Close Menu
Cyprus TimesCyprus Times
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Τάσεις

Χειροπέδες σε 33χρονο καταζητούμενο για απόπειρα φόνου στην Πάφο

10 Μαΐου, 2025

Απασφάλισε ο Μεντβέντεφ για το τελεσίγραφο της ΕΕ: «Νομίζετε πως είστε έξυπνοι;»

10 Μαΐου, 2025

Σκηνικό καλοκαιριού στήνει ο καιρός – Έτοιμοι την Κυριακή για παραλίες

10 Μαΐου, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Εγγραφή σε Συνδέω-συωδεομαι
10 Μαΐου, 2025
9:20 μμ
Cyprus TimesCyprus Times
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Cyprus TimesCyprus Times
Αρχική σελίδα » Ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς
Κόσμος

Ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς

ΠροσωπικόΜε Προσωπικό10 Μαΐου, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Email WhatsApp Copy Link

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Αμερικής θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους στην Ελβετία, προκειμένου να εκτονωθεί η διαμάχη που απειλεί να διακόψει το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμιζον Γκρίερ θα συναντηθούν στη Γενεύη με μια κινεζική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Χε Λιφέγκ.

Οι προοπτικές για μια σημαντική ανακάλυψη φαίνονται περιορισμένες. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μειώσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη, κίνηση που θα ανακουφίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού που εξαρτώνται από το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο μήνα, αύξησε τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο 145% συνολικά, και η Κίνα αντέτεινε επιβάλλοντας φόρο 125% στις αμερικανικές εισαγωγές. Τέτοιοι δασμοί είναι ουσιαστικά ισοδύναμοι με μποϋκοτάζ των προϊόντων των δύο χωρών, διαταράσσοντας το εμπόριο που πέρυσι ξεπέρασε τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Τραμπ υπέδειξε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς στην Κίνα, λέγοντας σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι “το 80% φαίνεται σωστό! Είναι θέμα του Σκοτ.”

Η Σουν Γιούν, διευθύντρια του προγράμματος Κίνας στο Stimson Center, σημείωσε ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι Χε και Μπέσεντ θα συναντηθούν. Αμφιβάλλει ότι η συνάντηση στη Γενεύη θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

“Το καλύτερο σενάριο είναι να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές να εκτονωθούν στους δασμούς ταυτόχρονα”, είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια μικρή μείωση θα έστελνε ένα θετικό σήμα. “Δεν μπορεί να είναι απλώς λόγια.”

Από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ χρησιμοποιεί επιθετικά τους δασμούς ως το αγαπημένο του οικονομικό όπλο. Για παράδειγμα, έχει επιβάλει φόρο 10% στις εισαγωγές σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου.

Αλλά η σύγκρουση με την Κίνα είναι η πιο έντονη. Οι δασμοί του για την Κίνα περιλαμβάνουν χρέωση 20% που αποσκοπεί στην πίεση του Πεκίνου να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή του συνθετικού ναρκωτικού φεντανύλ στις ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι 125% αφορούν μια διαμάχη που χρονολογείται από την πρώτη θητεία του Τραμπ και έρχονται επιπλέον των δασμών που είχε επιβάλει στην Κίνα τότε, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μπορούν να ξεπεράσουν το 145%.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές για να αποκτήσει πλεονέκτημα σε προηγμένες τεχνολογίες όπως ο κβαντικός υπολογιστής και τα αυτόνομα οχήματα. Αυτές περιλαμβάνουν την υποχρέωση αμερικανικών και άλλων ξένων εταιρειών να παραδώσουν εμπορικά μυστικά σε αντάλλαγμα για πρόσβαση στην κινεζική αγορά, τη χρησιμοποίηση κυβερνητικών χρημάτων για την επιδότηση εγχώριων κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών και την απευθείας κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών.

Αυτά τα ζητήματα δεν είχαν ποτέ πλήρη επίλυση. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια συμφωνία Phase One τον Ιανουάριο του 2020. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν τότε να μην προχωρήσουν σε ακόμη υψηλότερους δασμούς στην Κίνα, και το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Τα σκληρά ζητήματα – όπως οι επιδοτήσεις της Κίνας – είχαν αφεθεί για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Αλλά η Κίνα δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της για τις αγορές, εν μέρει επειδή η πανδημία COVID-19 διατάραξε το παγκόσμιο εμπόριο αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας Phase One.

