Η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη διάνοιξη ενός νέου σημείου διέλευσης φαίνεται να αποτελεί τον πρώτο στόχο όχι μόνο για αυτό το ταξίδι της Μαρία Άνχελα Ολγκίν αλλά και για τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα την ερχόμενη εβδομάδα κατά την άτυπη πενταμερή. Μετά την Αθηένου η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα επισκεφθεί σήμερα την περιοχή Λεύκας.
Σύμφωνα με πηγή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Λεύκας. Κατά την επίσκεψή της θα ενημερωθεί για την κατάσταση επί του εδάφους από τους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τον ανώτερο σύμβουλο Αντερέμι Αντεκόγια.
Χθες επισκέφθηκε τη περιοχή Αθηένου-Πυροΐου όπου ενημερώθηκε επί τόπου για την περιοχή και το θέμα της διάνοιξης διόδου προς τη Λευκωσία.
Συνεχίζει με τους διαπραγματευτές
Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πέραν τις δύο επισκέψεις της (χθες στην Αθηένου και σήμερα στη Λεύκα) στη νεκρή ζώνη συνεχίζει και τις συναντήσεις της με τους δύο διαπραγματευτές.
- Σήμερα θα συναντήσει για τρίτη ημέρα τους δύο διαπραγματευτές Μενέλαο Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ. Στην ατζέντα των συναντήσεων αυτών, πέραν από το θέμα της διάνοιξης σημείων διέλευσης, βρίσκονται η αποναρκοθέτηση και το φωτοβολταϊκό πάρκο.
Η ίδια η Μαρία Άνχελα Ολγκίν χαρακτήρισε ως χρήσιμη την επίσκεψή στην περιοχή της Αθηένου μιας και είχε την ευκαιρία να κατατοπιστεί επί τόπου σε σχέση με το θέμα του δρόμου από την περιοχή προς τη Λευκωσία.
Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα σημεία όπου διεξάγεται συζήτηση για το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης. Γι’ αυτό και η απεσταλμένη του ΓΓ πήγε εκεί με χάρτη ώστε να έχει μια καλύτερη κατατόπιση.
Κατά την επίσκεψή της η κ. Ολγκίν ενημερώθηκε από το δήμαρχο Αθηένου Κυριάκο Καρεκλά για την περιοχή ευρύτερα αλλά και πιο συγκεκριμένα σ’ ό,τι σχετίζεται με το άνοιγμα σημείου διέλευσης. Ο κ. Καρεκλάς δήλωσε (πηγή ΚΥΠΕ) πως εξήγησε στην κ. Ολγκίν ότι “με τη διάνοιξη της συγκεκριμένης διόδου σε δέκα λεπτά βρίσκεται κάποιος στη περιοχή Πανεπιστημίου στη Λευκωσία, ενώ τώρα πρέπει να γίνεται ολόκληρος γύρος προκειμένου ένα πρόσωπο να μεταβεί στην πρωτεύουσα. Ακόμα εξήγησα πως υπάρχει η συμφόρηση της τροχαίας κίνησης στην είσοδο της Λευκωσίας, ενώ αναφέρθηκα και σε όλα τα άλλα δεινά που υπάρχουν με τους σπουδαστές μας που πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια προκειμένου να σπουδάσουν στην πρωτεύουσα, τις φθορές των αυτοκινήτων και άλλα».
Ως γνωστό η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ και χρόνια ζητά όπως ανοίξει το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης που θα συνδέει την Αθηένου με τη Λευκωσία, μέσω του παλαίου δρόμου Λάρνακας-Λευκωσίας.
Ωστόσο η τουρκική πλευρά, ένεκα των έντονων ενστάσεων του κατοχικού στρατού, απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε όπως ο συγκεκριμένος δρόμος να χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς διέλευσης by-pass κάτι που και πάλι απορρίπτει η τουρκική πλευρά.
Θα συμβάλει για τη συνέχεια
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των οδοφραγμάτων ή στα άλλα που βρίσκονται στην ατζέντα. Πλην όμως δεν αποκλείεται στις λίγες ημέρες που απομένουν, μέχρι και την άτυπη της Νέας Υόρκης, σε μια εβδομάδα να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Φαίνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν κάτι θετικό προκειμένου να μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να πατήσει πάνω σ’ αυτό για τη συνέχεια.
Σε συνέντευξή της (πηγή εφημερίδα Πολίτης) η Ολγκίν σημείωσε πως η προτεραιότητα που έχει θέσει για την αποστολή της ο ΓΓ είναι να βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν βήμα-βήμα, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την εξεύρεση κοινής βάσης για το μέλλον.