30 Ιουνίου, 2024
6:00 μμ

Καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να εξελίσσεται, ορισμένα έθνη έχουν αναδειχθεί ως σημεία αναφοράς της πολυτέλειας και προσφέρουν έναν τρόπο ζωής που απευθύνεται στην ελίτ. Αυτές οι χώρες έχουν θέσει νέα πρότυπα για ζωή υψηλών προδιαγραφών, με υψηλότερες τιμές για τα πάντα, από τα ακίνητα μέχρι τις γαστρονομικές εμπειρίες.

Αναλύουμε στο κείμενο που ακολουθεί το οικονομικό προφίλ των εφτά πιο ακριβών χωρών και εξερευνούμε το μηνιαίο κόστος διαβίωσης, τη νομισματική ισχύ και τις οικονομικές συνθήκες αυτών των χωρών.

Ένας εξειδικευμένος οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες και πληροφορίες σε διπλωμάτες ανά το παγκόσμιο, το Best Diplomats org, έφτιαξε μια λίστα από εφτά χώρες και ανέλυσε γιατί είναι οι πιο ακριβές χώρες στον κόσμο.

Ο κατάλογος των 7 πιο ακριβών χωρών παγκοσμίως περιλαμβάνει την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Δανία, τις Μπαχάμες και το Λουξεμβούργο. Οι χώρες αυτές ξεχωρίζουν για το υψηλό κόστος διαβίωσης, διαμονής, αγοράς ειδών λιανικού εμπορίου, φαγητού και αγοραστικής δύναμης. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, οι χώρες αυτές προσφέρουν εξαιρετικές υποδομές, υψηλούς μισθούς και ισχυρές οικονομίες, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές για αυτούς που αναζητούν ποιοτικό βιοτικό επίπεδο.

  1. ΕΛΒΕΤΙΑ

Η Ελβετία είναι μια χώρα εκπληκτικής ομορφιάς, με τη φήμη όμως της πιο ακριβής χώρας στον κόσμο. Η Ελβετία προσφέρει έναν ξεχωριστό συνδυασμό αποκλειστικότητας και κομψότητας, αλλά με… κάποιο κόστος.

Το κόστος ζωής στην Ελβετία είναι υψηλό και τα αναμενόμενα μηνιαία έξοδα για μια τετραμελή οικογένεια είναι 7.078 ελβετικά φράγκα και 4.190 ελβετικά φράγκα για ένα άτομο. Αυτά τα νούμερα δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένης της φήμης της χώρας ως μία από τις ακριβότερες στη Δυτική Ευρώπη και στον κόσμο ευρύτερα.

Το κόστος αγοράς των καθημερινών ειδών, όπως τα είδη παντοπωλείου, των μεταφορών και της στέγασης είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.

Το ισχυρό νόμισμα της Ελβετίας, το ελβετικό φράγκο (CHF), συμβάλλει σημαντικά στο υψηλό κόστος ζωής. Το CHF θεωρείται ασφαλές νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές συχνά στρέφονται σε αυτό κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής αβεβαιότητας. Η ισχυρή ανατίμηση του ελβετικού φράγκου σε σύγκριση με άλλα σημαντικά νομίσματα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος εισαγωγών και αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Παρά το υψηλό κόστος διαβίωσης, η οικονομία της Ελβετίας ακμάζει. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 106.000 δολάρια ΗΠΑ το 2024. Η ισχυρή οικονομία της Ελβετίας, η οποία υποστηρίζεται από μια ποικιλία επιχειρήσεων, όπως οι τράπεζες, οι φαρμακοβιομηχανίες και η κατασκευή ρολογιών, αποδεικνύεται από το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Η Ελβετία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων χωρών όσον αφορά την ποιότητα ζωής.

2- ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία φημίζεται για το υψηλό βιοτικό της επίπεδο, αλλά το κόστος ζωής στη Νορβηγία είναι πολύ υψηλό, ιδίως όσον αφορά τη στέγαση, τα τρόφιμα και τις μεταφορές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, για το 2024, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να δαπανήσει περίπου 4.221 δολ. τον μήνα, χωρίς ενοίκιο. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και άλλων αναγκαίων ειδών. Για ένα άτομο που μένει μόνο του, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος είναι περίπου 1.441 δολ.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης στη Νορβηγία είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών, ιδίως στις αστικές περιοχές. Η νορβηγική κορώνα (NOK) ήταν επίσης σχετικά σταθερή έναντι των κυριότερων νομισμάτων τα τελευταία χρόνια. Η σταθερότητα αυτή έχει συμβάλει στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης της Νορβηγίας και την έχει καταστήσει ελκυστικό προορισμό, τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους γηγενείς.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Νορβηγίας είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φθάσει τα 80.831 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και αντικατοπτρίζει την ισχυρή οικονομία της Νορβηγίας, η οποία οφείλεται κυρίως στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει.