Η διαμάχη για την πολιτική τεχνολογίας της Κίνας συνεχίζεται.

Ο Τραμπ είναι επίσης εκνευρισμένος από το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα, το οποίο ανήλθε στα 263 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Στην Ελβετία, ο Μπέσεντ και ο Γκρίερ προγραμματίζουν επίσης συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ.

Ο Τραμπ τον περασμένο μήνα ανέστειλε τα σχέδια να επιβάλει υψηλούς δασμούς 31% στα ελβετικά προϊόντα – περισσότερο από τους 20% δασμούς που επέβαλε στις εξαγωγές από την ΕΕ. Προς το παρόν, μείωσε αυτούς τους φόρους στο 10%, αλλά θα μπορούσε να τους αυξήσει ξανά.

Η κυβέρνηση της Βέρνης ακολουθεί μια προσεκτική προσέγγιση. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις κρίσιμες ελβετικές βιομηχανίες, όπως αυτές των ρολογιών, των καψουλών καφέ, του τυριού και της σοκολάτας.

“Η αύξηση των εμπορικών εντάσεων δεν συμφέρει την Ελβετία. Τα αντίμετρα κατά της αύξησης των δασμών από τις ΗΠΑ θα επιφέρουν κόστος στην ελβετική οικονομία, κάνοντάς την εισαγωγή προϊόντων από τις ΗΠΑ πιο ακριβή”, ανέφερε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική εξουσία “δεν προγραμματίζει επί του παρόντος την επιβολή οποιωνδήποτε αντίμετρων”.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι ελβετικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό 10% από το Σάββατο, ενώ από την Τετάρτη θα επιβληθεί επιπλέον δασμός 21%.

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας μετά την ΕΕ – ένα μπλοκ 27 χωρών που σχεδόν περιβάλλει την πλούσια αλπική χώρα με πληθυσμό άνω των 9 εκατομμυρίων. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελβετίας έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανέφερε ότι η χώρα κατάργησε όλους τους βιομηχανικούς δασμούς από την 1η Ιανουαρίου πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι το 99% των αγαθών από τις ΗΠΑ μπορούν να εισαχθούν στην Ελβετία χωρίς δασμούς.

capital.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

Απασφάλισε ο Μεντβέντεφ για το τελεσίγραφο της ΕΕ: «Νομίζετε πως είστε έξυπνοι;»

Ινδία – Πακιστάν: – Επιθέσεις στο Κασμίρ παρά την εκεχειρία

Τοξικό νέφος χλωρίου πνίγει την Καταλονία

Πάπας Λέων ΙΔ΄ σε καρδινάλιους: Βαδίζουμε στα χνάρια του Φραγκίσκου

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού λόγω ερωτικής σχέσης με αξιωματικό 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εξελίξεις στο μέτωπο Ινδίας και Πακιστάν – Ανακοίνωσε εκεχειρία ο Τραμπ  

Επιλογές συντακτών

Χειροπέδες σε 33χρονο καταζητούμενο για απόπειρα φόνου στην Πάφο

10 Μαΐου, 2025

Απασφάλισε ο Μεντβέντεφ για το τελεσίγραφο της ΕΕ: «Νομίζετε πως είστε έξυπνοι;»

10 Μαΐου, 2025

Σκηνικό καλοκαιριού στήνει ο καιρός – Έτοιμοι την Κυριακή για παραλίες

10 Μαΐου, 2025

«Αληθινή φίλη της Κύπρου» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής την Ρομπέρτα Μέτσολα

10 Μαΐου, 2025

Ινδία – Πακιστάν: – Επιθέσεις στο Κασμίρ παρά την εκεχειρία

10 Μαΐου, 2025

Τελευταία νέα

ΔΗΣΥ: Πολύ κακό για το τίποτα – Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια, λέει η Αστυνομία

10 Μαΐου, 2025

Τοξικό νέφος χλωρίου πνίγει την Καταλονία

10 Μαΐου, 2025

Σε νέους, τεχνητή νοημοσύνη και Ευρώπη εστίασαν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Ρομπέρτα Μέτσολα

10 Μαΐου, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Cyprus Times. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Οροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?