Ούτε οι 17χρονοι θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, ούτε αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουμε, ούτε αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εδρών. Τα τρία μεγάλα ζητήματα που συζητούνταν όλο αυτό το διάστημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση μαζί με όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που τέθηκαν στο τραπέζι.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες από το κομματικό παρασκήνιο, αναφέρουν ότι:
>> Το δικαίωμα ψήφου από το 17ο έτος, όπως και η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά η εφαρμογή τους δεν θα είναι άμεση αλλά θα μετατεθεί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα είναι οι προεδρικές εκλογές.
>> Η πρόταση του ΔΗΣΥ που αφορά την αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών, δεν φαίνεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν ψηφιστεί- που δεν αναμένεται- δεν θα εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά από τις βουλευτικές εκλογές του 2031. Το πιθανότερο σενάριο είναι να απορριφθεί καθώς ο τρόπος κατανομής των εδρών που προτείνεται στην πρόταση νόμου, ευνοεί το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, το οποίο κερδίζει έδρες από το τρίτο σε εκλογική δύναμη κόμμα.
Άμεσης εφαρμογής αναμένεται ότι θα έχουν άλλα εκλογικά νομοθετήματα, όπως είναι οι διευκολύνσεις σε άτομα με αναπηρία και τα εκλογικά έξοδα. Η οριζόντια ψηφοφορία και η αύξηση των βουλευτών με την εισαγωγή του θεσμού των βουλευτών επικρατείας δεν θα ψηφιστούν.
Σημειώνεται ότι κατά την προχθεσινή σύσκεψη αρχηγών τέθηκε επί τάπητος και η εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Ως ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ορίστηκε αρχικά η Κυριακή 24 Μαρτίου του 2026. Συμφωνήθηκε επίσης όπως, η παρούσα Βουλή αυτοδιαλυθεί λόγω της λήξης της θητείας της, στις 20 Απριλίου του 2026.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί τουλάχιστον 30 μέρες πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.
Σημειώνεται ότι 37 ενοποιημένα κείμενα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία, θα τεθούν για ψηφοφορία από την Ολομέλεια στις 22 Μαΐου, αφού προηγουμένως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα, ώστε να υπάρξει τελεσίδικη τοποθέτηση των μελών της για τα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου. Για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος.
>> Επιστολή Υπουργείου Εσωτερικών
Για το θέμα της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους απέστειλε πρόσφατα επιστολή το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών με την οποία ενημερώνει για κάποια τεχνικής φύσεως ζητήματα που εγείρονται.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όλα τα νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της και επηρεάζουν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2026, θα υποβληθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων περί τα τέλη Μάϊου. «Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο που αφορά την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ψηφιστεί σε νόμο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας εντός Ιουνίου και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να το εφαρμόσει στις 2 Ιουλίου με το κλείσιμο της τριμηνίας του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου».
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, απαιτείται όπως το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προχωρήσει σε σχετικές τροποποιήσεις του συστήματος αρχείου πληθυσμού για εφαρμογή των κριτηρίων αυτόματης εγγραφής και αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτύπωσης επιστολών για ενημέρωση των εκλογέων. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθεί η ηλεκτρονική υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την κατάσταση εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο, καθώς και για σύζευξη του συστήματος αρχείου πληθυσμού με το μηχανογραφικό σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για έλεγχο των κριτηρίων εκκαθάρισης του εκλογικού καταλόγου.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια από την ημερομηνία ψήφισης ενδεχομένως του νομοσχεδίου σε νόμο, μέχρι την ημερομηνία που θα πρέπει αν εφαρμοστεί, αφού προηγουμένως γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σύστημα αρχείου πληθυσμού και δοκιμαστούν, παρακαλώ όπως στο νομοσχέδιο προστεθεί αναβλητική αίρεση, ώστε οι διατάξεις του να τεθούν σε ισχύ κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και οπωσδήποτε πριν την 2α Οκτωβρίου 2025, ο συμπληρωματικός κατάλογος της οποίας θα καθορίσει τις έδρες της κάθε εκλογικής περιφέρειας στην περίπτωση που ψηφιστεί σε νόμο η πρόταση νόμου που αναφέρεται πιο πάνω», επισημαίνεται στην επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών.