“Όταν ζεις σε μια καταπιεσμένη, ολοκληρωτική χώρα, όπως εγώ, και δεν έχεις χρήματα, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι έχεις μέλλον ή ότι η ζωή θα γίνει καλύτερη, οπότε αναρωτιέσαι αν υπάρχει ακόμα ελπίδα”, λέει ο δισεκατομμυριούχος Στίβεν Ούντβαρ-Χάζυ, 79 ετών, ο οποίος μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη από την Ουγγαρία όταν ήταν παιδί, πακετάριζε κουτιά σε μια αποθήκη του Μανχάταν για 30 σεντς την ώρα σε ηλικία 14 ετών και στη συνέχεια δημιούργησε τη βιομηχανία leasing αεροσκαφών.
“Όταν βγαίνεις από αυτή την κατάσταση και έρχεσαι στην Αμερική, έχεις ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αξιών από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στο περιβάλλον τους και σε όλες τις ανέσεις, τις ελευθερίες και τα υλικά αγαθά που υπάρχουν γύρω μας”, λέει ο Ούντβαρ-Χάζυ. “Ξεκινάτε λοιπόν από ένα διαφορετικό σημείο όπου εκτιμάτε τη δημιουργία αξίας, εκτιμάτε τους ανθρώπους που πρόκειται να σας βοηθήσουν και είστε πιο επιρρεπείς στο να θέτετε στόχους και σκοπούς, επειδή θέλετε να απομακρυνθείτε από την ιστορία και το παρελθόν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το επίπεδο κινήτρων είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είναι για κάποιον που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ”.
Ο Ούντβαρ-Χάζυ είναι ένας από τους 125 Αμερικανούς πολίτες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την τελευταία καταμέτρηση του Forbes το 2022, όταν ανέρχονταν σε 92. Οι δισεκατομμυριούχοι μετανάστες κατάγονται από 43 διαφορετικές χώρες. Η συνολική αξία τους ανέρχεται στο ποσό ρεκόρ των 1,3 τρισ. δολαρίων και κατέχουν το 18% από τα 7,2 τρισ. δολάρια που είναι ο πλούτος όλων των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ.
Τρεις από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ (και στον κόσμο) είναι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένου του πλουσιότερου ανθρώπου: Ο Έλον Μασκ γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και ήρθε στις ΗΠΑ μέσω Καναδά ως φοιτητής, με την αξία του να εκτιμάται σήμερα στα 393,1 δισ. δολάρια. Ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος μετανάστης, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 139,7 δισ. δολάρια. Η οικογένεια του Μπριν μετακόμισε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία όταν ο ίδιος ήταν 6 ετών για να γλιτώσει από τον αντισημιτισμό που αντιμετώπιζε στην πατρίδα του.
Ο τρίτος πλουσιότερος μετανάστης στην Αμερική, ο συνιδρυτής και CEO της Nvidia Γένσεν Χουάνγκ, 62 ετών, γεννήθηκε στην Ταϊβάν και μετακόμισε στην Ταϊλάνδη όταν ήταν παιδί με την οικογένειά του. Όταν ο Χουάνγκ ήταν εννέα ετών, οι γονείς του έστειλαν τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδελφό του στις ΗΠΑ για να ξεφύγουν από τις κοινωνικές αναταραχές στην Ταϊλάνδη. Ο Χουάνγκ, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 137,9 δισ. δολάρια, είναι ένας από τους 11 δισεκατομμυριούχους μετανάστες της λίστας από την Ταϊβάν, από 4 που ήταν το 2022. Έτσι η Ταϊβάν έπιασε το Ισραήλ στη 2η θέση των κρατών με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους μετανάστες στις ΗΠΑ. Μεταξύ των νεοεισερχόμενων από την Ταϊβάν είναι η εξαδέλφη του Χουάνγκ και ανταγωνίστρια του στην κατασκευή τσιπ, η CEO της AMD, Λίζα Σου. Η Σου συγκαταλέγεται στις 17 γυναίκες της λίστας, από 10 που ήταν το 2022.
Μια άλλη νέα γυναίκα στη λίστα είναι η ιρανικής καταγωγής Μάκι Ζανγκάνε. “Το να είσαι μετανάστης σημαίνει να αναζητάς τις καλύτερες ευκαιρίες και να μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι σε νέα περιβάλλοντα, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές σου αξίες”, λέει η 54χρονη Ζανγκάνε, η οποία μετακόμισε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για να εργαστεί σε μια εταιρεία ρομποτικής χειρουργικής το 2002, αφού είχε διευθύνει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ευρώπη. Σήμερα είναι συνδιευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Summit Therapeutics, η μετοχή της οποίας σημείωσε ράλι σχεδόν 200% τον περασμένο χρόνο, και έτσι η Ζανγκάνε μπήκε στο “κλαμπ των δισεκατομμυριούχων”, χάρη στο πολλά υποσχόμενο υποψήφιο φάρμακο της εταιρείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. “Στο επιχειρείν πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, να εξελίσσεσαι διαρκώς και να αντέχεις για να προοδεύσεις ανεξάρτητα από τις προκλήσεις. Αυτή η νοοτροπία έχει διαμορφώσει την επιτυχία μου”.
