H επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ και άλλες χώρες και τα σχετικά αντίμετρα, αναμένεται να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και την κυπριακή οικονομία και η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σχετικά σενάρια στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2025, αναφέρει ο διοικητής Χριστόδουλος Πατσαλίδης σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΚΤΚ. .
«Οι συνέπειες από το νέο πλέγμα κινδύνων είναι δύσκολα προβλέψιμες, καθώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητα απόκλισης από τα βασικά μακροοικονομικά σενάρια αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, πληθαίνουν οι αναφορές και οι αναλύσεις που προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και πιθανή ανακοπή της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ή ακόμη και για την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα πληθαίνουν καθώς οι πιθανότητες πραγματοποίησης ενός ακραίου σεναρίου αυξάνονται».
Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, σημειώνει «η ανάγκη για διατήρηση ισχυρής δημοσιονομικής θέσης καθίσταται επιτακτική. Ο στόχος για περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να παραμείνει σταθερός, με έμφαση στον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών και τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος ενίσχυσης της ανθεκτικότητας έναντι ενδεχόμενης μείωσης των δημοσίων εσόδων σε περιόδους ύφεσης, είναι η ενίσχυση της ευελιξίας στις δημόσιες δαπάνες».
Στις σημερινές συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας επισημαίνει «είναι επιτακτική η ανάγκη διαφύλαξης της ανθεκτικότητας των τραπεζών αλλά και της ικανότητας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η αβεβαιότητα και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, δεν επιτρέπει τον ασφαλή προσδιορισμό και επιμέτρηση των κινδύνων επιβάλλοντας μια πιο προνοητική προσέγγιση τόσο στην στάθμιση των κινδύνων όσο και στην αξιολόγηση της ικανότητας απορρόφησης αχαρτογράφητων κραδασμών. Κατ’ επέκταση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη των ισχυρών τους κεφαλαιακών αντοχών, και συναφώς αρμόζουσα σύνεση στη διαχείριση των λειτουργικών τους δαπανών και στη διανομή μερισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΤΚ πρόσφατα αύξησε το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφάλειας στο 1,5% διοχετεύοντας μέρος της κερδοφορίας των τραπεζών προς ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαίων προς απορρόφηση ζημιών σε περιόδους κρίσεων και ακραίων καταστάσεων».
Ως καταληκτικό σχόλιο ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει «η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά της σε δύσκολες περιόδους. Στο σημερινό, ασταθές και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η διορατικότητα, η σύνεση και η ευελιξία αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Στην ψηφιακή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο ρυθμός προσαρμοστικότητας επιβάλλεται να είναι ταχύτατος».