22 Απριλίου, 2025
9:41 μμ

Πόλεμος ξέσπασε για τις λαμπρατζιές, με τις ευθύνες γύρω από τη νομοθετική τους ρύθμιση να μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, υπό το φόντο του τραγικού θανάτου του 22χρονου στον Στρόβολο αλλά και των εκτρόπων που καταγράφθηκαν τις μέρες του Πάσχα.

Οι επικρίσεις της κοινωνίας σε σχέση με τα θλιβερά γεγονότα, προκάλεσαν ντόμινο αντιδράσεων, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά πως «δεν είναι ώρα για ευθύνες». Την Επιτροπή Νομικών της Βουλής να μεταθέτει το βάρος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς κατέθεσε το νομοσχέδιο ελάχιστες μέρες πριν το Πάσχα. Την Ένωση Δήμων να υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται για το έθιμο αλλά για περιστατικά παραβατικότητας. Τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας να αναφέρουν πως υπήρχε χρόνος να ληφθούν μέτρα, ζητώντας να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Υπενθυμίζεται πως 12 ημέρες πριν το Μεγάλο Σάββατο, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είχε σταλεί στη Βουλή ώστε να εξεταστεί εκ νέου και να προωθηθεί στην Ολομέλεια. Στάλθηκε τελικά στις 8 Απριλίου και συζητήθηκε στις 9 Απριλίου 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, όπου λόγω διαφωνιών αποφασίστηκε ότι δεν μπορούσε να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Επιτροπή Νομικών: Ανέφικτο να εφαρμοζόταν αυτό το Πάσχα

«Ήταν απολύτως ανέφικτο οι ρυθμίσεις να εφαρμοστούν για το επερχόμενο Πάσχα, το οποίο απείχε μόλις μία εβδομάδα από την εν λόγω συνεδρία», ανέφερε ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών σε σχέση με το πολύκροτο νομοσχέδιο.

Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως «η Επιτροπή έθεσε τάχιστα προς συζήτηση το εν λόγω νομοσχέδιο μόλις αυτό κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο της οποίας διαφάνηκε η πλήρης διαφωνία των εμπλεκόμενων φορέων με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις».

Ειδικότερα, οι Αρχές Τοπικής Διοίκησης υπογράμμισαν την απουσία προηγούμενης διαβούλευσης επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων, πέραν μίας συνάντησης τον Μάρτιο του 2023, και τόνισαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας, καθότι δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πρόσθετα τόνισαν ότι το εναπομείναν χρονικό διάστημα έως το Πάσχα είναι εξαιρετικά μικρό, συναφώς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται με το νομοσχέδιο, αρμοδιότητες οι οποίες, ως οι ίδιοι σημείωσαν, ανήκουν αποκλειστικά στην Αστυνομία Κύπρου και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο υποβλήθηκε στην Επιτροπή αργά το μεσημέρι της 8ης Απριλίου 2025 και δεν ήταν κοινά αποδεκτό από τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρεται και προστίθεται: «Μεταθέτοντας ουσιαστικά το βάρος ευθύνης στο νομοθετικό σώμα να αποφασίσει για το πιο κομβικό σημείο αυτού και την κυριότερη διαφωνία των αρχών τοπικής διοίκησης, δηλαδή, την ημερομηνία έναρξης των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αφού ως οι ίδιοι υπερτόνισαν, ήταν απολύτως ανέφικτο αυτές να εφαρμοστούν για το επερχόμενο Πάσχα, το οποίο απείχε μόλις μία εβδομάδα από την εν λόγω συνεδρία».

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, η πρόσφατη τροποποίηση στον περί Δήμων Νόμου και του περί Κοινοτήτων Νόμου βάσει της οποίας απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο εντός ορίου ανάπτυξης αρχών τοπικής διοίκησης, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, εντός των οποίων προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεται το άναμμα λαμπρατζιάς.

Χαρτσιώτης: «Δεν είναι ώρα για ευθύνες»

Στην νεανική παραβατικότητα και όχι στο έθιμο της λαμπρατζιάς, αποδίδει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, τα έκτροπα που σημειώθηκαν τις ημέρες του Πάσχα.

