28 Ιουνίου, 2024
8:22 πμ

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην υγεία των γυναικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνες. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται δραματικά. Οι ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προτείνουν μια εύκολη και φυσική λύση για να προστατεύσουν οι γυναίκες την καρδιά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Nutrition, ένα ποτήρι από χυμό παντζαριού καθημερινά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχυθεί η δράση των αιμοφόρων αγγείων σε τέτοιο βαθμό που να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος καρδιακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο Δρ David Proctor, καθηγητής κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State, μαζί με την Δρα Jocelyn Delgado Spicuzza, η οποία πήρε το διδακτορικό της στην ολοκληρωμένη και βιοϊατρική φυσιολογία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο τον Μάιο, ηγήθηκαν μιας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών που εξέτασαν πώς ο χυμός από παντζάρια, πλούσιος σε νιτρικά, επηρέασε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών.

Ο χυμός παντζαριού περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος Η ικανότητά του να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους περιορισμένης ροής αίματος και παροχής οξυγόνου, όπως κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δεν παράγουν πλέον οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Αυτή η απώλεια συμβάλλει στη σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νιτρικά -ιδιαίτερα τα παντζάρια- διερευνώνται ως ένας φυσικός, μη φαρμακευτικός τρόπος προστασίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο Δρ Delgado Spicuzza, πρώτος συγγραφέας της έρευνας.

Αν και τα νιτρικά χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έχουν συσχετιστεί με περιπτώσεις καρκίνου, επισημαίνει ο Δρ Spicuzza. Αντίθετα, φυσικές πηγές, όπως τα παντζάρια, το σπανάκι και το μαρούλι συσσωρεύουν φυσικά νιτρικά από το έδαφος, προσφέροντας σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, λόγω της μετατροπής τους σε μονοξείδιο του αζώτου, μια διαδικασία που δε συμβαίνει με τα τεχνητά νιτρικά.

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν αρχικά σε έλεγχο της αγγειακής τους λειτουργίας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, καταναλώνοντας στη συνέχεια περίπου 140 ml χυμού παντζαριού ως αρχική δόση (δύο μπουκάλια από περίπου 70 ml το καθένα). Έπειτα και κατά τη διάρκεια της μελέτης έπιναν ένα μπουκαλάκι κάθε πρωί. Ο χυμός ήταν συμπυκνωμένος και ισοδυναμούσε με τρία μεγάλα παντζάρια με την ισοδύναμη ποσότητα νιτρικών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχουσες ήπιαν χυμό παντζαριού χωρίς τα νιτρικά άλατα.

Μια ημέρα μετά την τελευταία τους δόση, οι γυναίκες επέστρεψαν για επανέλεγχο της αγγειακής τους λειτουργίας. Μετά τη σύγκριση της συστολής των αγγείων ανάμεσα στο χυμό με νιτρικά και χωρίς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά κάθε μέρα βελτίωσε τη ροή του αίματος σε σύγκριση με την περίπτωση που οι συμμετέχουσες έπιναν χυμό παντζαριού χωρίς νιτρικά.

Σημείωσαν ότι αυτό το επίπεδο βελτιωμένης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, αν μπορούσε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του χυμού παντζαριού για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί σε αυτό το σημείο, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη των πλούσιων σε νιτρικά λαχανικών έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι γυναίκες φαίνεται πως χρειάζεται να καταναλώνουν καθημερινά -ή ακόμα πιο συχνά- χυμό παντζαριού για να αποκομίσουν όλα τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη» κατέληξε ο Δρ Proctor.

ygeiamou.gr

Exit mobile version