23 Ιουνίου, 2024
6:08 πμ

Φυσικά, επιβάλλονται «λεπτοί» χειρισμοί, διότι μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Αλλά, έπρεπε να είχαν τελειώσει από καιρό αυτοί οι χειρισμοί και να μπούμε στους αποφασιστικούς χειρισμούς. Διότι έρχεται κάποια στιγμή που δεν πρέπει να φοβούνται το πολιτικό κόστος όσοι κυβερνούν και να παίρνουν αποφάσεις στο τάκα – τάκα.

Έβλεπαν από καιρό πού πάει η κατάσταση με την κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό, αλλά δεν αποφάσιζαν να πάρουν μέτρα. Φοβούνταν ότι θα θύμωνε η εταιρεία που το ανέλαβε, θα το άφηνε στη μέση και θα είχαν πολιτικό κόστος. Και δεν μιλώ για την παρούσα κυβέρνηση. Από την προηγούμενη ξεκίνησε το κακό.

Ανέθεσαν τη δουλειά σε μια κοινοπραξία (εταιρεία CPP),  κινεζικών, ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων (το πάνω χέρι το έχει η κινεζική εταιρεία, είναι και κρατική), για να κατασκευάσει τον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό για να μεταφέρεται στην ΑΗΚ για ηλεκτροπαραγωγή. Με την ελπίδα να πέσει κάπως το κόστος στους λογαριασμούς, που έρχονται κάθε δίμηνο και παθαίνουμε σοκ όταν τους βλέπουμε, αλλά και τα πρόστιμα από τους ρύπους. Κόστος του έργου €500 εκατομμύρια.

Έπρεπε να παραδοθεί τον Σεπτέμβρη του 2022 (τα συμβόλαια υπογράφτηκαν το 2019), αλλά ακόμα δεν βρίσκεται ούτε στα μισά. Απανωτές καθυστερήσεις και αυξήσεις στο κόστος. Πληρώνουν οι πολίτες χωρίς να το ξέρουν και χωρίς όφελος. Παρά τις απανωτές καθυστερήσεις, πληρώσαμε και επιπρόσθετα ποσά (€25 εκατομμύρια, για παράδειγμα, λόγω αύξησης της αξίας του χάλυβα, τότε με τον κορωνοϊό) και με την απειλή ότι θα εγκαταλείψουν το έργο και θα επέλθει χάος.

Δεν έπρεπε να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Αν αυξήθηκε ο χάλυβας λόγω κορωνοϊού δεν ευθύνεται ο κυπριακός λαός να πληρώνει εκατομμύρια. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τέτοια έργα αναλαμβάνουν και το κόστος των όποιων αναποδιών και απρόβλεπτων. Αλλά, πληρώσαμε. Τα κορόιδα.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήταν αποκαλυπτική, αναφερόταν και σε «πολύ σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση του εθνικής σημασίας έργου από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και την τότε διοίκηση του Υπουργείου Ενέργειας», διότι προχώρησαν «παρά τις επανειλημμένες γραπτές προειδοποιήσεις του Γενικού Ελεγκτή για σοβαρές παρανομίες και κινδύνους για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας (…) επικαλούμενοι το επείγον του έργου».

Προχώρησαν, παρά τις επανειλημμένες γραπτές προειδοποιήσεις, και τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα από το ναυάγιο και με κίνδυνο να πληρώσουμε στους Κινέζους εκατομμύρια χωρίς να έχουμε το έργο. Ήδη προσέφυγαν στο διαιτητικό δικαστήριο (στο Λονδίνο) απαιτώντας από τη Δημοκρατία επιπλέον €200 εκατομμύρια. Για καθυστερήσεις κι άλλους λόγους που οφείλονται, λένε, σ΄ εμάς. Διακόσια εκατομμύρια! Κι επιπρόσθετα, το πλοίο που θα φέρνει το αέριο το αγοράσαμε (άλλα εκατομμύρια), το πήρε η κοινοπραξία να του κάνει τις μετατροπές, αλλά εμείς δεν θα το πάρουμε μέχρι να συμφωνήσουμε πόσα επιπλέον θα τους δώσουμε.

Αντί από το Σεπτέμβρη του 22, που έπρεπε να παραλάβουμε το έργο, να πληρώνουν και πρόστιμο για τις καθυστερήσεις κινδυνεύουμε να πληρώσουμε εμείς πολλά περισσότερα και χωρίς να γίνει το έργο.

Στην Αλεξανδρούπολη, για παράδειγμα, ξεκίνησε η κατασκευή τερματικού (ίδια δουλειά, δηλαδή) τον Μάιο του 2022 και τον περασμένο Απρίλιο ήταν όλα τελειωμένα και ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν τα φορτία LNG (υγροποιημένο αέριο) στις νέες εγκαταστάσεις. Εμείς, οι πανέξυπνοι, τα κάναμε ακόμα μια φορά μούσκεμα και δεν έχουμε ιδέα μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να έχουμε ηλεκτρισμό από μαζούτ και να πληρώνουμε €300 εκατομμύρια το χρόνο για τους ρύπους.

Τα ίδια και με το έργο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.  Έργο €1,2 δισεκατομμυρίων. Έχουν την εταιρεία Κίτιον, που ανέλαβε τη δουλειά, από τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή επί δύο χρόνια, να εισπράττει εκατομμύρια, αντί να επενδύει, αλλά τα έργα που συμφωνήθηκαν δεν ξεκίνησαν ακόμα. Και η κυβέρνηση μπαίνει μαζί τους σε διάλογο για αλλαγές στη συμφωνία που ζητούν επειδή, δήθεν, οι διεθνείς συνθήκες άλλαξαν τα δεδομένα και έπεσαν έξω. Πάλι θα την πληρώσει ο Κύπριος πολίτης αν έπεσαν αυτοί έξω στους υπολογισμούς τους…

Ξέρει κανένας τι κάνουμε λάθος; Οδυσσέα, εσύ ξέρεις σίγουρα. Δώσε μια εξήγηση, να χαρείς, και δεν πειράζει αν τους φανεί «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Exit mobile version