Πόσες είναι οι πιθανότητες το Ιράν να δεχθεί να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα στη διαπραγμάτευση με τον Ντόναλντ Τραμπ η οποία ξεκινά το Σάββατο;
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να ρωτήσει κανείς το βασικότερο όσο και βασανιστικότερο ερώτημα σε σχέση με το ζήτημα: θα επιτεθούν οι ΗΠΑ στο Ιράν ή όχι;
Διότι, η κυρίαρχη εκτίμηση – αυτό και στο Ισραήλ – πάντα με τον αστερίσκο της τετραετίας, το «αλλά με τον Τραμπ δεν μπορεί κανείς να ξέρει» είναι πως το ενδεχόμενο συμβιβασμού του καθεστώτος της Τεχεράνης είναι πολύ περιορισμένο, κάποιοι λένε και απίθανο.
Η εκτίμηση είναι πως το Ιράν ακολουθεί μια τακτική παρελκυστική η οποία όμως δεν δείχνει να μπορεί ούτε βραχυπρόθεσμα να του δώσει και πολλά. Ή όχι;
Εξελίξεις των τελευταίων μηνών αλλά και ημερών δείχνουν πως το Ιράν, παρασκηνιακά προς το παρόν, τραβάει το σχοινί πολύ επικίνδυνα, παίζοντας με την υπομονή του Τραμπ και δυσχεραίνοντας τη θέση του. Το τελευταίο;
Μερικές μέρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν αποκαλύφθηκε ότι η Τεχεράνη έστειλε βαρύ οπλισμό σε πολιτοφυλακές που ελέγχει στο Ιράκ, ανάμεσά τους και πυραύλους οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν και σε στόχους στην Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό ήρθε αμέσως μετά τη διαβεβαίωση από πλευράς αξιωματούχων του ιρακινού στρατού, σιιτών επίσης ότι, οι πολιτοφυλακές βρίσκονταν σε «προχωρημένες συζητήσεις» με το στρατό προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον αφοπλισμό τους.
Αργότερα, εκ των πραγμάτων λόγω της μεταφοράς του οπλισμού αλλά και με δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας σε ξένα ΜΜΕ φάνηκε ότι επρόκειτο για ψέμα ίσως και για τακτικισμό.
Όπως και να έχει ήταν πρόκληση προς την Ουάσινγκτον και μάλιστα μεγάλη. Από πλευράς των σιιτών στο Ιράκ αλλά και της Τεχεράνης.
Όλοι ξέρουν πως το Ιράν είναι εκείνο που οργάνωσε τις επιθέσεις της 7η Οκτωβρίου όπως και το δεύτερο μέτωπο, αυτό με τη Χεζμπολάχ τον εντολοδόχο του στο Λίβανο.
Το Ιράν κρύβεται πίσω από τα πλείστα όσα έγιναν έκτοτε, ακόμα και πίσω από τη χρηματοδότηση ομάδων οι οποίες έκαναν καταλήψεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια και ενέσπειραν τον αντισημιτισμό, με βάση στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία είχαν αποκαλυφθεί επί Μπάιντεν, πέρσι, πριν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Την ίδια ώρα το Ιράν, μετά και την πτώση Άσαντ αντικατέστησε τη Συρία με την Τουρκία για τις χρηματαποστολές για τη Χεζμπολάχ, κάτι που το Ισραήλ θεωρεί εξίσου σοβαρό με τις αδιάκοπες προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας έναντί του. Είναι κοινό μυστικό ότι οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών – και άλλων δύο τουρκικών εταιρειών – προς τη Βηρυτό έγιναν η εναλλακτική οδός για την αποστολή του απαραίτητου για την επιβίωση της Χεζμπολάχ μαύρου χρήματος, μετά τη διακοπή των πτήσεων όλων των ιρανικών εταιρειών στο Λίβανο, για αυτόν ακριβώς το λόγο με απόφαση της Βηρυτού.
Κάτι, που ενοχλεί φοβερά τη κυβέρνηση του Λιβάνου την ώρα μάλιστα που πιέζει τη σιιτική τρομοκρατική οργάνωση να συμφωνήσει στον αφοπλισμό της και που οι ΗΠΑ πιέζουν την ίδια ασφυκτικά για να τελειώσει με το ζήτημα αυτό.
Η Βηρυτός αν και έκανε κάποιες κινήσεις, με τελευταία την απόλυση, προχθές, δέκα αξιωματούχων από το Αεροδρόμιο της Βηρυτού οι οποίοι συνδεόντας με τη Χεζμπολάχ φαίνεται να διστάζει. Όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί υπολογίζει και την όποια αντίδραση.
Στα πολλά, οφείλει κανείς να προσθέσει και το σημερινό, την ανακοίνωση της σουηδικής Αστυνομίας ότι και η ματαιωμένη με την έγκαιρη επέμβαση των Αρχών προσπάθεια δύο εφήβων 15 και 16 ετών να μπουν οπλισμένοι στην Πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη πέρσι, οργανώθηκε και καθοδηγήθηκε από την Τεχεράνη, όπως και άλλα πολλά άλλα περιστατικά σε ευρωπαϊκές χώρες.
Κάποια, ανάμεσά τους και σχέδια του είδους στην Κύπρο ματαιώθηκαν με συλλήψεις των επίδοξων δραστών, ωστόσο, κάποια άλλα κατέληξαν σε επιθέσεις, κυρίως σε εβραϊκούς στόχους αλλά όχι μόνο. Τον Νοέμβριο το Ιράν προσέλαβε τρεις ουζμπέκους οι οποίοι απήγαγαν και δολοφόνησαν το ραβίνο του Άμπου Ντάμπι.
Οι τρεις διέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη όπου κατόπιν σήματος των ΗΑΕ συνελήφθησαν και απελάθηκαν στα Εμιράτα. Δικάστηκαν και αφού ομολόγησαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Την ίδια ώρα το Ιράν συνεχίζει ακάθεκτο την προσπάθεια μεταφοράς οπλισμού παρανόμως δια θαλάσσης στο Λίβανο και τη Συρία. Τα περιστατικά πλοίων τα οποία ανακόπτουν οι Αρχές των δύο χωρών ανακαλύπτοντας οπλισμό είναι αρκετά.
Με όλα αυτά λοιπόν τα οποία δεν είναι τα μοναδικά και με την επίγνωση ότι η Τεχεράνη συνεχίζει παρά τις προειδοποιήσεις την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών γομώσεων πυραύλων που ήδη έχει κατασκευάσει, καταλαβαίνει κανείς πως μόνο με ένα… θαύμα θα μπορούσε το παρανοϊκό αυτό καθεστώς να συμμορφωθεί και να κάνει πίσω.
Εάν δεν κάνει, τα «αόρατα» μαχητικά Stealth των ΗΠΑ θα αναλάβουν τα περαιτέρω με τις διατρητικές βόμβες που μπορούν να μεταφέρουν, προκειμένου να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα δεν μπορεί να προβλεφθεί αν και το λαομίσητο ήδη καθεστώς της Τεχεράνης θα είναι δύσκολο να επιβιώσει πλέον.