Ερευνητές του Τμήματος Βιοσυμπεριφορικής Υγείας του Πανεπιστημίου Penn State δημοσίευσαν νέα επιστημονική μελέτη, αναδεικνύοντας ότι η νικοτίνη – μια από τις πλέον διαδεδομένες εθιστικές ουσίες – επιδρά διαφορετικά στον ανθρώπινο οργανισμό ανάλογα με την ηλικία.
Η μελέτη, που φιλοξενείται στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Pharmacology, δείχνει ότι οι νεαροί ενήλικες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαλωτότητα στον εθισμό στη νικοτίνη σε σύγκριση με τα άτομα μέσης ηλικίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το εύρημα αυτό μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών του εθισμού και στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη και τη διακοπή του καπνίσματος, ιδιαίτερα στους νέους.
Ο διδακτορικός φοιτητής Carlos Novoa και ο σύμβουλός του, Thomas Gould, Ph.D., εξέτασαν τις φυσιολογικές αντιδράσεις ποντικιών νεαρής και μέσης ηλικίας στη νικοτίνη. Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι τόσο τα νεαρά ενήλικα, όσο και τα μεσήλικα ποντίκια παρουσίασαν μειωμένη κίνηση μετά την έκθεση στη νικοτίνη, αλλά η νεότερη ομάδα παρουσίασε πολύ ισχυρότερη αντίδραση. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα νεότερα άτομα είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν ή να ατμίζουν για ευχαρίστηση, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες χρησιμοποιούν συχνά νικοτίνη για να διαχειριστούν το άγχος ή λόγω εθισμού.
Επιπλέον, ενώ και οι δύο ηλικιακές ομάδες παρουσίασαν πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, η αλλαγή αυτή παρουσιάστηκε πιο γρήγορα στα νεότερα ποντίκια. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτή την αντίδραση με την ενεργοποίηση του χολινεργικού συστήματος, ενός βασικού συστήματος νευροδιαβίβασης στον εγκέφαλο, που παίζει ρόλο στις επιδράσεις της νικοτίνης. Δεδομένου ότι οι υποκείμενοι βιολογικοί μηχανισμοί παραμένουν παρόμοιοι σε όλα τα θηλαστικά, τα ευρήματα αυτά καθίστανται σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα νεότερα άτομα μπορεί να βιώνουν τις επιδράσεις της νικοτίνης πιο έντονα, κάτι που, ενδεχομένως, αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού. «Η μελέτη αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη σταματά σε μια ορισμένη ηλικία, όπως τα 18 ή τα 25 έτη. Αντιθέτως, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρίνεται σε ουσίες όπως η νικοτίνη», διευκρινίζει ο δρ. Gould. «Όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο έντονη είναι η αντίδρασή σου στη νικοτίνη», πρόσθεσε ο δρ. Novoa. «Αυτό επιδρά στην αποτελεσματικότητα τόσο των προσπαθειών πρόληψης, όσο και υποστήριξης των νέων που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα».
Πώς επηρεάζονται οι στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας
Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λιγότερο από το 10% των ατόμων που επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα τα καταφέρνουν. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νικοτίνη επηρεάζει τα άτομα ανάλογα με την ηλικία και τη βιολογική τους σύσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Οι ειδικοί προτείνουν την προσαρμογή των πολιτικών πρόληψης και θεραπείας του εθισμού στη νικοτίνη με βάση την ηλικία.
«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι νέοι ενήλικες είναι πιο ευάλωτοι στον εθισμό στη νικοτίνη», δήλωσε ο δρ. Novoa. «Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερα στοχευμένα προγράμματα πρόληψης και μεθόδους διακοπής που να αντιμετωπίζουν τους συγκεκριμένους κινδύνους».
Συνεχίζοντας να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η ηλικία επηρεάζει τις επιδράσεις της νικοτίνης, οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τις στρατηγικές δημόσιας υγείας και να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας των προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος.
ygeiamou.gr