21 Απριλίου, 2025
7:04 μμ

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ανακοινώσει δημόσια ότι είχε ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ταφή του.

Επέλεξε να ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε στη Ρώμη, έναν ιερό τόπο όπου συνήθιζε να προσεύχεται συχνά. Αν και δήλωνε πάντα πρόθυμος να παραιτηθεί, όπως ο προκάτοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ΄, είχε εμπιστευτεί την τελική απόφαση στο «θέλημα του Κυρίου».

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γνωστός παγκοσμίως ως Πάπας Φραγκίσκος, υπήρξε ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρώτος Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική. Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες και αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκκλησία και την κοινωνική προσφορά.

Στα νεανικά του χρόνια φοίτησε στο Salesian Institute και συνέχισε τις θεολογικές του σπουδές στο σεμινάριο της Villa Devoto. Το 1958 εντάχθηκε στην Κοινωνία του Ιησού, τη γνωστή Τάξη των Ιησουιτών, και σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και στη Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ.

Χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Colegio del Salvador. Το 1973 εκλέχθηκε επικεφαλής της Κοινωνίας του Ιησού στην Αργεντινή, θέση που κράτησε έως το 1979, διατηρώντας ταυτόχρονα ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Το 1992 χειροτονήθηκε επίσκοπος Μπουένος Άιρες και το 1998 αρχιεπίσκοπος, με έντονη δράση υπέρ των φτωχών και των περιθωριοποιημένων.

Το 2001 επέκρινε ανοιχτά την κυβέρνηση της Αργεντινής για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «μια αδικία που φωνάζει στον ουρανό για εκδίκηση». Συμμετείχε στο κονκλάβιο του 2005 που εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και αναφέρθηκε αργότερα πως είχε θεωρηθεί ένας από τους πιθανούς υποψηφίους. Τελικά, το 2013, μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου, εξελέγη Πάπας και έγινε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία.

Από την αρχή της παποσύνης του, ο Φραγκίσκος ξεχώρισε για την ταπεινότητα, την απλότητα και την προώθηση του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Επέλεξε να διαμένει σε μικρή σουίτα στον Βατικανό και να χρησιμοποιεί ένα απλό αυτοκίνητο, απορρίπτοντας τα πολυτελή παπικά προνόμια.

Κοινωνική Δικαιοσύνη και Προστασία του Περιβάλλοντος

Με σταθερές θέσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Φραγκίσκος δεν δίστασε να επικρίνει τον υπερβολικό καταναλωτισμό και τον ατομικισμό. Κάλεσε σε μια αλλαγή νοοτροπίας, που θα δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη σωτηρία του πλανήτη. Το 2015 εξέδωσε την εγκύκλιο Laudato si, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, προωθώντας την έννοια της «ολοκληρωμένης οικολογίας», όπως την είχε εισαγάγει και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄.

Ο Φραγκίσκος στάθηκε υπέρμαχος των προσφύγων και των μεταναστών. Το 2016 επισκέφθηκε τη Λέσβο για να συναντήσει πρόσφυγες και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης, δηλώνοντας πως «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».

Εκκλησιαστικές Μεταρρυθμίσεις και Διαφάνεια

Ο Πάπας Φραγκίσκος εργάστηκε συστηματικά για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, επιδιώκοντας διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και αυστηρότερους ελέγχους κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Ίδρυσε επιτροπή για την προστασία των ανηλίκων και προώθησε κανονισμούς που προβλέπουν την απομάκρυνση επισκόπων που συγκάλυψαν κακοποιητικές πράξεις. Στις 5 Ιουνίου 2022, ενέκρινε το Αποστολικό Σύνταγμα Praedicate Evangelium, το οποίο άλλαξε ριζικά τη δομή του Βατικανού και άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή λαϊκών σε ηγετικές θέσεις.

Μια Παγκόσμια Φωνή για την Ειρήνη και την Αγάπη

Ο Πάπας πραγματοποίησε πολυάριθμα ταξίδια, επισκεπτόμενος χώρες όπως η Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες. Σε κάθε του επίσκεψη προσέγγισε τους ανθρώπους με αληθινό ενδιαφέρον, προωθώντας το μήνυμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε μια παγκόσμια ηγετική μορφή που ενσάρκωσε το πνεύμα της ταπεινότητας και του διαλόγου. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζουν με συμπόνια, σεβασμό και αφοσίωση στην κοινότητα και τον συνάνθρωπο.

naftemporiki.gr

Exit mobile version