Οι όροι «ισότητα», «συμπερίληψη» και «αποδοχή της διαφορετικότητας», δεν μένουν μόνο στα λόγια αλλά μετουσιώνονται σε πράξη, στην περίπτωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το κοινό θεσμικό πλαίσιο για την Ισότητα, το οποίο επισημοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή του πρώτου δια-ιδρυματικού μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια της χώρας, με κοινές δεσμεύσεις και ορίζοντα συλλογικής δράσης. Το μνημόνιο υπογράφηκε από τους Πρυτάνεις με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση της ισότητας, της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, ενώ η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, Τζόζης Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο υπέγραψαν τα ακόλουθα ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το American University of Beirut – Mediterraneo, το American University of Cyprus, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Philips και το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, «η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί την κορύφωση μιας συντονισμένης προσπάθειας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με σκοπό τη θεμελίωση ενός κοινού διαλόγου και τη χάραξη συλλογικής στρατηγικής στα ζητήματα ισότητας και διαφορετικότητας στον πανεπιστημιακό χώρο. Η συνεργασία προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, τη δικτύωση στελεχών και μονάδων, καθώς και τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα με σχετική θεματολογία».

Από πλευράς του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε την υπογραφή του μνημονίου ως «ένα ουσιαστικό και συντονισμένο βήμα προς τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας, που αποτελεί θεμελιώδη ευθύνη για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο». Πρόσθεσε πως «τα πανεπιστήμια έχουν τον ρόλο να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες. Η προώθηση της ισότητας συμβάλλει στην ενίσχυση των αξιών της δικαιοσύνης, της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Το μνημόνιο αυτό αποτελεί μια ρητή επικύρωση της δέσμευσης των ιδρυμάτων μας προς ένα συνεκτικό πλαίσιο που ενισχύει τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και θεσμική προτεραιότητα. «Το Μνημόνιο Συνεργασίας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον ακαδημαϊκό χώρο και την εμπέδωση κουλτούρας ισότητας. Η σημερινή μέρα αποτελεί έναυσμα για συστηματική και συλλογική δράση. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, όπου η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών οφείλει να πάψει να είναι διεκδίκηση και να γίνει θεσμικός κανόνας», ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος.

Exit mobile version