Νέα τέλη θα επιβάλλονται σε πλοία κινεζικής κατασκευής ή συμφερόντων που ελλιμενίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο του Αντιπροσώπου για το Εμπόριο της αμερικανικής προεδρίας (USTR). Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε 180 ημέρες και τα κόστη θα αυξάνονται σταδιακά.
Οι χρεώσεις θα εφαρμόζονται ανά επίσκεψη πλοίου στις ΗΠΑ, όχι ανά λιμάνι, με ανώτατο όριο πέντε χρεώσεις ετησίως ανά σκάφος. Η πολιτική θα αφορά τόσο πλοία κινεζικής κατασκευής όσο και πλοία κινεζικής ιδιοκτησίας ανεξαρτήτως χώρας ναυπήγησης.
Επιπλέον, προβλέπεται ειδική χρέωση για πλοία μεταφοράς οχημάτων που θα εφαρμοστεί επίσης από τον ίδιο χρονικό ορίζοντα, ενώ για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τα νέα τέλη θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια και θα αυξάνονται σταδιακά σε ορίζοντα 22 ετών.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του USTR, στοχεύει στην «αποκατάσταση των αμερικανικών ναυπηγείων» και συνιστά απάντηση στις «παράλογες ενέργειες, πολιτικές και πρακτικές της Κίνας» για την κυριαρχία στους τομείς της ναυπηγικής, των θαλάσσιων μεταφορών και των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η έρευνα για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στους συγκεκριμένους τομείς είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Μπάιντεν και συνεχίστηκε υπό την κυβέρνηση του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. Τον Μάρτιο, ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στον Λευκό Οίκο για την ενίσχυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία, που άλλοτε κυριαρχούσε παγκοσμίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πλέον αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Κίνα κατασκευάζει περίπου τα μισά πλοία παγκοσμίως, ενώ Νότια Κορέα και Ιαπωνία μαζί με την Κίνα καλύπτουν πάνω από το 95% της παγκόσμιας ναυπήγησης, σύμφωνα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Η ανακοίνωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εντεινόμενης εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
ΑΠΕ – ΜΠΕ