24 Απριλίου, 2025
10:58 μμ

Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα – αν και σίγουρα πολλοί, Σύροι και όχι μόνο, δεν θα συμφωνούσαν με τον χαρακτηρισμό «ηγέτης» – ξάφνιασε και πάλι θετικά.

Η σύλληψη των δύο ηγετικών στελεχών της Iσλαμικής Tζιχάντ στη Συρία προκάλεσε αίσθηση αφού, η οργάνωση, η δεύτερη μεγαλύτερη Παλαιστινιακή τρομοκρατική οντότητα μετά τη Χαμάς στη Γάζα (και τη Δυτική Όχθη), κινείται στο ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο εντασσόταν μέχρι τη διάλυση και την ενσωμάτωσή της στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) του αλ Σάρα: τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. 

Βεβαίως, το τελευταίο, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην αγαστές σχέσεις. Άλλωστε και η σημερινή Δαμασκός βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η δε Ισλαμική Τζιχάντ είναι αντίπαλος ουσιαστικά της Χαμάς, απλώς λόγω περιστάσεων υπάρχει μια σχέση εκατέρωθεν ανοχής εδώ και χρόνια, Όμως ο αλ Σάρα είχε επιδείξει ανοχή στην παρουσία της σουνιτικής επίσης οργάνωσης στη Συρία. 

Μια παρουσία η οποία χρονολογείται, είχε ιρανική χρηματοδότηση αλλά και απόλυτη στήριξη από το καθεστώς Άσαντ. Όταν το Ισραήλ κατάφερε να διαλύσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και να αποκόψει τον άξονα του Ιράν οδηγώντας, αυτό μαζί με άλλους παράγοντες, στην ανατροπή του Άσαντ, ήταν φανερό ότι η Ισλαμική Τζιχάντ θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. 

Και θα έπρεπε να το κάνει, ώστε να μην θεωρηθεί εχθρική παρουσία στη Συρία, όπως είχε συμβεί με το προηγούμενο καθεστώς και τη Χαμάς όταν ο τότε ηγέτης της Χάλεντ Μεσάαλ είχε αναπτύξει σχέσεις με τις σουνιτικές αντικαθεστωτικές ομάδες στο ξεκίνημα του Εμφυλίου. Όταν ο Μεσάαλ αναγκάστηκε να φύγει από τη Δαμασκό, στήριξε δημόσια την πλευρά των αντιπάλων του Άσαντ, προκαλώντας την οργή Δαμασκού και Τεχεράνης και φυσικά το τέλος της όποιας παρουσίας της Χαμάς στη Συρία.

Αντί όμως να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, η Ισλαμική Τζιχάντ συνέχισε να καταστρώνει σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ από τη βάση της στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να βομβαρδίσει στις 13 Μαρτίου εγκαταστάσεις της στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας. Κάπου εκεί η υπομονή της νέας ισλαμιστικής κυβέρνησης της Συρίας άρχισε να τελειώνει. Η Ιερουσαλήμ φέρεται να είχε προειδοποιήσει τη Δαμασκό να βάλει στο περιθώριο την Ισλαμική Τζιχάντ κάτι που ο αλ Σάρα δεν έκανε.

Πριν από μία εβδομάδα αφέθηκε να διαρρεύσει ότι οι ΗΠΑ οι οποίες επίσης πίεζαν τη Δαμασκό για το ζήτημα, της έστειλαν το μήνυμα ότι εάν εκπληρωθούν κάποιοι όροι, ανάμεσά τους και ο έλεγχος των προσκείμενων στη νέα ηγεσία εξτρεμιστών αλλά και η απέλαση των Παλαιστίνιων τρομοκρατών από τη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν διατεθειμένος να άρει – προσωρινά – σημαντικές κυρώσεις εις βάρος της Δαμασκού.

