Την εκτίμηση ότι οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ο οποίος εντοπίζει ότι η οικονομική στενότητα έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών γενικότερα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς γα το πώς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ είπε ότι «υπάρχει μια αγοραστική κίνηση», η οποία όμως, «σίγουρα δεν μας θυμίζει παλιές εποχές». «Έχει αλλάξει νοοτροπία ο κόσμος. Δεν συνηθίζεται τώρα να περιμένει το Πάσχα να αγοράσει κάτι καινούριο, είτε για τον ίδιο, είτε για τα παιδιά του», σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχει και οικονομική στενότητα. Ανέφερε ότι η τελευταία αύξηση στα καύσιμα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει σημαντικά τον καταναλωτή. «Εκείνο που θα φροντίσει σίγουρα είναι ότι δεν θα στερηθεί τα είδη πρώτης ανάγκης. Θα θυσιάσει μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματός του στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για να έχει ένα πασχαλινό τραπέζι, όπως συνηθίζεται κάθε Πάσχα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες καταναλωτικές συνήθειες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι οι παλιές εποχές», υπογράμμισε.

Αναστάτωσε η πρωτομαγιά

Ερωτηθείς αν επηρέασε αρνητικά η αργία της Πρωτομαγιάς την κίνηση των καταστημάτων, είπε ότι σε μεγάλο βαθμό θα ανακάμψει η κίνηση τις επόμενες μέρες. Σημείωσε όμως, ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οι κρεοπώλες, αναστατώθηκαν, καθώς υπάρχουν καταναλωτές που αγοράζουν από νωρίς το κρέας, «χρειάζεται προετοιμασία και σίγουρα ο κλάδος επηρεάστηκε αρνητικά».

Σημείωσε ότι μια εισήγηση θα ήταν να μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα, όπως έγινε και στην Ελλάδα, καθώς δεν τυχαίνει να πέφτει κάθε χρόνο τη Μεγάλη Βδομάδα, «Έχουμε αναρχία στα ωράρια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από το 2013 έχουν καταργηθεί τα ωράρια και τα καταστήματα δουλεύουν κατά το δοκούν. «Όλα τα καταστήματα δικαιούνται να δουλεύουν 24ωρο. Και ερχόμαστε και λέμε τη Μ. Τετάρτη να είναι κλειστά τα καταστήματα, που περιμένουν τη Μεγάλη Βδομάδα αρκετές επιχειρήσεις για να εργαστούν. Είναι μια μεγάλη αντίφαση αυτό το γεγονός», ανέφερε, ζητώντας η κυβέρνηση να δει πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό, καθώς «υπάρχουν αρκετές αδυναμίες και ελλείψεις στον νόμο του 2006, που αφορά και τις αργίες και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων».

ΚΥΠΕ

Exit mobile version