Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Απριλίου η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης στο είδος της Πανευρωπαϊκής Έρευνας που έχει διενεργήσει το Great Place To Work®. Η έρευνα η οποία έχει καλύψει 20 χώρες διερευνά την εργασιακή κουλτούρα και ποιότητα το εργασιακού περιβάλλοντος και πως αυτοί οι δυο παράγοντες επηρεάζουν απόδοση και παραγωγικότητα.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την Κύπρο ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας αφού η κατάταξη της στην 16η θέση υποδεικνύει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Στην αρχή της παρουσίασης ο Κυριάκος Ιακωβίδης έκανε αναφορά στη μεθοδολογία του Great Place To Work® για να εξηγήσει και τους στόχους της έρευνας, «Οι εμπειρίες των εργαζομένων στον κάθε οργανισμό συνθέτουν αυτό που εμείς αποκαλούμε εργασιακή κουλτούρα – ο τρόπος που εργάζονται και γενικά συμπεριφέρονται». Η κουλτούρα έκδηλα καθορίζει το επίπεδο δέσμευσης των εργαζομένων στοιχείο που ασφαλώς επηρεάζει την παραγωγικότητα, τη γενική απόδοση και τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Στο τέλος της ημέρας βέβαια αυτή η πραγματικότητά έχει μια ευρύτερη προέκταση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει το αξίωμα του Great Place To Work® ότι η ποιότητα ηγεσίας διαμορφώνει την εργασιακή κουλτούρα και καθορίζει τελικά το επίπεδο δέσμευσης. Στις χώρες όπου οι εργαζόμενοί χαρακτηρίζουν θετικά την ηγεσία των οργανισμών αφού ικανοποιούνται τα κριτήρια Ηγεσίας Υψηλής Εμπιστοσύνης, αποτιμούν με εξίσου θετικό τρόπο το εργασιακό τους περιβάλλον.
«Ενώ κάποια πράγματα είναι σε ένα θεωρητικό επίπεδο αυτονόητα, στην πράξη δεν είναι», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Ιακωβίδης, «Η Κύπρος όπως και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, οφείλουν μέσα από μια συλλογική προσπάθεια της οργανωμένης επιχειρηματικής κοινότητας και του κράτους να αναθεωρήσουν και να επανασχεδιάσουν τις δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη στελεχών. Ενώ σε ένα θεωρητικό επίπεδο γίνεται ο ισχυρισμός ότι το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας μιας χώρας, η διεύθυνση και ανάπτυξη δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε».
Η έρευνα εστίασε και σε άλλες πτυχές που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας. Σε ότι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη η έρευνα διαπιστώνει ότι στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες, οι επιχειρήσεις είναι ανέτοιμες να διαχειριστούν τις ευκαιρίες και προκλήσεις που ήδη προκαλεί η εισαγωγή της Τεχνίτης Νοημοσύνης. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τσουνάμι εξελίξεων που θα αλλάξει δραματικά τις εργασιακές πρακτικές. Η πλειοψηφία των οργανισμών στην Κύπρο είναι μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τους πόρους, γνώση και επένδυση για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Απαιτείται μια παρέμβαση που να περιέχει ένα συμβουλευτικό και μαθησιακό πλαίσιο καθοδήγηση των επιχειρήσεων.»
Το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί, ειδικά για τους νέους εργαζομένους, την πρώτη προτίμηση, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση σε ότι αφορά την την προσέλκυση αλλά και συγκράτηση νέων, σε μια επιχείρηση όπου είτε λόγο της φύσης των δραστηριοτήτων της ή επειδή δεν διαθέτει την ανάλογη υποδομή και ετοιμότητα δεν προσφέρει το υβριδικό μοντέλο εργασίας.
Το European Workforce Study υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2024. Συμμετείχαν σε αυτή, 26,450 εργαζόμενοι, περίπου 1,500 ανά χώρα.
Στην παρουσίαση της έρευνας ήταν παρόντες:
Εκ μέρους της ΟΕΒ οι: Αντώνης Αντωνίου-Προέδρος, Μιχάλης Αντωνίου-Γενικός Διευθυντής και Λένα Παναγιώτου-Βοηθός Γενική Διευθύντρια.
Από το ΚΕΒΕ οι: Ζήνωνας Αποστόλου- Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Λάρνακας, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης- Γενικός Γραμματέας, Αιμίλιος Μιχαήλ- Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας
Από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ο Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβούλιου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και από το Κέντρο Παραγωγικότητας η Γενική Διευθύντρια, Μαρία Νικολάου Χρίστου.
Από τον Σύνδεσμο Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού η πρόεδρος Μαρία Γεωργίου, η Αντιπρόεδρος Αθηνά Νεοφύτου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Βίκυ Χαραλάμπους και Λίζα Χαραλάμπους.
Τέλος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν η επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Καθηγήτρια Ελένη Σταύρου και η Βοηθός Καθηγήτρια Χριστίνα Ιεροδιακόνου.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είχε εκπροσωπήσει η Μαρία Γάλλου