά από τα προγράμματα έχουν σήμερα σταματήσει ή δεν μπορούν να συνεχιστούν»

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον ΠΟΥ, κάτι που θα συνεπάγεται μείωση του προϋπολογισμού του κατά 20%, επηρεάζοντας άμεσα τις αποστολές και το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαχρονικά αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, δεν κατέβαλαν τα συμφωνηθέντα κονδύλια για το 2024 και είναι αβέβαιο αν θα το πράξουν το 2025.

«Ο ΠΟΥ επιτελεί καίριο ρόλο στην προστασία και αποκατάσταση των συστημάτων υγείας, στην εκπαίδευση και ανάπτυξη ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών», δήλωσε η Χανάν Μπάλχι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Ριάντ.

«Πολλά από τα προγράμματα αυτά έχουν σήμερα σταματήσει ή δεν μπορούν να συνεχιστούν», προειδοποίησε η ίδια.

Κρίσιμες επιπτώσεις σε Γάζα και Σουδάν

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό πολιορκία, η υγειονομική κρίση είναι δραματική και οι καταστροφές σε υποδομές τεράστιες, μετά από ενάμιση χρόνο σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και τις ισραηλινές δυνάμεις. Η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει σταματήσει να λειτουργεί.

«Η στήριξη στις ιατρικές ομάδες πρώτης γραμμής, η παροχή φαρμάκων και η αποκατάσταση των υγειονομικών εγκαταστάσεων επηρεάζονται άμεσα από την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας», σημείωσε η κ. Μπάλχι.

Στο Σουδάν, ο οργανισμός αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια, καθώς η σύγκρουση που συνεχίζεται για περισσότερο από δύο χρόνια ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικές δυνάμεις έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ορισμένες περιοχές της χώρας πλήττονται ταυτόχρονα από τρεις σοβαρές επιδημίες — ελονοσία, δάγκειο πυρετό και χολέρα — σύμφωνα με την ίδια αξιωματούχο.

Οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα

«Δουλεύουμε εντατικά για την ανίχνευση νέων και επανεμφανιζόμενων παθογόνων, με στόχο την προστασία όχι μόνο του πληθυσμού στο Σουδάν, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας», ανέφερε.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ αναμένεται να διαταράξει διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες με κορυφαία πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και θεσμούς δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ.

Αυτό ενδέχεται να παρεμποδίσει την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών για την πρόληψη υγειονομικών κρίσεων, όπως πιθανών μελλοντικών πανδημιών, υπονομεύοντας «τη δυνατότητά μας να επιτηρούμε και να εντοπίζουμε ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Όπως υπενθύμισε: «Αυτά τα βακτήρια και οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και αδιαφορούν για τις πολιτικές συγκυρίες των ανθρώπων».

in.gr

Exit mobile version