Το ενδιαφέρον από τη χθεσινή διάσκεψη του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εστιαζόταν, πρώτα και κύρια, στα άτομα που θα εμφανίζονταν στο πλευρό του και, εν συνεχεία, στον οδικό χάρτη των πολιτικών του στοχεύσεων. Ως προς το πρώτο σημείο, δεν υπήρξε καμία έκπληξη και κανένας αιφνιδιασμός. Κάποια ονόματα ήταν ήδη γνωστά· για κάποια άλλα, η παρουσία τους δεν προκάλεσε σεισμικές δονήσεις ή εγκεφαλικά σε κομματικά γραφεία.

Ως προς το δεύτερο σημείο, η αποκάλυψη των προθέσεών του ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που ήταν λίγο-πολύ γνωστό: Προεδρικές εκλογές, με ενδιάμεσο σταθμό τις βουλευτικές.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του πολιτικού κινήματος που θα ηγηθεί έγινε χθες, με… ένα «ΆΛΜΑ», όπως βαφτίστηκε αυτή η νέα πολιτική πορεία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να ηγηθεί μιας προσπάθειας που, όπως υποστηρίζει, στοχεύει σε ρήξεις και τομές στο πολιτικό σύστημα. Το επόμενο διάστημα, η πρόκληση για το νέο εγχείρημα θα είναι η ενίσχυση της δυναμικής του μέσα από τη συμπόρευση προσώπων και τη συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών. Βαρόμετρο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ασφαλώς το ποσοστό που θα λάβει στις βουλευτικές εκλογές και η θέση που θα κατέχει το νέο κίνημα στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην τοποθέτησή του χθες, αν και απέφυγε να μιλήσει για ποσοστά, ουσιαστικά οριοθέτησε τον πήχη σε διψήφιο νούμερο. «Ένα μονοψήφιο ποσοστό δεν διευκολύνει την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η χθεσινή διάσκεψη Τύπου ξεκαθάρισε το σκηνικό όσον αφορά τα εξής:

>> Από σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες για εγγραφή πολιτικού κόμματος, το οποίο από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει την προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές.

>> Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, με στόχο έναν πλήρη συνδυασμό 56 υποψηφίων βουλευτών.

>> Το κίνημα τοποθετείται ιδεολογικοπολιτικά στον χώρο του ριζοσπαστικού Κέντρου. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που ασπάζονται τις θέσεις του να συμπορευθούν μαζί του, δηλώνοντας ανοικτός σε συνεργασίες. Παράλληλα, τράβηξε μια σαφή διαχωριστική γραμμή απέναντι στο ΕΛΑΜ, το οποίο θεωρεί εκτός του δημοκρατικού τόξου.

>> Ο πολιτικός του σχεδιασμός εκτείνεται έως το 2033, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση και της επόμενης προεδρικής θητείας. Συνεπώς, ο μεγάλος πολιτικός σταθμός είναι οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, διαπίστωσε πως η προτροπή των πολιτών για αλλαγή —την οποία δεχόταν καθημερινά μετά τον Σεπτέμβριο του 2024— δεν ήταν παροδική. Επεσήμανε πως μια τόσο σοβαρή αλλαγή είναι εφικτή μόνο εφόσον υπάρξει ευθυγράμμιση μεταξύ της βούλησης της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας. Γι’ αυτό, όπως είπε, ζήτησε από τους πολίτες ισχυρή παρουσία στη Βουλή στις επερχόμενες εκλογές.

Έχοντας, όπως υποστήριξε, μια κρίσιμη μάζα στη Βουλή, και εφόσον οι πολίτες τού εμπιστευτούν την εκτελεστική εξουσία το 2028, το όραμα για αλλαγή θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι το 2033.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς άξονες του κινήματος, ο Μιχαηλίδης εστίασε κυρίως στη διαφθορά και στον εκσυγχρονισμό του κράτους – δύο κεφάλαια που αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της προεκλογικής του εκστρατείας. Αγγίζοντας το Κυπριακό, περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά στις βασικές αρχές της επιδιωκόμενης λύσης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πλαίσιο παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

«Κεντρική επιδίωξή μας είναι η ριζική αναθέσμιση της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας. Η Κύπρος χρειάζεται επανεκκίνηση εδώ και τώρα. Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, όπως έχει εξελικτικά στρεβλωθεί, συνιστά τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας. Επιδιώκουμε μια Κύπρο διαφορετική από αυτήν που μας απογοητεύει· ένα αποτελεσματικό κράτος με στρατηγική στόχευση και αξιόπιστους θεσμούς· μια πολιτεία που θα θεμελιώνεται στον κοινωφελή ορθολογισμό και θα είναι σε θέση να προωθεί εμπράκτως την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της οικονομίας, διασφαλίζοντας ότι όλες και όλοι ζουν με αξιοπρέπεια, ευημερία, ισότητα και σεβασμό των δικαιωμάτων και των προσδοκιών τους», ανέφερε.

Δια χειρός Λαδόμματου το έμβλημα

Το έμβλημα του πολιτικού κινήματος «ΑΛΜΑ» (Αξιοπρέπεια, Λογοδοσία, Μεταρρύθμιση, Ανάπτυξη) ζωγράφισε ο γνωστός Κύπριος ζωγράφος Ανδρέας Λαδόμματος, ο οποίος ήταν παρών χθες κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης και το οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Παρομοίασε το έμβλημα του κινήματος, με το χρυσοπράσινο φύλο ριγμένο στο πέλαγο, όπως χαρακτηρίζεται η Κύπρος στο γνωστό ποίημα του Λεωνίδα Μάλενη

Στο πάνελ μαζί με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι ακαδημαϊκοί Χαρίδημος Τσούκας και ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Δίπλα τους και η Γιούλα Πιτσιάλη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας»

Την ομάδα συμπλήρωναν, οι Όλγα Πολυχρονίδου, ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους, η  Άντρη Κυθρεώτου, η καλλιτέχνης Κατερίνα Παπαραδαμάνθους και ο δικηγόρος από τη Λεμεσό Θεόδουλος Παπαβασιλείου.

Exit mobile version