Ξεκάθαρος ήταν χθες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε σχέση με τις οφειλές ποδοσφαιρικών εταιρειών και κυρίως ως προς τα όσα λέγονται περί αποφάσεων που καλείται να πάρει ο ίδιος.
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της χθεσινής μεσημβρινής ενημερωτικής εκπομπής του ΡΙΚ1, διεμήνυσε πως όσα σωματεία δεν ανταποκριθούν και δεν συμμορφωθούν με τον νόμο, δηλαδή δεν καταβάλουν στο κράτος τις πρόσθετες οφειλές που δημιούργησαν μετά το 2023, δεν θα τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν χρέη.
«Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τα σωματεία, δεν μπορούν να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους υπόλοιπους πολίτες» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το θέμα με τις οφειλές το χειρίζεται καθηκόντως το Τμήμα Φορολογίας. «Αν ανταποκριθούν τα σωματεία στις καθυστερημένες οφειλές, τότε θα μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών και στη συνέχεια να αποπληρώσουν τα (σ.σ. υπόλοιπα) χρέη τους» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, τονίζοντας πως ο υπουργός Οικονομικών δεν ασχολείται με τις οφειλές πολιτών και εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν δεν συμμορφωθούν οι ομάδες δεν θα ικανοποιήσουν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και θα έχουν επώδυνες αγωνιστικές και οικονομικές συνέπειες. Η τελική προθεσμία συμμόρφωσης με τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ είναι τα τέλη Μαϊου.
Θυμίζουμε πως τέσσερα σωματεία –ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας, ΑΕΛ και Ανόρθωση– δημιούργησαν μετά το 2023 (μετά το νέο σχέδιο εξόφλησης που συμφωνήθηκε) νέα χρέη €5.3 εκατ., τα οποία προστίθενται στις υπόλοιπες οφειλές τους, ανεβάζοντας το σύνολό τους στα €25.6 εκατ. Μέχρι στιγμής, Απόλλωνας και Ανόρθωση πλήρωσαν περίπου το 40% των νέων οφειλών, ενώ το σωματείο της ΑΕΛ δεσμεύτηκε να καταβάλει όλο το νέο χρέος προσεχώς.
Από την πλευρά της, η εταιρεία του ΑΠΟΕΛ δεσμεύθηκε να πληρώσει μετά το Πάσχα. Η θέση του Τμήματος Φορολογίας είναι σαφής: Αν δεν συμμορφωθούν τα σωματεία τότε θα καταχωρηθούν στην Εισαγγελία τα κατηγορητήρια κατά νυν και πρώην διοικητικών στελεχών, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Ελάτε να (ξανα)παγώσουμε τις προαγωγές
Μέσω των χθεσινών του απαντήσεων στο ΡΙΚ, ο κ. Κεραυνός άνοιξε επίσης τον δρόμο στα κόμματα για να προχωρήσουν από κοινού σε πάγωμα των προαγωγών στην κρατική μηχανή.
Αναφερόμενος στο κόστος του κρατικού μισθολογίου αλλά και στο ξεπάγωμα των θέσεων πρώτου διορισμού, ανέφερε πως «δεν θα αντιδρούσα να υπάρξει πάγωμα από τα κόμματα για θέσεις προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία».
Υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για την κατάργηση της απαγόρευσης στις προσλήψεις πρώτου διορισμού.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επανέλαβε πως η ξεκάθαρη πολιτική της Κυβέρνησης είναι η μη κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού. Είπε, επίσης πως το Υπουργείο Οικονομικών, συζητά στη βάση μελετών, επισημαίνοντας πως κατά καιρούς σηκώνεται, κατά την έκφραση του σκόνη, η οποία δεν είναι δικαιολογημένη.
Υπέδειξε, επίσης, πως το ποσοστό αύξησης του κόστους του κρατικού μισθολογίου δεν είναι δυσανάλογο με τον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζοντας πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει άμεση σχέση με το κρατικό μισθολόγιο.
Όπως είπε, αυτό που προκαλεί το αυξημένο κόστος είναι οι δομές και οι ψηλές μισθολογικές κλίμακες στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών, επισημαίνοντας πως με τους κοινωνικούς εταίρους θα συζητηθεί αναδιάρθρωση των μισθολογικών κλιμάκων, των δομών αλλά των ετήσιων προσαυξήσεων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.