Μετά τις Air China και Juneyao Air μια ακόμα αεροπορική εταιρεία από την Κίνα μπαίνει στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τη Sichuan Airlines, η οποία όπως έγινε και επισήμως γνωστό, θα ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο να εκτελεί πτήσεις με συχνότητα τέσσερις φορές την εβδομάδα, από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας, με τελικό προορισμό την πόλη Τσενγκντού (Chengdu) -στην οποία είναι η έδρα της- και ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
Η κινεζική εταιρεία με αυτή την κίνηση διευρύνει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή Ήπειρο καθώς μετά την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και τη Μαδρίτη, θα προσθέσει στους προορισμούς που εξυπηρετεί και την Αθήνα.
Η Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, φιλοξενεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η ίδια η επαρχία έχει πληθυσμό άνω των 90 εκατομμυρίων κατοίκων. Η νέα αεροπορική σύνδεση αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές ροές από την αγορά της Άπω Ανατολής προς την Ελλάδα και να λειτουργήσει ως μια νέα πύλη εισόδου των Κινέζων στη χώρα μας.
Η Sichuan Airlines θα εκτελεί τις πτήσεις της με αεροσκάφος A350-900. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί ένας από τους πιο σημαντικούς ‘’παίκτες’’ στην κινεζική αγορά, με τις ‘’μετοχές’’ της να ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς επιταχύνει τη διείσδυσή της στη διεθνή αεροπορική αγορά. Διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Airbus (πάνω από 200) στην Κίνα και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 34 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση.
Η άφιξη της Sichuan Airlines εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες στο εγχώριο τουριστικό προϊόν με την Άπω Ανατολή. Τα νούμερα δείχνουν ότι η χώρα μας κερδίζει το στοίχημα των Κινέζων τουριστών, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αυστηρών περιορισμών και lockdown λόγω της πανδημίας.
Ενδεικτικό της αυξημένης τουριστικής κίνησης είναι το γεγονός ότι οι συνολικές αφίξεις ξένων επιβατών από την Κίνα στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το 2024, είτε μέσω απευθείας πτήσεων είτε με ανταπόκριση, ανήλθαν σε 139.000 — αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σύγκριση με το 2023, οπότε ίσχυαν ακόμη περιορισμοί, και κατά 30% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2025, η επιβατική κίνηση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας παρουσίασε ισχυρή αύξηση 119% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Ήδη από πέρυσι, οι επισκέπτες από την Άπω Ανατολή ξεκίνησαν και πάλι να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα να διεκδικεί το δικό της μερίδιο από την τεράστια αγορά της Κίνας.
Πάντως, η διείσδυση των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη έχει διευκολυνθεί καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν το προνόμιο της πρόσβασης στον ρωσικό εναέριο χώρο, κάτι που τους επιτρέπει να προσφέρουν συντομότερες διαδρομές με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.
Η νέα αεροπορική έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες κινεζικές εταιρείες που διασυνδέουν την Ελλάδα με την Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, η Air China πραγματοποιεί 3 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση με προορισμό το Πεκίνο, οι οποίες θα αυξηθούν σε 4 από τον ερχόμενο Ιούλιο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Εκτός από το δρομολόγιο Αθήνα-Πεκίνο που εξυπηρετεί η Air China υπάρχει και ακόμα μια πτήση, η οποία συνδέει την Αθήνα με τη Σανγκάη, 4 φορές την εβδομάδα. Με την προσθήκη του νέου ‘’παίκτη’’ τα συνολικά δρομολόγια το καλοκαίρι από Αθήνα προς Κίνα θα είναι 12 στο σύνολό τους. Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και της πολιτικής δασμών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, το Ελ. Βενιζέλος, όπως δήλωσε άλλωστε ο Γιάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στρέφει το ενδιαφέρον του προς Ανατολάς.
capital.gr