23 Απριλίου, 2025
10:09 μμ

Η Κύπρος αποτελεί πέρασμα για τη σκόνη από την Σαχάρα, κυρίως την άνοιξη, αλλά και για ψυχρές αέριες μάζες από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης τους χειμερινούς μήνες, με τα φαινόμενα να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε στο philenews ο μετεωρολογικός λειτουργός κ. Ιάσωνας Χριστοδούλου, η συγκέντρωση σκόνης σήμερα το πρωί ήταν αυξημένη αλλά μέχρι αύριο το απόγευμα η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει.

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου, ανέκαθεν στην Κύπρο το φαινόμενο της σκόνης παρουσιαζόταν πιο έντονο τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο (όπως συμβαίνει και την τρέχουσα περίοδο) αλλά τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αυξήθηκαν και παρατηρούνται και σε άλλους μήνες. Όπως εξηγεί, κάποιους μήνες το φαινόμενο δεν εμφανιζόταν καθόλου ενώ τώρα παρουσιάζεται, ενώ σε κάποιους άλλους μήνες κατά τους οποίους τα περιστατικά ήταν ελάχιστα, έχουν αυξηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως η σκόνη στην περιοχή υπήρχε ανέκαθεν και αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι είμαστε περιτριγυρισμένοι από ερήμους. Η περιοχή προέλευσης της σκόνης εξαρτάται από την περίοδο  που διανύουμε και την φορά των ανέμων, αλλά δεδομένο θεωρείται πως η σκόνη προέρχεται κυρίως από την Βόρειο Αφρική και ειδικότερα από την έρημο Σαχάρα.

Δεν λείπουν και τα περιστατικά μεταφοράς σκόνης στην περιοχή από ανατολικές ερήμους αλλά αυτά είναι πιο σπάνια, λέει ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος προσθέτει, πως πέραν της Κύπρου, από τη σκόνη επηρεάζονται επίσης η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πώς, όμως, φτάνει στην Κύπρο η σκόνη; Ο κ. Χριστοδούλου εξηγεί επίσης, πως δημιουργείται μηχανισμός ο οποίος ανεβάζει ψηλά τη σκόνη της ερήμου και αναλόγως της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας μεταφέρεται στην περιοχή της Κύπρου. Η σκόνη διανύει μεγάλες αποστάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις, μετά το πέρασμα της από την Κύπρο, αν ευνοηθεί από την κυκλοφορία των ανέμων, φτάνει μέχρι την κεντρική Ευρώπη.

Η Κύπρος δεν αποτελεί πέρασμα μόνο για τη σκόνη αλλά τους χειμερινούς μήνες επηρεάζεται και από ψυχρές αέριες μάζες που προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη. Τα φαινόμενα αυτά συνήθως προκαλούν έντονες χιονοπτώσεις στην Ελλάδα και πιο βόρεια αλλά μέχρι να φτάσει το φαινόμενο στην Κύπρο μετριάζεται η κατάσταση. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι μέχρι να φτάσει στην περιοχή μας το σύστημα περνά πάνω από τη από θάλασσα όπου η θερμοκρασία είναι πιο ψηλή (σε σχέση με τη ξηρά) οπόταν το φαινόμενο εξασθενίζει.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τις ψηλές  θερμοκρασίες  και τα ποσοστά βροχής μέχρι και τις καταιγίδες, έχουν όντως επίσης αυξηθεί.

Exit mobile version