Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς και σε άλλα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Εάν υλοποιηθεί, η κίνηση αυτή θα συνιστούσε σημαντική μεταστροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις είχαν αρχικά τεθεί σε εφαρμογή κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού, που συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας με τη Δυτική Ευρώπη, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος για τη Μόσχα — υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνούσε να επαναλάβει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που σήμερα φαντάζει απίθανο.
Πηγές με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, είναι ο κύριος υποστηρικτής της άρσης των κυρώσεων και έχει ζητήσει να του παρουσιαστεί πλήρης κατάλογος όλων των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Αντιδράσεις και διαψεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Στον αντίποδα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις. Ανάμεσά τους, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο Υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπούργουμ, ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας του Λευκού Οίκου. Ορισμένοι στην Ουάσινγκτον εκτιμούν πως ο Γουίτκοφ έχει παρασυρθεί από τις ρωσικές προτάσεις περί αποκατάστασης εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Σε κοινή τους δήλωση, Ρούμπιο και Γουίτκοφ αρνήθηκαν ότι διεξήχθησαν συνομιλίες για την ενδεχόμενη άρση κυρώσεων. «Πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό. Κανείς από εμάς δεν συμμετείχε σε συνομιλίες που αφορούσαν την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά
Η πιθανή επανενεργοποίηση του Nord Stream 2 ή του Arctic 2 LNG, ενός ακόμη ρωσικού αγωγού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Λόρεντ Ρουσέσκας, εκτελεστικό διευθυντή της S&P Global Commodity Insights, κάτι τέτοιο θα έθετε τις αμερικανικές εταιρείες LNG σε άμεσο ανταγωνισμό με τις ρωσικές, ενδεχόμενο που προκαλεί έντονη ανησυχία στην αμερικανική βιομηχανία ενέργειας.
Η Ευρώπη έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ενεργειακής επαναπροσέγγισης, έστω και υπό πολιτικούς όρους, δεν αποκλείεται να αναθερμάνει σχετικές συζητήσεις.
Αβεβαιότητα και αδιαφάνεια στην ενεργειακή στρατηγική
Οι ενδείξεις για πιθανές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια βιομηχανία ενέργειας δηλώνει αναστατωμένη από τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, οι πρόσφατοι χειρισμοί της Ουάσινγκτον έχουν οδηγήσει σε περιορισμό των επενδυτικών σχεδίων και επανεξέταση των στρατηγικών εξαγωγών.
CNN.gr