Επίθεση κατά του ΑΚΕΛ και σαφής πρόκληση προς τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και την Κυβέρνηση γίνεται από τους Οργανωμένους Ασθενείς.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με αφορμή την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει για την λειτουργία του Συνηγόρου του Ασθενούς, κάνει λόγο για «αόρατο μανδύα» με τον οποίο κόμματα και φορείς εδώ και δέκα χρόνια, καλύπτουν προσωπικά και άλλα συμφέροντα και εμποδίζουν τη λειτουργία του θεσμού.
«Με μεγάλη αγωνία, αλλά και τεράστια έκπληξη, το οργανωμένο κίνημα των ασθενών παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην Βουλή σε σχέση με την προώθηση για ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που ανοίγουν τον δρόμο για την λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΣΑΚ.
«Η έκπληξη μας», προσθέτει η Ομοσπονδία Ασθενών, «αποδίδεται στη στάση που τηρεί το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν θα ανέμενε κανείς ότι θα στεκόταν απέναντι στο κυριότερο αίτημα ή πιο σωστά ανάγκη των ασθενών της Κύπρου. Είναι αδιανόητο το ΑΚΕΛ να επιχειρεί το ξήλωμα ενός θεσμού που σκοπό έχει να ενισχύσει τον κάθε πολίτη στην πιο ευάλωτη του στιγμή».
Η Ομοσπονδία Ασθενών, υπενθυμίζει ότι «για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο Συνήγορος του Ασθενούς, προϋποτίθεται η μεταφορά της εποπτείας του ΓεΣΥ στο Υπουργείο Υγείας ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων.
Προς τον σκοπό αυτό, ετοιμάστηκαν, πέρασαν από τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο και από όλες τις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας δύο νομοσχέδια. Το πρώτο προβλέπει για τον Συνήγορο του Ασθενούς (τροποποίηση Νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών) και το δεύτερο για την τροποποίηση της εποπτείας του ΓεΣΥ και την μεταφορά των μέχρι σήμερα, αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ στο Συνήγορο και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επιβάλλεται, βάσει και του σχεδιασμού της γενικότερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας να αναλάβει εποπτικό ρόλο».
«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε, ότι το ΑΚΕΛ, κατέθεσε δύο τροπολογίες αχρηστεύοντας στην πραγματικότητα τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς. Ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη προκαλεί η επιμονή του ΑΚΕΛ για περαιτέρω προώθηση των τροπολογιών του στην Ολομέλεια της Βουλής αφού είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των υπολοίπων κομμάτων ξεκαθάρισε σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τις εν λόγω αλλαγές», αναφέρει η ΟΣΑΚ και διερωτάται: «Τι κρύβεται πίσω από την στάση αυτή του ΑΚΕΛ; Το επιχείρημα ότι το ΓεΣΥ χρειάζεται εποπτεία από τον Επίτροπο και όχι από το Υπουργείο Υγείας, το Κράτος δηλαδή, δεν μας πείθει.
Η θέση ότι «θέλουμε τον Συνήγορο του Ασθενούς αλλά . . .», είναι παραπλανητική και δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε ότι θα έχουμε Συνήγορο ο οποίος στην πραγματικότητα θα αποτελεί «μπιμπελό» χωρίς επί της ουσίας αρμοδιότητες».
Σαφείς αιχμές και κατά της Κυβέρνησης: «Διερωτόμαστε για την Κυβέρνηση η οποία σε κανένα επίπεδο δεν στήριξε, τις τελευταίες ημέρες δημόσια, τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας» ενώ τα πυρά των οργανωμένων ασθενών, στρέφονται και κατά του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου: «Τη στάση του Προέδρου της ΕΔΕΚ ο οποίος για δεύτερη φορά, την περασμένη Πέμπτη ζήτησε μια εβδομάδα χρόνο για να μελετήσει τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ δεν θα την σχολιάσουμε. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μια εβδομάδα προηγουμένως είχε υποβάλει το ίδιο αίτημα, με τα ίδια λόγια, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η ΟΣΑΚ αναμένει ότι «τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ που έχουν ήδη ταχθεί ενάντια στις τροπολογίες του ΑΚΕΛ θα παραμείνουν σταθερά στις θέσεις τους. Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους έναντι του σημαντικότερου αιτήματος των ασθενών».
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Συνήγορος του Ασθενούς επιβάλλεται να λειτουργήσει για την προστασία των ασθενών της Κύπρου, η ΟΣΑΚ εξηγεί ότι πρόκειται για ένα θεσμό «που θα δυναμώσει τη φωνή των ίδιων των πολιτών και θα ενισχύσει παράλληλα και το κύρος και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και των παρόχων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.
Αυτό επειδή, πλέον θα υπάρχει ο σωστός μηχανισμός ελέγχου που θα κοσκινίζει τα πραγματικά δεδομένα, και με την συμβολή των πολιτών, όλοι οι πάροχοι που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σεβόμενοι τον ασθενή, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσουν να αναδεικνύονται στην κοινωνία».
«Είναι γεγονός βεβαίως ότι εδώ και δέκα χρόνια παλεύουμε για τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς, και οι προσπάθειες μας προσκρούουν σε συμφέροντα, τα οποία για χρόνια προστατεύονταν με αόρατο μανδύα από κόμματα και άλλους φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.