Οξεία γαστρίτιδα, γαστρεντερίτιδα, οξύ διαρροικό σύνδρομο και διάρροια των ταξιδιωτών. Οι λοιμώξεις του καλοκαιριού που έκαναν και φέτος την εμφάνιση τους κάνοντας πέρα, προς το παρόν, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που ταλαιπωρούσαν αρκετούς πολίτες μέχρι και τα μέσα του περασμένου μήνα. Οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ παρατηρούν ήδη αυξημένα περιστατικά ενώ και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, κυρίως στις παράλιες περιοχές, δέχονται καθημερινά ασθενείς με σχετικά συμπτώματα αλλά και τα άτομα που τραυματίζονται από ατυχήματα που συμβαίνουν, τις περισσότερες φορές στην παραλία και στη θάλασσα.
Διάρροιες, εμετοί, αναγούλες τα κύρια συμπτώματα. Μικροτραυματισμοί και δερματικές αλλεργίες αφορούν τα περισσότερα περιστατικά μου επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ.
«Στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών έχουμε, αυξημένη ροή ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα τα οποία προκαλούνται κυρίως από πρόχειρο φαγητό που δεν φυλάσσεται σωστά ή που οι πολίτες καταναλώνουν στην παραλία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες διότι με τις θερμοκρασίες που επικρατούν πρέπει να είμαστε όλοι διπλά προσεκτικοί με τη φύλαξη του φαγητού μας», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.
«Από εκεί και πέρα έχουμε και περιστατικά με ηλίαση, θερμική εξάντληση που οφείλονται σε παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο αλλά και ατυχήματα που συμβαίνουν κυρίως στην παραλία ή αλλού».
Ευτυχώς, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, «οι πολίτες αυτοί εξυπηρετούνται και επιστρέφουν στα σπίτια τους, δηλαδή δεν είναι σοβαρά περιστατικά και τα περισσότερα δεν είναι ούτε και επείγοντα για αυτό και στα δύο νοσηλευτήρια, της Λευκωσίας και της Πάφου όπου λειτουργούν τα Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης Ασθενών, παρατηρούμε αυξημένη κίνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σίγουρα θα έχουμε και συνέχεια αφού οι θερινές άδειες τώρα έχουν αρχίσει».
«Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν υποχωρήσει και έχουν αντικατασταθεί από τις λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος», ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ, παθολόγος Παναγιώτης Δημοσθένους. «Οξεία γαστριτιδα, γαστρεντερίτιδα, οξυ διαρροϊκό συνδρομο, διαρροια των ταξιδιωτών ειναι μερικες από τις λοιμώξεις αυτές οι οποίες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα αλλά και αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο».
Διαρροιες, εμετοί, αναγούλες, λίγος πυρετός και συνήθως ζάλη ή αδυναμία «ως συνεπακόλουθο της αφυδάτωσης, είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι περισσότεροι ασθενείς».
Οι λοιμώξεις αυτές, εξήγησε ο κ. Δημοσθένους, «μεταδίδονται με την στενη επαφή, με τα σταγονίδια του ατομου που πάσχει για αυτό όπως κάνουμε με όλες τις λοιμώξεις πρέπει και στην περίπτωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού να εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα προσωπικής υγιεινής».
Πέραν αυτών όμως, «είναι και τέσσερις κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε όταν παρουσιάσουμε συμπτώματα προκειμένου να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων αυτών και κατ΄επέκταση και την ταλαιπωρία του ανθρώπου που νοσεί».
Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι «παρά τη δίψα και την εξάντληση η ενυδάτωση ΔΕΝ πρέπει να γίνεται με νερό. Το νερό προσκαλεί περαιτέρω δυσφορία. Χρειαζεται λήψη ισοτονικών υγρων (σοδα, τσαι, παγωμενο τσαι, ηλεκτρολυτων) σε αυξημένες ποσότητες».
Οι τέσσερις κανόνες
1. Μικρη ποσοτητα υγρων πολλες φορες μεσα στην ημερα
«Πέραν των πιο πάνω, μπορεί επίσης να βοηθήσουν τα αντιοξινα και τα αντιεμετικα φαρμακα αν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα. Η διατροφή πρεπει να διακόπτεται.
2. ΔΕΝ τρως τιποτα αν δεν πεινάσεις
Η ανορεξία που προκαλείται άπο την ίωση ειναι μηχανισμος αμυνας του πεπτικού συστήματος που υποφερει. Οταν συνέλθει με τα ισοτονα υγρα ο ασθενής, μπορει να φάει στεγνά φαγητά, παξιμάδι, μπισκότα με αλάτι, ρύζι, κοτόπουλο.
3. Αν δεν βελτιώνεσαι επικοινωνα με τον προσωπικό σου γιατρο
Σε υγιή ατομα οι ενοχλήσεις διαρκούν περιπου 2-3 μέρες. Προληπτικά, όταν έχουμε άτομο στο περιβάλλον μας που νοσεί, καλο ειναι να αποφευγουμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια ποτήρια, μαχαιρια κλπ. Να χρησιμοποιει ξεχωριστη τουαλέτα, αν υπάρχει δυνατότητα, από τους υπολοιπους ή να την καθαρίζει ο ίδιος ο ασθενής πριν την χρησιμοποιήσει ο επόμενος».
4. Εχεις κοντινό σου άτομο με συμπτώματα, ξεκίνα ηλεκτρολύτες
Το καλοκαίρι και εξαιτίας της ζέστης, όλοι χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά και ηλεκτρολύτες. Ένας καλά προετοιμασμένος οργανισμός μπορεί να αποτρέψει την ταλαιπωρία που συνεπάγονται οι λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος.
Τέλος, είπε καταλήγοντας ο κ. Δημοσθένους, «να έχουμε κατά νου ότι ο covid ήρθε και έμεινε και επειδή η αφόρητη ζέστη μας κλείνει στα κλιματιστικά, η μετάδοση του γίνεται πιο εύκολη».
Η σύσταση: «Για τους λατρεις της τεχνολογίας θυμιζω να μην ψάχνουν τα συμπτώματα τους στο διαδίκτυο. Προτιμηστε την Τεχνητή Νοημοσύνη για γενικές και διατροφικές συμβουλές καθως έχει περισσότερη υπομονή απο μας τους γιατρούς. Μην ρωτατε ομως για φάρμακα και αντιμετώπιση, δεν θα σας απαντήσει. Όσο και να επιμείνετε στο τελος θα σας παραπεμψει στους τέσσερις βασικούς κανόνες».