Η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία την απόσυρση των στρατευμάτων της από τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα, ως προϋπόθεση για ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις τέθηκαν προφορικά κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή και υπερβαίνουν τους όρους ενός αμερικανικού σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε διαμορφωθεί νωρίτερα, σε συνεννόηση με τη Μόσχα.

Οι συνομιλίες, οι πρώτες απευθείας επαφές Ρωσίας και Ουκρανίας εδώ και τρία χρόνια, κατέληξαν σε συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά χωρίς πρόοδο στο θέμα της εκεχειρίας. Ο Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις ρωσικές προτάσεις «μη βιώσιμες».

Οι όροι που φέρεται να έθεσε η Μόσχα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

  • Ζητήθηκε η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, περιοχές που βρίσκονται υπό μερικό ή πλήρη έλεγχο ρωσικών δυνάμεων.
  • Η Ρωσία επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση της Κριμαίας (προσαρτηθείσα το 2014) και των τεσσάρων επίμαχων περιφερειών ως ρωσικών εδαφών. Το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε de jure αναγνώριση μόνο για την Κριμαία και de facto για τις υπόλοιπες περιοχές.
  • Η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, χωρίς πυρηνικά όπλα και χωρίς παρουσία στρατευμάτων από συμμάχους στο έδαφός της – όρος που δεν περιλαμβανόταν στην αμερικανική πρόταση.
  • Καμία πλευρά να μην αξιώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου. Η πρόταση των ΗΠΑ περιλάμβανε αποζημιώσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως οι συνομιλίες πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των ρωσικών αιτημάτων.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι όροι διατυπώθηκαν μόνο προφορικά και δεν κατατέθηκε επίσημο έγγραφο από τη ρωσική πλευρά. Παράλληλα, δήλωσε πως η στάση της Μόσχας δείχνει έλλειψη ειλικρινούς πρόθεσης για ειρήνη.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας φέρεται να πιέζουν την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας.

Από ρωσικής πλευράς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεξαγωγή των συνομιλιών και επανέλαβε τη διαθεσιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις επαφές με το Κίεβο.

in.gr

Exit mobile version