Σάλο και δημόσια συζήτηση προκάλεσε στη Βρετανία η κίνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περπατήσει μπροστά από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ κατά την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η σκηνή μεταδόθηκε ζωντανά από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα και προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με ορισμένους σχολιαστές και παρουσιαστές να κάνουν λόγο για πιθανή παραβίαση του πρωτοκόλλου. Παρότι η εικόνα δεν συνοδευόταν από κάποια προφανή ένδειξη δυσαρέσκειας από τον Βρετανό μονάρχη, η χρονική στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να προπορεύεται, έγινε αντικείμενο πολιτικής και διπλωματικής ανάλυσης.
Συγκρίσεις δεν άργησαν να γίνουν με ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δεχθεί έντονη κριτική όταν, το 2018, είχε περπατήσει μπροστά από τη βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια παρόμοιας τελετής. Το επεισόδιο είχε προκαλέσει την κατακραυγή μέρους του βρετανικού Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «παραβίαση της βασιλικής εθιμοτυπίας».
Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί και διπλωματικοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν πως η κίνηση του Γάλλου προέδρου δεν αποτελεί απαραίτητα προσβολή ή παραβίαση. Όπως ανέφεραν, βάσει του πρωτοκόλλου, σε τελετές επίσημης φιλοξενίας, ο αρχηγός κράτους μπορεί να λάβει προβάδισμα κατά την επιθεώρηση των αγημάτων εφόσον του παραχωρηθεί από τον οικοδεσπότη μονάρχη, ως ένδειξη τιμής και φιλοξενίας. Η εκδοχή αυτή υιοθετήθηκε και από ορισμένους δημοσιογράφους του BBC, οι οποίοι επεσήμαναν πως ο βασιλιάς Κάρολος, ως επικεφαλής του κράτους υποδοχής, ενδέχεται να επέτρεψε στον Μακρόν να προηγηθεί.
Παρά τις εξηγήσεις αυτές, η δημόσια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέμεινε έντονη. Πολλοί χρήστες αμφισβήτησαν τις διπλωματικές ερμηνείες, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη επίδειξη ασέβειας. Ανώνυμα σχόλια που αναπαράχθηκαν από τα βρετανικά ταμπλόιντ, όπως η Daily Mail, έκαναν λόγο για «αλαζονεία» του Μακρόν, με χρήστες να τον αποκαλούν «νάρκισσο» και να τον παρομοιάζουν με τον Ναπολέοντα.
«Το έκανε επίτηδες. Είναι Γάλλος, δεν πιστεύει στη μοναρχία και παριστάνει τον Ναπολέοντα για πέντε λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας χρήστης. Άλλοι σχολίασαν ότι ο Μακρόν δεν θα αντιμετωπίσει την ίδια αυστηρή κριτική που δέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για παρόμοια συμπεριφορά, υποστηρίζοντας ότι υφίσταται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση πολιτικών ηγετών.
Το Παλάτι δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε κάποιο επίσημο σχόλιο για το συμβάν, ενώ και η γαλλική προεδρία τηρεί σιγή. Η επίσκεψη Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας εμβάθυνσης των γαλλοβρετανικών σχέσεων μετά το Brexit, και συνοδεύτηκε από σειρά τελετών, συνομιλιών και δεξιώσεων.
Η εικόνα του Γάλλου προέδρου να προηγείται του βασιλιά Κάρολου καταγράφηκε στο πλαίσιο της επιθεώρησης του αγήματος, ακριβώς πριν από την είσοδο των δύο ηγετών στο κάστρο του Ουίνδσορ. Παρά την επικοινωνιακή διαχείριση, το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο τελετουργικό, την εθιμοτυπία και τις προσδοκίες της κοινής γνώμης σε δύο χώρες με διαφορετική πολιτειακή παράδοση.
protothema.gr