Ωστόσο, η κίνηση της σύλληψης των δύο ηγετικών στελεχών της Ισλαμικής Τζιχάντ, αν και είχε γίνει, δεν ανακοινώθηκε παρά μόνο μετά την επίσκεψη στη Δαμασκό του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι εκείνος το ζήτησε. Ότι ο Αμπάς ζήτησε την ανάληψη δράσης εναντίον της Ισλαμικής Τζιχάντ, θεωρείται δεδομένο, όμως όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια να «χρεωθεί» στον Αμπάς η σύλληψη των δύο έγινε πιθανότατα για να δοθεί μια νομιμοποίηση στην κίνηση και να μην θεωρηθεί ότι η Δαμασκός κινείται εναντίον των Παλαιστινίων.

Τα πράγματα για τις δύο παλαιστινιακές, τρομοκρατικές οργανώσεις φαίνεται να είναι οριακά αφού ο έξω κόσμος αλλά και η Ραμάλα δεν είναι διατεθειμένοι να τις ανεχθούν περισσότερο. Την κίνηση αλ Σάρα ακολούθησε η απόφαση του Αμμάν να απαγορεύσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα στο έδαφός της, κάτι που είχε αποφύγει να κάνει μέχρι σήμερα, παρότι είναι ξεκάθαρο ότι εκείνη επιδιώκει την ανατροπή του Βασιλιά και την επιβολή ενός ισλαμικού καθεστώτος. 

Το πλέον εντυπωσιακό βέβαια ήταν πως ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο Μαχμούντ Αμπάς, έβαλε στην άκρη τις ήπιες αλλά και τις έντονες επικρίσεις για τη Χαμάς και ξέσπασε προκαλώντας αίσθηση σε όλο τον αραβικό κόσμο και διεθνώς. Αντιλαμβανόμενος ότι οι παρανοϊκά ακραίες θέσεις αλλά και πρακτικές της ηγεσίας των τρομοκρατών της Χαμάς οδηγούν στην απόλυτη καταστροφή της Γάζας, ο Αμπάς χρησιμοποίησε μια από τις χειρότερες προσβλητικές εκφράσεις των Αράβων, αποκαλώντας τα μέλη της Χαμάς «γιούς σκύλων». 

Παρενθετικά: Η φράση είναι βρισιά λόγω της μουσουλμανικής εμμονής (και) με το «ακάθαρτο» τετράποδο, όπως το παρουσιάζει το Κοράνι. Το 2022 ο δήμαρχος της Χεβρώνας Ταϊσίρ Αμπού Σνέινε είχε ανακοινώσει ότι θα έδινε 20 σέκελ (κάπου 5 ευρώ) για κάθε αδέσποτο σκυλί που θα σκότωναν οι δημότες, με αποτέλεσμα τα κάλεσμα να μετατραπεί σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα βαρβαρότητας, με νέους όλων των ηλικιών να οργανώνονται να σκοτώνουν χτυπώντας τα με ότι μπορούσαν να βρουν ή να πυροβολούν τα αδέσποτα γελώντας και ανεβάζοντας τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 «Γιοί των σκύλων, απλά απελευθερώστε όποιον κρατάτε και τελειώστε με αυτό», είπε ο Αμπάς, καλώντας τη Χαμάς να καταθέσει τα όπλα και ενώνοντας  τη φωνή του με το τεράστιο μέρος των Αράβων το οποίο δεν αντιλαμβάνεται γιατί η περιοχή η οποία ειδικά μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ θα μπορούσε να μετατραπεί σε υπόδειγμα ειρήνης και ανάπτυξης, στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της, πρέπει να βυθίζεται ξανά και ξανά σε ατέλειωτους κύκλους βίας, λόγω μιας μερίδας παρανοϊκών ισλαμιστών τρομοκρατών τους οποίους οργανώνει το Ιράν και πλέον, υποστηρίζουν μονάχα οι πυρήνες αμόρφωτων woke αλλά και των γραφικών νοσταλγών του Υπαρκτού Σοσιαλισμού στη Δύση.

Exit mobile version