Η οικονομία της Νορβηγίας χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλό ποσοστό ανεργίας, υψηλό επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας και μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και την καινοτομία. Οι παράγοντες αυτοί έχουν συμβάλει στη συνολική ευημερία της χώρας.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται η οικονομία της Νορβηγίας και πώς θα διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο.

3- ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η Ισλανδία είναι γνωστή για τα άγρια τοπία της, τις θερμές πηγές και το Βόρειο Σέλας. Ωστόσο, η χώρα αυτή είναι επίσης γνωστή για το υψηλό κόστος ζωής της, καθιστώντας την ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον πλανήτη.

Από το 2024, η ισλανδική κορόνα είναι το επίσημο νόμισμα. Η σταθερότητα της IΣK είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, καθώς επιτρέπει τη συνεπή ροή του διεθνούς εμπορίου και του τουρισμού.

Το κόστος ζωής της Ισλανδίας και οι τιμές για καθημερινά είδη, όπως τα τρόφιμα και οι μεταφορές, είναι υψηλές. Για παράδειγμα, ένα γεύμα σε ένα μεσαίου επιπέδου εστιατόριο μπορεί να κοστίζει περίπου 3.000-4.000 IΣK (20-28 δολάρια ΗΠΑ), ενώ ένα λίτρο γάλα μπορεί να κοστίζει περίπου 150-200 IΣK (1-1,40 δολάρια ΗΠΑ).

Η στέγαση είναι ένα άλλο σημαντικό έξοδο, με το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην πρωτεύουσα να κυμαίνεται από 120.000-180.000 ISK (850-1.300 δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα.

Η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύσσεται σταθερά με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ισλανδίας το 2024 ανέρχεται σε 84.000 δολάρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ισχυρό τομέα των υπηρεσιών της χώρας, ο οποίος περιλαμβάνει τον τουρισμό, τα χρηματοοικονομικά και την τεχνολογία.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την οικονομία της Ισλανδίας είναι η συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Η ιδιότητα μέλους επιτρέπει το ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική θέση της Ισλανδίας μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής την καθιστά σημαντικό κόμβο για το διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές.

Ωστόσο, η οικονομία της Ισλανδίας δεν είναι απαλλαγμένη από προκλήσεις. Το υψηλό κόστος ζωής της χώρας μπορεί να δυσχεράνει την κερδοφόρα λειτουργία των επιχειρήσεων. Η εξάρτηση της χώρας από λίγους βασικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η αλιεία, την καθιστά επίσης ευάλωτη στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων αγορών.

4- ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία, μια χώρα γνωστή για την τεχνολογία αιχμής, θεωρείται η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο.

Το 2024, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια στην Ιαπωνία είναι περίπου 570.000 γιεν, που μεταφράζεται σε περίπου 4.000 δολάρια ΗΠΑ. Για ένα άτομο που μένει μόνο του, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος είναι 350.000 γιεν, δηλαδή περίπου 2.500 δολάρια ΗΠΑ.

Ο παράγοντας που συμβάλλει στο υψηλό κόστος ζωής της Ιαπωνίας είναι η ισχύς του νομίσματός της. Το ιαπωνικό γιεν είναι σχετικά ισχυρό, σε σύγκριση με άλλα σημαντικά νομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές, όπως τα τρόφιμα και τα ηλεκτρονικά είδη, είναι ακριβότερες για τους Ιάπωνες καταναλωτές.

Η ισχύς του γιεν μπορεί επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη τη δραστηριοποίηση των ξένων εταιρειών στην Ιαπωνία, καθώς τα προϊόντα τους γίνονται πιο ακριβά για τους ντόπιους καταναλωτές.

Σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναμένεται να φθάσει τα 36.465 δολάρια το 2024. Αυτό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερο κόστος ζωής, καθώς η οικονομία της χώρας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει το ίδιο επίπεδο καταναλωτικών δαπανών με άλλες μεγάλες οικονομίες.

Το κόστος διαβίωσης στην Ιαπωνία επηρεάζεται επίσης από τους μοναδικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς της παράγοντες. Για παράδειγμα, η αγάπη της χώρας για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και των ηλεκτρονικών ειδών, μπορεί να ανεβάσει τις τιμές.

Ακόμα, η υψηλή ζήτηση για κατοικία, ιδίως σε αστικές περιοχές όπως το Τόκιο, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος διαμονής.

