Close Menu
Cyprus TimesCyprus Times
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Τάσεις

Χριστοδουλίδης: Σε διαρκή πορεία προς την κοινωνία – Νέα φάση εξωστρέφειας με αιχμή το κυβερνητικό έργο

18 Μαΐου, 2025

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμπλοκή και τραυματισμοί έξω από το οίκημα οπαδών της Ομόνοιας στη Λακατάμια

18 Μαΐου, 2025

Η χειραψία «κυριαρχίας» Ερντογάν – Μακρόν: Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ταπείνωση του Γάλλου προέδρου

18 Μαΐου, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Εγγραφή σε Συνδέω-συωδεομαι
18 Μαΐου, 2025
11:56 μμ
Cyprus TimesCyprus Times
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Cyprus TimesCyprus Times
Αρχική σελίδα » Περιφρόνηση ή ανικανότητα; 
Πολιτισμός

Περιφρόνηση ή ανικανότητα; 

ΠροσωπικόΜε Προσωπικό18 Μαΐου, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Email WhatsApp Copy Link

Αφορμή για το σημερινό ήταν μια σύναξη που έγινε για τα 38χρονα του Θεάτρου ΕΝΑ εκεί, στον πάλαι ποτέ Ταχτακαλά. Αλήθεια, ρωτήσατε ποτέ τα παιδιά σας αν άκουσαν ή αν ξέρουν τι σημαίνει αυτή τη λέξη!

Εκεί, θεατράνθρωποι, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, σημερινοί, χθεσινοί αλλά όχι λησμονημένοι! Έρρεαν οι ευχές στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη για τον άθλο και το πείσμα του που κράτησε τούτο το «θέατρο τσέπης» όρθιο και ανατρεπτικό. Στη δροσιά του πεζοδρομίου πηγαδάκια, θύμησες, παράπονα, κρασάκι, όλα αυτά στη «σιωπηρή» παρουσία της Πύλης Αμμοχώστου.

Το σκηνικό με πήρε πίσω χρόνια, όταν η Λευκωσία σηκωνόταν μετά τον όλεθρο. Όταν ακόμη υπήρχε Δημοτική Επιτροπή και όχι κόμματα, όταν υπήρχε θέληση για να ξανασταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια. Γιατί χωρίς τη λύση, όπως έλεγε και η Ανδρομάχη του Volt στον Γιώργο Παυλίδη, τίποτα δε γίνεται. Τότε δυο προσωπικότητες έθελαν! Ο δικός μας Λέλλος και ο δικός τους Μουσταφά. Ουδείς από τους δύο Χωραΐτης.

Όταν κατάφεραν -χωρίς διαμεσολαβητές και φανφάρες -να λύσουν το φλέγον θέμα του αποχετευτικού, είδαν την πόλη τους με άλλη ματιά. Η αιχμαλωσία δεν είναι αιώνια, είπε χρόνια αργότερα η Τουρκοκύπρια λογοτέχνης Ελίφ Σιαφάκ. Είδαν την προοπτική της πόλης και σήκωσαν μανίκια για να την κρατήσουν ένθεν και ένθεν. Πίστευαν και οι δυο ότι η αιχμαλωσία θα τέλειωνε παρά και την τότε αδιαλλαξία, τον Σπύρο και τον Ντενκτάς.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της προοπτικής, ο Λέλλος απαίτησε να παραδώσει το κράτος στον Δήμο Λευκωσίας το μοναδικό αναγεννησιακό μνημείο του 16ου αιώνα, που χρησίμευε τότε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως πελεκανιό και αποθήκη εύφλεκτων υλικών!

Πήρε την Πύλη Αμμοχώστου και την γύρω περιοχή, τη Χρυσαλινιώτισσα και τον Άγιο Κασσιανό, τις αποθήκες του Δήμου όπου έπλεναν τα αυτοκίνητα των σκουπιδιών, τα άδεια ερειπωμένα αρχοντόσπιτα της Χώρας, συνεννοήθηκε με τον Ακιντζί να κάνει και αυτός το ίδιο κι εκεί στο σουβλιτζίδικο του κυρίου Ανδρέα, απέναντι από το αρχοντικό του Τουφεξή, δίπλα στην πράσινη γραμμή, σεμνά και χωρίς κάμερες και δηλώσεις ξεκίνησε η πραγματοποίηση ενός σχεδίου. Όχι μόνον θα και θα και επιτροπές… Βρέθηκε χρηματοδότηση, γεννήθηκε το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας, καθάρισαν, φρόντισαν και συντήρησαν ό,τι μπορούσαν και στις δυο πλευρές της πληγωμένης πόλης.

Ο Λέλλος αναγνωρίζοντας την αξία του μοναδικού μνημείου της Ιταλικής Αναγέννησης, σύναξε γύρω του επαγγελματίες αρχιτέκτονες, ρομαντικούς, αιθεροβάμονες, υπαλλήλους του Δήμου, για να συνδράμουν όλοι στο έργο! Ποιος ξεχνά τις συνάξεις μας, Λέλλος, Πεύκιος Γεωργιάδης, Αλέξης Θεοδοσιάδης, Ντίνος Κωνσταντίνου, Ανδρούλα Φλωρίδου, Ανδρέας Φαρμακάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Αγνή Πετρίδου, Πάνος Οικονόμου, ο Πύλαρχος Κωστής, όλα αυτά νομότυπα και κάτω από το αυστηρό μάτι του κυρίου Ανδρεάδη, του δερβέναγα Δημοτικού Γραμματέα!

