Οι θαλάσσιες χελώνες ξεκίνησαν από αυτόν τον μήνα να φτιάχνουν τις φωλιές τους και να γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες του νησιού μας, με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) να τονίζει την ανάγκη για προστασία τους.

Όπως δήλωσε σο ΚΥΠΕ η Λειτουργός του Τμήματος, Μαρία Χρίστου, στην Κύπρο υπάρχουν δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα καρέτα (Caretta caretta) και η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) που κολυμπούν στα νερά, αλλά βγαίνουν σε παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Η κ. Χρίστου ανέφερε πως κάθε φωλιά χελώνας μπορεί να περιέχει περίπου 80-100 αυγά και επεσήμανε τη σημασία της προστασίας των ίδιων των ζώων, των αυγών τους, όσο και οικοτόπων τους για την επιβίωσή τους

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι τόσο πολλοί που μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει και να φτάσει στην ενηλικίωση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως αυτό συμβαίνει τόσο λόγω φυσικών παραγόντων, όπως δηλαδή η θήρευση από αλεπούδες, καβούρια, ψάρια και πουλιά, αλλά και εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που απειλούν τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών..

Μερικές από τις απειλές που δέχονται, ανέφερε, είναι η ενόχληση/ καταστροφή των φωλιών, η θαλάσσια ρύπανση, η φωτορύπανση, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή.

Η κ. Χρίστου ανέφερε πως από το 1978 το ΤΑΘΕ υλοποιεί το «Πρόγραμμα Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελωνών». Μέσα από το πρόγραμμα, όπως είπε, οι φωλιές προστατεύονται από τις αλεπούδες και άλλες απειλές με ειδικά κλουβιά από αλουμίνιο και τοποθετούνται ταμπέλες δίπλα από τα κλουβιά, που προειδοποιούν το κοινό να μην ενοχλεί τις φωλιές.

Επίσης γίνεται, συνέχισε, παρακολούθηση των φωλιών για περιστατικά ενόχλησης, θήρευσης αλλά και εκτίμηση του φύλου και της εκκολαψιμότητας τους. Το πρόγραμμα, συνέχισε, καλύπτει τις παραλίες ωοτοκίας στις προστατευόμενες περιοχές Λάρα-Τοξεύτρα και Πόλης – Γιαλιάς, καθώς και άλλες περιοχές όπου υπάρχει σποραδική ωοτοκία.

Οι δύο αυτές περιοχές είναι, είπε η κ. Χρίστου, οι πιο σημαντικοί βιότοποι για τις θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο και είναι προστατευόμενες με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς και περιλαμβάνονται στο Δίκτυο NATURA 2000.

Η περιοχή της Λάρας-Τοξεύτρας το 2013 μπήκε, όπως είπε, στον Κατάλογο των Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας (SPAMIs), στο πλαίσιo του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και Βιοποικιλότητας της Μεσογείου, αφού αναγνωρίζεται πως συμβάλλει σημαντικά στο καθεστώς διατήρησης των δύο αυτών ειδών σε μεσογειακό επίπεδο.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών, γίνεται επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και πληροφόρηση του κοινού για τα είδη αυτά, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, τις δράσεις προστασίας τους και των βιότοπων τους.

Επιπρόσθετα, το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού λειτουργεί και ως κέντρο διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών για τις θαλάσσιες χελώνες, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε τραυματισμένες και άρρωστες θαλάσσιες χελώνες, κατέληξε.

Exit mobile version