Η Κύπρος λόγω και της γεωγραφικής της θέσης ήταν διαχρονικά «στέκι» ξένων πρακτόρων. Οι υπηρετούντες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, είτε στάθμευαν στο νησί για να ταξιδεύουν σε γειτονικά κράτη, είτε έρχονταν για μερικές ημέρες στο νησί για κάποιες συναντήσεις και επαφές.
Υπήρχαν, βέβαια και εκείνοι οι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, που εργάζονταν έχοντας ως στόχο να αντλούν πληροφορίες από το κυπριακό κράτος. Είτε γιατί τους ενδιέφεραν τα όσα τεκταίνονταν στο νησί είτε τα συνέδεαν με άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η παρουσία πρακτόρων ήταν πάντα δυσανάλογη του μεγέθους της χώρας. Κι αυτό γιατί η γεωπολιτική της σημασίας ήταν πάντα μεγαλύτερη και σημαντικότερη του μεγέθους της.
Ο Γιώργος Α. Γεωργίου, έμπειρος ερευνητής σε θέματα Υπηρεσιών Πληροφοριών (πολλές έρευνες του ήταν πρωτοποριακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τις βρετανικές βάσεις), προσπάθησε να βρει το νήμα που ξεκινούσε και τελείωνε στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου στην εποχή του Μακαρίου και να ανακαλύψει πράκτορες δίπλα στον Κύπριο Πρόεδρο. Ο Μακάριος ήταν στόχος, όπως και η Κύπρος. Εν μέσω του ψυχρού πολέμου, και των σχέσεων που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία και με τα «δυο στρατόπεδα» και ανήκοντας η ίδια στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, οι όποιες κινήσεις της θεωρούνταν «ύποπτες». Και για τους δυτικούς και για τους ανατολικούς.
Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του με τίτλο ο «Πράκτορας που πρόδωσε τον Μακάριο», ο Γιώργος Α. Γεωργίου επιχειρεί μέσα από ντοκουμέντα να αναδείξει μια πτυχή, με την οποία δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί της. Την εκ των έσω κατασκοπεία, που είχε ως στόχο τη χώρα μας. Παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα και συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές της εποχής, που υπηρετούσαν ή είχαν σχέση με το Προεδρικό Μέγαρο, επιχειρώντας να αποκαλύψει τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά ταυτόχρονα και την ταυτότητα και τη δράση του πράκτορα, που είχε στρατολογηθεί.
Ο Γεωργίου μέσα από την έρευνα του αναφέρει πως τον πράκτορα δίπλα στον Μακάριο, τον είχε στρατολογήσει ο κορυφαίος Αμερικανός κατάσκοπος Richard Welch, που δολοφονήθηκε στην Αθήνα το 1975 από την Οργάνωση «17 Νοέμβρη».
Αξιοποιεί αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και τη συνέντευξη το 2023, του υψηλόβαθμου Αμερικανού κατασκόπου Ρόναλντ Έστες, ώστε να ξετυλίξει το κουβάρι της δράσης του Ρίτσαρντ Γουέλς στην Κύπρο, την περίοδο 1960-1974, και να ανακαλύψει πώς αυτός κατόρθωσε να στρατολογήσει πράκτορα (σ.σ. ή πράκτορες) στο στενό περιβάλλον του Προέδρου Μακαρίου.
Ήταν, όμως, μόνο πράκτορες (ή πράκτορας) των Αμερικανών, που υπήρχαν ή κι άλλων υπηρεσιών; Υπήρξε στρατολόγηση και από υπηρεσίες του τότε ανατολικού μπλοκ, του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Η έρευνα αναδεικνύει στοιχεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλοί ήταν οι δρώντες. Και σε αυτό βοήθησαν αρχεία στην ΕΣΣΔ, την Τσεχοσλοβακία, τη Βουλγαρία και την ελληνική ΚΥΠ.
Ο συγγραφέας προσπαθεί να «παντρέψει» ένα προσωπικό ημερολόγιο με έγγραφα / τηλεγραφήματα ξένων υπηρεσιών. Να βρει ομοιότητες κι όχι μόνο. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η γνωστή, περιβόητη KGB, επί Σοβιετικής Ένωσης βεβαίως, εκπαίδευε δωρεάν προσωπικό του ΑΚΕΛ σε παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών, συλλογή πληροφοριών και προσωπική προστασία των ηγετών του κόμματος. Στο χορό είχαν μπει και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τσεχίας (υπάρχουν αναφορές και σε έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας). Ο Γεωργίου αναφέρει, μάλιστα, ότι ένας επιφανής πολιτικός και υπουργός, υψηλόβαθμος αστυνομικός, δημοσιογράφος, δημόσιος υπάλληλος και άλλοι φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από την τσέχικη μυστική υπηρεσία. Μπορεί, πάντως, όλοι αυτοί να λειτουργούσαν με εντολές του Μακάριου. Μπορεί και όχι.
Ο συγγραφέας οδηγείται σε συμπεράσματα. «Φωτογραφίζει» πρόσωπα και καταστάσεις. Ανεξαρτήτως εάν κάποιος αντιμετωπίσει με επιφυλακτικότητα ή όχι την έρευνα του Γιώργου Α. Γεωργίου, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει την πολλή δουλειά που έκανε. Γιατί μια έρευνα προφανώς και δεν είναι εύκολο να γίνει, ειδικά όταν είναι ενδελεχής.
- Το βιβλίο εκτός από βιβλιοπωλεία είναι διαθέσιμο για παραγγελία στο giorgosgeorgiouresearch.com, όπου υπάρχουν επίσης περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και συνεντεύξεις του συγγραφέα.