Απαντώντας σε σχέση με δημοσίευμα του «Φ» για τυχόν αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να ρυθμίσει τις λαμπρατζιές με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 22χρονου, ο κ. Χαρτσιώτης υπογράμμισε: «Δεν είναι ώρα για ευθύνες».

Εξήγησε πως το Φεβρουάριο του 2025 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές και ακολούθησαν τρεις συνεδρίες στη Βουλή. «Κάλεσα τη Βουλή έστω και την υστάτη, στις 10 Απριλίου, να το ψηφίσει», εντούτοις, είπε, η παράκλησή του δεν εισακούστηκε. «Αναμένω ότι άμεσα θα μας καλέσουν και εμείς είμαστε έτοιμοι να παραστούμε, να το υποστηρίξουμε και να ρυθμίσουμε ένα θέμα που χρονίζει».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, και δύο διαβήματά του για την αντιμετώπιση του φαινόμενου: α) Ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ακόμη και η εξωσχολική παραβατικότητα θα εντάσσεται στο σχολική διαπαιδαγώγηση και θα καταγράφεται στα απολυτήρια των παρατατικών μαθητών. β) Θα αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε οι υποθέσεις ανηλίκων να προχωρούν αμέσως μετά τη σύλληψη σε δίκη, χωρίς χρονοτριβές. 

Πυροβολεί ο Λοϊζίδης: Κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Από πέρσι έχουν ανοίξει θέμα για τις λαμπρατζιές, αναφέρει ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης.

Πριν από ένα χρόνο, υπογράμμισε, έστειλαν απόψεις για το νομοσχέδιο των λαμπρατζιών. «Κάποιοι μας έφερναν ως παράδειγμα το νομοσχέδιο των Δήμων σε σχέση με το άναμμα φωτιάς. Κανένας δεν βγήκε να πει ότι “το άναμμα της φωτιάς είναι μόνο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου”».

Για 15 μέρες πριν από το Μεγάλο Σάββατο, συνεχίζει ο κ. Λοϊζίδης, «τρέχαμε να βρούμε νομοσχέδιο και να εντοπίσουμε ποινικά αδικήματα, επειδή δεν ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές. Στην ουσία να μπορέσουμε να προλάβουμε καταστάσεις. Αυτοί όλοι που έλεγαν για το άναμμα φωτιάς, πού βρίσκονται σήμερα; Ο νεαρός πέθανε στο άναμμα φωτιάς; Όχι! Κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ένωση Δήμων: Απαράδεκτη η μετάθεση ευθυνών για την τραγωδία

«Απαράδεκτη η μετάθεση ευθυνών για την τραγωδία στον Στρόβολο», υπογραμμίζει μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Δήμων Κύπρου.

Καταγγέλλει, παράλληλα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ως απαράδεκτη την προσπάθεια από συγκεκριμένους φορείς να μετακυλήσουν το βάρος στους Δήμους «για την καθυστέρηση ψήφισης νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τις λαμπρατζιές, επιχειρώντας έτσι να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών για την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας».

Οι λαμπρατζιές, υπογραμμίζει η Ένωση Δήμων, δεν έχει καμία απολύτως σχέση «με το φαινόμενο της εγκληματικότητας και των επικίνδυνων καταστάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια γύρω από τις αυτοαποκαλούμενες “λαμπρατζιές”».

Η προτεινόμενη νομοθεσία, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποσκοπεί στον περιορισμό των παραδοσιακών λαμπρατζιών και δεν αφορά σε καμία περίπτωση την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών. «Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την απαγόρευση του αναίτιου ανάμματος πυρκαγιών οπουδήποτε, και συνεπώς, υπήρχαν όλα τα εργαλεία για να αποτραπούν οι έκνομες ενέργειες που οδήγησαν στην τραγωδία».

Η Ένωση Δήμων Κύπρου θεωρεί «επιβεβλημένη την άμεση επανεξέταση και πιθανότατα τον τερματισμό του εθίμου της λαμπρατζιάς στη σημερινή του μορφή».

Exit mobile version