Νομοσχέδιο που εδραιώνει θεσμικά τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο από τον Δημοκρατικό βουλευτή Μπρατ Σνάιντερ, αναβαθμίζοντας ρητά τον γεωστρατηγικό ρόλο χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Ο «Νόμος για την Ανατολική Μεσόγειο ως Στρατηγική Πύλη» προβλέπει μια σειρά από ενέργειες που εστιάζουν στη διασύνδεση κρίσιμων ενεργειακών, τεχνολογικών και περιφερειακών υποδομών στο πλαίσιο του IMEC, ο οποίος θεωρείται εναλλακτικός εμπορικός και ενεργειακός άξονας απέναντι στις κινεζικές και ρωσικές επιρροές.
Στρατηγικές υποδομές στο επίκεντρο
Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει ονομαστικά σημαντικά έργα διασύνδεσης:
- τον Great Sea Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ),
- την ελληνική διασύνδεση με την Αίγυπτο (GREGY),
- τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας,
- καθώς και τερματικούς σταθμούς LNG στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, καλεί το αμερικανικό ΥΠΕΞ να εξετάσει την επέκταση των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης που ισχύουν για το Ισραήλ και σε άλλες περιφερειακές χώρες.
Εστίαση στο σχήμα «3+1» και την Κύπρο
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διπλωματική πλατφόρμα «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), ενώ αναφορά γίνεται και στο κέντρο CYCLOPS στην Κύπρο, το οποίο προβάλλεται ως μοντέλο επιτυχημένης περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και εκπαίδευσης.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ετήσιες εκθέσεις προς το Κογκρέσο για την πορεία των έργων, της συνεργασίας και της προόδου στις πολυμερείς στρατηγικές πρωτοβουλίες.
Η πρωτοβουλία Σνάιντερ εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εμπεδωθεί η Ανατολική Μεσόγειος ως κομβική ενεργειακή και στρατηγική γέφυρα για τη διασύνδεση Ινδίας–Ευρώπης, εν μέσω ρευστότητας στις ισορροπίες της Μέσης Ανατολής.
iefimerida.gr