Και τα καταφέραμε και μετατρέψαμε την Πύλη Αμμοχώστου σε Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας και την παραδώσαμε σεμνά στον κόσμο της στις 18 Ιουνίου του 1981. Φτιάξαμε ένα θέατρο κι ένα πάρκο γλυπτικής στην τάφρο, εξορίσαμε τα σκουπιδιάρικα και εγκαινιάσαμε το Εργαστήρι, που έγινε Μελίνα Μερκούρη, δώσαμε άλλη αποθήκη για να γίνει το Θέατρο ΕΝΑ, φιλοξενήσαμε εκθέσεις, διαλέξεις, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, τον Σαββόπουλο, τον Μάνο, τον Τσιτσάνη, τον Γιανναρά, τον Γ.Π. Σαββίδη…

Ποιος ξεχνά τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια «Φυσάει και εγώ πετάω», τα αφιερώματα, μαζέψαμε και δώσαμε ότι πιο σπουδαίο υπήρχε, στήσαμε έναν χώρο πολιτισμού ισάξιο με το μνημείο που μας φιλοξενούσε και πήραμε επαίνους και βραβεία για τη δουλειά μας. Πάνω από όλα πείστηκαν οι Χωραΐτες να κατέβουν από τα Λατσιά και τον Στρόβολο και ζωντάνεψε ο Ταχτακαλάς!

Το 2018 η Πύλη πλημμύρησε. Πήρε πίσω ο Πηδκιάς το ταμάχι του! Πέρασαν επτά χρόνια. Εκτός από την Πύλη Αμμοχώστου και την ενετική οχύρωση, η ποδά Λευκωσία δεν έχει άλλο μνημείο αυτής της εμβέλειας. Η Ενετική οχύρωση ακρωτηριάστηκε! Στην Πύλη έγιναν χολιάσματα και «ανασκαφές» και έκλεισε! Περιφρόνηση και εγκατάλειψη ενός μοναδικού μνημείου εκ μέρους των αρχών που κατά τα άλλα κατηγορούν και καταγγέλλουν στα διεθνή φόρα τους απέναντι για καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς! 

Τα μνημεία αντανακλούν την ιστορία μας. Είναι μάρτυρες της ύπαρξής μας! Προσδίδουν την απαραίτητη ασφάλεια ότι κάποτε είμασταν και ακόμη είμαστε… για κάποιο περίεργο λόγο! Ανήκουν όλα (και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές) στο κράτος που έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διάσωσή και συντήρησή τους. Ακριβώς επειδή δεν είμαστε ένα κανονικό κράτος, ο μόνος τρόπος προστασίας τους είναι η ένταξή τους στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Όπως εντάξαμε τη Χοιροκοιτία, τα ψηφιδωτά της Πάφου, και τις Βυζαντινές εκκλησιές του Τροόδους, το ίδιο πρέπει να κάνουμε επειγόντως για τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και τη Σαλαμίνα. 

Για τους πιο πάνω λόγους είναι επείγουσα η σύσταση κάτω από το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενός Ανεξάρτητου Ινστιτούτου Διαχείρισης, συντήρησης και ανάδειξης όλων των μνημείων. Χρειαζόμαστε βοήθεια, δεν πάει άλλο. Μόνοι μας δεν τα καταφέρνουμε. Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού που έχει 18 μνημεία στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκπονεί με επιτυχία και με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και δημόσιους διαγωνισμούς σχέδια για ολοκληρωμένες διαχειρίσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος! Για τα μνημεία, για το Κυπριακό, για τον καθένα μας.

Ελεύθερα, 18.5.2025

Συνέχισε να διαβάζεις

Πολύτιμοι θησαυροί της Κύπρου στο Μουσείο Πιερίδη

Ναζί κανείς ή μη ναζί;

Μανώλης Μητσιάς: Έχω αποφασίσει, μετά το Καλοκαίρι, να αποσυρθώ από το τραγούδι

Πολιτιστική ατζέντα, Κυριακή 18 Μαΐου

Ζωή σαν grand opera: Η Βουλή τιμά σε ειδική εκδήλωση τον Ανδρέα Καραγιάν

Τέσσερις καλλιτέχνες εκπροσωπούν την Κύπρο στην 7η Διεθνή Μπιενάλε Χειροτεχνίας- Révélations

Επιλογές συντακτών

Χριστοδουλίδης: Σε διαρκή πορεία προς την κοινωνία – Νέα φάση εξωστρέφειας με αιχμή το κυβερνητικό έργο

18 Μαΐου, 2025

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμπλοκή και τραυματισμοί έξω από το οίκημα οπαδών της Ομόνοιας στη Λακατάμια

18 Μαΐου, 2025

Η χειραψία «κυριαρχίας» Ερντογάν – Μακρόν: Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ταπείνωση του Γάλλου προέδρου

18 Μαΐου, 2025

Η Μέση Ανατολή, ο Τραμπ και ο Ισλαμισμός

18 Μαΐου, 2025

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για το €1.800.000

18 Μαΐου, 2025

Τελευταία νέα

Αντί το «Shh» να πάμε με το Σσιό

18 Μαΐου, 2025

Οι Χούθι απαντούν στις ισραηλινές επιθέσεις – Προειδοποιούν για χτύπημα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

18 Μαΐου, 2025

Δεν αντέδρασε, είπε τα γενικά

18 Μαΐου, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Cyprus Times. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Οροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?