Η Ινδία πρόσθεσε 5 δισεκατομμυριούχους στη λίστα και ξεπέρασε το Ισραήλ ως τόπο γέννησης των περισσότερων δισεκατομμυριούχων μεταναστών, φτάνοντας τους 12. Στους νεοεισερχόμενους από την Ινδία περιλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Σούνταρ Πιτσάι, ο επικεφαλής της Microsoft Σάτια Ναντέλα και ο Νικές Αρόρα, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks από το 2018.
Το 93% των δισεκατομμυριούχων μεταναστών είναι αυτοδημιούργητοι. Περίπου τα δύο τρίτα εξ αυτών δημιούργησαν την περιουσία τους είτε στον τομέα της τεχνολογίας (53) είτε στα χρηματοοικονομικά (28).
Ο γεννημένος στο Ισραήλ venture capitalist Όραν Ζέεβ σημειώνει πως η επιτυχία του οφείλεται “στο διαφορετικό μου υπόβαθρο, μπόρεσα να σκέφτομαι και να λειτουργώ διαφορετικά από τους περισσότερους VCs που πήγαν στα ίδια σχολεία, έκαναν παρέα μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονταν”. Ο Zeev μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2002 και έχει “ποντάρει” μεταξύ άλλων στην εταιρεία audiobook Audible, στην Chegg, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, και στη θυγατρική της Uber για τις εμπορευματικές μεταφορές.
Δεν είναι έκπληξη ότι πολλοί ήρθαν στην Αμερική για να σπουδάσουν και δεν έφυγαν ποτέ, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ και του 65χρονου μεγιστάνα της κυβερνοασφάλειας Τζέι Σόντχρι, ο οποίος δεν είχε μπει άλλη φορά σε αεροπλάνο πριν πετάξει από τη γενέτειρά του, την Ινδία, για να κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι το 1980. Ο ιδιοκτήτης των Jacksonville Jaguars, Σαΐντ Χαν, έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 16 ετών, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων της οικογένειάς του για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Μέσα σε 24 ώρες, είχε ήδη βιώσει μια εκδοχή του “αμερικανικού ονείρου”, πιάνοντας δουλειά ως λατζέρης με μεροκάματο 1,20 δολάρια την ώρα. “Από εκείνο το σημείο και μετά, απέκτησα μια αίσθηση ευγνωμοσύνης, ταπεινότητας και δύναμης που δεν είχα ποτέ πριν”, λέει ο Khan, ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Flex-N-Gate.
Ο Noubar Afeyan ήρθε στις ΗΠΑ επίσης για να σπουδάσει. Το 1975 έφυγε εν καιρώ εμφυλίου στον Λίβανο μαζί με τους γονείς του για το Μόντρεαλ. Το 1987 πήρε το διδακτορικό του στη βιοχημική μηχανική από το ΜΙΤ και ρίζωσε στη Μασαχουσέτη, όπου ζει ακόμα και είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της φαρμακευτικής Moderna. Οι συμβουλές του Afeyan προς τους νέους μετανάστες, λέει στο Forbes, είναι οι ίδιες που ισχύουν για τους Αμερικανούς που οι πρόγονοί τους ταξίδεψαν στις ΗΠΑ πριν πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρειάζεται να είσαι μετανάστης για να έχεις νοοτροπία μετανάστη.
“Η νοοτροπία του μετανάστη λέει: ‘Δεν μου χρωστάνε τίποτα, δεν δικαιούμαι τίποτα εκ γενετής, πρέπει να δουλέψω γι’ αυτά και να έχω το δικαίωμα να τα κάνω καλύτερα’”, σημειώνει ο Afeyan. “Το ταξίδι των μεταναστών είναι συχνά γεμάτο αντιξοότητες, αλλά οι αντοχές που αποκτούν από αυτό το ταξίδι είναι πλεονέκτημα. Όσο περιμένεις και απαιτείς περισσότερα, τόσο λιγότερο μετανάστης γίνεσαι και τόσο περισσότερο εξανεμίζεται το πλεονέκτημά σου”.
Η νοοτροπία του μετανάστη έχει κάνει την Αμερική μεγάλη, σύμφωνα με τον Afeyan. “Έχω δει πολλές διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και πραγματικά δεν υπάρχει κανένα μέρος σαν τις ΗΠΑ ως ‘χώρα των μεταναστών’”, λέει. “Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτή τη διάστασή της”.
