Ως ιστορική χαρακτηρίζεται η ψήφιση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της νομοθεσίας που καθιερώνει τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς, με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) να χαιρετίζει την εξέλιξη με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Η θέσπιση του θεσμού θεωρείται ουσιαστικό βήμα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο σύστημα υγείας της χώρας.
Η ΟΣΑΚ σημειώνει πως πρόκειται για ρύθμιση την οποία διεκδικούσε σταθερά και τεκμηριωμένα για περισσότερα από δέκα χρόνια, καλύπτοντας ένα πραγματικό και διαπιστωμένο κενό: την απουσία ανεξάρτητου μηχανισμού στον οποίο οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μπορούν να απευθυνθούν σε περιπτώσεις προβλημάτων στις υπηρεσίες φροντίδας, είτε αυτές παρέχονται εντός είτε εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).
Η Ομοσπονδία ευχαριστεί τη Βουλή για τη στήριξη της πρότασης, όπως και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για την «μεθοδική εργασία και τη σταθερή στάση τους». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιο Δίπλαρο, «ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Επιπλέον, η ΟΣΑΚ εκφράζει ευχαριστίες προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, για την «πολιτική απόφαση να καταθέσει το νομοσχέδιο και τη συνεχή στήριξή του μέχρι την ψήφιση», ενώ χαιρετίζει τη στήριξη του θεσμού και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε εντάξει τη δημιουργία του Συνηγόρου του Ασθενούς στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Ο νέος θεσμός θα έχει αρμοδιότητα να δέχεται και να εξετάζει παράπονα, να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις προβλημάτων, να εισηγείται λύσεις προς τις αρμόδιες αρχές και να ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους. Ο ρόλος του εκτείνεται στο σύνολο των υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το αν αυτές εντάσσονται στο ΓεΣΥ ή όχι.
Η ΟΣΑΚ διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή του θεσμού και θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και προτάσεις, με στόχο ο Συνήγορος του Ασθενούς να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.