5- ΔΑΝΙΑ

Η Δανία είναι η πέμπτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο. Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια στη Δανία είναι περίπου 44.258 κορόνες (6.400 δολάρια ΗΠΑ), ενώ ένας άγαμος μπορεί να δαπανήσει περίπου 23.451 κορόνες (3.390 δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φθάσει τα 61.251 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Ο αριθμός αυτός αποτελεί απόδειξη της ισχυρής οικονομίας της Δανίας και της ικανότητάς της να παρέχει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Δανίας δεν είναι μόνο εντυπωσιακό, αλλά αντανακλά επίσης τη δέσμευση της χώρας για κοινωνική πρόνοια και δημόσιες υπηρεσίες. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ισοδυναμεί με το 478% του παγκόσμιου μέσου όρου, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Η ισχυρή οικονομία της χώρας στηρίζεται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και η γεωργία.

6- ΜΠΑΧΑΜΕΣ

Οι Μπαχάμες είναι επίσης γνωστές ως τροπικός παράδεισος. Οι εκπληκτικές παραλίες, ο ζωντανός πολιτισμός και τα πολυτελή θέρετρα έχουν συμβάλει στη διασφάλιση της θέσης τους μεταξύ των πιο ακριβών χωρών παγκοσμίως.

Ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό κόστος ζωής στις Μπαχάμες είναι η ισχύς του νομίσματός τους, το δολάριο Μπαχαμών (BSD). Με την πάροδο των ετών, το BSD παρέμεινε σταθερό και ισχυρό, αλλά έκανε επίσης τα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες πιο ακριβά για τους κατοίκους των Μπαχαμών.

Οι Μπαχάμες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από τρόφιμα και ρούχα έως ηλεκτρονικά είδη και αυτοκίνητα και αυτή η εξάρτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας θα φθάσει τα 32.000 δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2024. Το ποσό αυτό είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη της Καραϊβικής, αλλά αναδεικνύει επίσης τις εισοδηματικές ανισότητες στις Μπαχάμες. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, ενώ μια μικρή ελίτ απολαμβάνει έναν πολυτελή τρόπο ζωής.

Το κόστος στέγασης στις Μπαχάμες είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τις τιμές ενοικίασης στην πρωτεύουσα Νασάου να ξεπερνούν τα 2.400 δολάρια μηνιαίως για ένα μέτριο διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων και τα 1.000 δολάρια για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου.

Η αγορά ακινήτου είναι ακόμη πιο δύσκολη, με τη μέση τιμή ενός σπιτιού στις Μπαχάμες να ξεπερνά τα 650.000 δολάρια ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξανόμενο πρόβλημα στέγασης στις Μπαχάμες, με πολλούς ανθρώπους να μην μπορούν να αγοράσουν τα κατάλληλα για τις ανάγκες τους σπίτια.

Το υψηλό κόστος ζωής επεκτείνεται και σε άλλες βασικές δαπάνες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στις Μπαχάμες είναι ακριβή και ακόμη και οι δημόσιες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης συχνά απαιτούν πληρωμές από την τσέπη για ορισμένες υπηρεσίες. 

7- ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Το κόστος διαβίωσης στο Λουξεμβούργο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για όποιον σχεδιάζει να μετακομίσει εκεί, είτε για εργασία, είτε για σπουδές.

Η στέγαση παίζει σημαντικό ρόλο στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών του Λουξεμβούργου το 2024, με ελάχιστο ποσό 1.542 ευρώ (1.663 δολάρια ΗΠΑ) μηνιαίως να απαιτείται για τη στέγαση μιας τετραμελούς οικογένειας, 1.292 ευρώ (1.393 δολάρια ΗΠΑ) για ένα ζευγάρι και 1.101 ευρώ (1.187 δολάρια ΗΠΑ) για ένα άτομο.

Τα έξοδα στέγασης αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του εισοδήματος, με το ενοίκιο και την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου να αντιπροσωπεύουν το 38% του εισοδήματος για ένα ζευγάρι και το 55% για ένα άτομο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη στο Λουξεμβούργο είναι τα τρόφιμα, τα οποία κοστίζουν σε μια τετραμελή οικογένεια περίπου 920 ευρώ (992 δολάρια ΗΠΑ), σε ένα ζευγάρι 565 ευρώ (609 δολάρια ΗΠΑ) και σε ένα άτομο τουλάχιστον 271 ευρώ (292 δολάρια ΗΠΑ). 

Παρά το υψηλό κόστος ζωής, η οικονομία του Λουξεμβούργου ανθεί, με χαμηλή ανεργία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εκεί εταιρείες προσλαμβάνουν και προσελκύουν εργαζόμενους από γειτονικές χώρες και άλλες ηπείρους.

Οι οικονομικοί δείκτες του Λουξεμβούργου, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αντικατοπτρίζουν επίσης την ισχυρή οικονομία και το υψηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο αναμένεται να φθάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ.

Από το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Insider

Exit mobile version