Top-10
Όνομα Αξία Πηγή πλούτου Χώρα προέλευσης
1. Έλον Μασκ $393,1 δισ. Tesla, Space X Νότια Αφρική
2. Σεργκέι Μπριν $139,7 δισ. Google Ρωσία
3. Γένσεν Χουάνγκ $137,9 δισ. Ημιαγωγοί Ταϊβάν
4. Τόμας Πέτερφι $67,9 δισ. Επενδυτικές υπηρεσίες Ουγγαρία
5. Μύριαμ Άντελσον & Οικ. $33,4 δισ. Καζίνο Ισραήλ
6. Ρούπερτ Μέρντοχ & Οικ. $24,0 δισ. ΜΜΕ Αυστραλία
7. Πίτερ Τιλ $21,8 δισ. Facebook, επενδύσεις Γερμανία
8. Τζέι Σόντχρι $17,9 δισ. Software ασφαλείας Ινδία
9. Γιαν Κουμ $16,9 δισ. WhatsApp Ουκρανία
10. Τζον Του $14,1 δισ. Κομπιούτερ hardware Κίνα
Δείτε εδώ όλη τη λίστα
Οι Έλληνες της λίστας
Στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους μετανάστες στις ΗΠΑ υπάρχει τριπλή ελληνική εκπροσώπηση.
Ειδικότερα, στο Νο 44 της λίστας βρίσκεται ο Τζον Κατσιματίδης με την περιουσία του να εκτιμάται στα 4,5 δισ. δολάρια από δραστηριότητες ως επί το πλείστον στις λιανικές πωλήσεις, στο real estate και στην αγορά πετρελαίου.
Ο κ. Κατσιματίδης είναι ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου United Refining στην Πενσυλβάνια, αλλά πιο γνωστός έχει γίνει ως ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes στη Νέα Υόρκη.
Μετακόμισε με την οικογένειά του από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη όταν ήταν βρέφος και μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Χάρλεμ. Εργάστηκε ως υπάλληλος σε παντοπωλείο, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να αποκτήσει μερίδιο στο κατάστημα όπου εργαζόταν.
Ο Τζον Κατσιματίδης άνοιξε το δικό του σουπερ μάρκετ το 1969 και ως την ηλικία των 25 ετών είχε 10 καταστήματα Red Apple.
Στο Νο 58 ο Τσαρλς Ντιν Μητρόπουλος με το Forbes να υπολογίζει την αξία του στα 3,4 δισ. δολάρια από δραστηριότητες στον τομέα των επενδύσεων.

Ο κ. Μητρόπουλος διέσωσε τα εμβληματικά brands Twinkies και Hostess. Μέσω της Metropoulos & Co, έχει προχωρήσει στην πώληση των Chef Boyardee, Pabst Blue Ribbon, Bumble Bee Tuna και άλλων εταιρειών. Ο κ. Μητρόπουλος και η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Apollo αγόρασαν τη Hostess Brands το 2013 και αργότερα την έβαλαν στο χρηματιστήριο. Δέκα χρόνια μετά, η J.M. Smucker Co. εξαγόρασε τη Hostess Brands έναντι 5,6 δισ. δολαρίων.
Ο ελληνικής καταγωγής επενδυτής έκανε την πρώτη του εξαγορά στις ΗΠΑ σε ηλικία 32 ετών, όταν απέκτησε μια εταιρεία τυροκομικών στη γενέτειρα της συζύγου του, το Βερμόντ. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Μητρόπουλος, μαζί με τον τιτάνα των ιδιωτικών κεφαλαίων Alec Gores, έβαλε στη Wall Street την εταιρεία Gores Metropoulos.
Την ελληνική τριάδα συμπληρώνει ο Τζωρτζ Μάρκους, ο οποίος βρίσκεται στο Νο 95 της λίστας, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 1,6 δισ. δολάρια από δραστηριότητες στο real estate.

Ο μεσίτης ακινήτων στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο δραστηριοποιείται στον κλάδο πάνω από 40 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του οφείλεται στο μερίδιο 35% που κατέχει στη Marcus & Millichap, της εισηγμένης μεσιτικής εταιρείας ακινήτων που ίδρυσε ο ίδιος το 1971.
Η Marcus & Millichap ειδικεύεται στα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το 2016 η εταιρεία πραγματοποίησε 9.000 συναλλαγές αξίας 42,3 δισ. δολαρίων.
Ο Μάρκους έχει επίσης μερίδιο 3% στην Essex Property Trust, που ίδρυσε ο ίδιος, και η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 60.000 διαμερίσματα κατά μήκος της Δυτικής Ακτής.
Ο Μάρκους έχει συμμετοχές και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των SummerHill Housing Group και Pacific Urban Residential.
Forbes