Σαν «ξαναζεσταμένο φαγητό» μπορεί να χαρακτηριστούν οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την επαρχία Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Λανίτειο θέατρο, βάσει της αντίδρασης τοπικών στελεχών. Παρουσία βουλευτών, δημάρχων, κοινοταρχών, εκπροσώπων του ΕΟΑ, τοπικών αρχών, υπηρεσιακών και κοινωνικών φορέων, παρουσιάστηκε ολιστικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, που αφορά παρεμβάσεις και έργα με κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, τα οποία υπερβαίνουν τα 660 εκατομμύρια ευρώ για την πόλη και επαρχία Λεμεσού.
Η απογοήτευση είναι εμφανής στις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων και ιδιαίτερα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ). Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, μιλώντας στον philenews, επεσήμανε ότι, παρά τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου να έρθει στη Λεμεσό για να ακούσει τα αιτήματα των τοπικών φορέων, η ουσία των εξαγγελιών υπολείπεται από δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.
«Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο για την ανταπόκριση, μετά από την επιστολή που του στείλαμε, να έρθει στη Λεμεσό, να μας ακούσει, να μας πει για τα έργα που του θέσαμε και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς μας, την αγανάκτηση και τις ανάγκες μας. Αυτό είναι το θετικό. Το αρνητικό είναι ότι δεν έχει αναφερθεί σε όλα τα έργα που του στείλαμε. Για εμάς, τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα δεν τα έχει καλύψει όλα, και για κάποια που καλύφθηκαν, ήταν γενικά και αόριστα, χωρίς χρονοδιαγράμματα. Όταν ακούμε ότι ο Βόρειος Παρακαμπτήριος θα στοιχίσει 200 εκατ. ευρώ και απλώς προγραμματίζεται, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να υλοποιηθεί σε 5, 10 ή 15 χρόνια».
Ο κ. Τσουλόφτας υπογράμμισε πως συγκεκριμένα έργα στα οποία έγινε αναφορά, βρίσκονται εκτός προϋπολογισμού και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα. «Για παράδειγμα, έπρεπε να μας πουν ότι για την Ευαγόρα Λανίτη οι προσφορές θα ξεκινήσουν αρχές 2026 και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027», σημείωσε. «Το ίδιο ισχύει και για τον Βόρειο Παρακαμπτήριο στο ύψος της Γερμασόγειας, που είναι το πιο εύκολο σημείο. Έπρεπε να μας αναφέρουν πότε θα ξεκινήσει» προσθέτει.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ αναφέρθηκε και στην Ακταία Οδό, σημειώνοντας ότι οι εξαγγελίες επί του θέματος δεν προσέφεραν τίποτα καινούριο, ενώ υπενθύμισε ότι πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε πως ο Βόρειος Παρακαμπτήριος δεν προβλέπεται να προχωρήσει εντός της επόμενης δεκαετίας. «Αν είναι να περιμένουμε 10 χρόνια για να ξεκινήσει το έργο, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε σχέση με τις αναπτύξεις στη Λεμεσό, ο κ. Τσουλόφτας τις χαρακτήρισε ως «ατυχέστατη», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που καθορίζει πού θα επενδύσει ο επιχειρηματίας. Ο ΠτΔ επιχείρησε να μας πει ότι οι αναπτύξεις έρχονται στην κεντρική Κυβέρνηση και οι τελευταίοι τις στέλνουν στη Λεμεσό. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα», εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που καθορίζει πού θα επενδύσει και πού θα δραστηριοποιηθεί ο κάθε επιχειρηματίας. Το ατυχές είναι να πιστεύει κανείς ότι, αν δεν θέλουμε τον επενδυτή εδώ, μπορούμε να τον στείλουμε αλλού. Εάν δεν ικανοποιηθεί ο επιχειρηματίας και δεν βρει το κατάλληλο περιβάλλον, θα φύγει από την Κύπρο. Και αυτό έχει ήδη συμβεί με εταιρείες στη Λεμεσό».
Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από όσα άκουσε και τέθηκαν δια στόματος ΠτΔ και των Υπουργών, ανέφερε ότι ευχαριστεί τον Πρόεδρο, «όμως η ικανοποίησή μας είναι πολύ συγκρατημένη. Εμείς θέτουμε ως επιτακτική ανάγκη τον καθορισμό σαφών και δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και την ύπαρξη συστήματος ελέγχου των χρονοδιαγραμμάτων. Έχει γίνει αναφορά στα πλείστα από τα έργα που έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο, όμως περισσότερες πληροφορίες –ειδικά χρονοδιαγράμματα και ορίζοντεα έναρξης εργασιών και εκτέλεσης των έργων– δεν έχουμε ακούσει, κάτι που για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Το να μου λέει ότι θα γίνει η αναβάθμιση του Τσιρείου Σταδίου, αξίας 8 εκατ. ευρώ, χωρίς πλάνο και χρονικά περιθώρια, δεν λέει τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Τσουλόφτας.
Τα επόμενα βήματα του ΕΒΕΛ είναι να προχωρήσει σε συναντήσεις με όλους τους φορείς, βουλευτές και δημάρχους της επαρχίας Λεμεσού, για να συζητήσουν τα όσα τέθηκαν στην παρουσίαση, και ακολούθως θα αποστείλουν νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο, με την οποία θα ζητούν γραπτώς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μέθοδο παρακολούθησης και υλοποίησης των έργων.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ υπογράμμισε την τραγική κατάσταση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού, αναφέροντας πως η είσοδος προς την πόλη από τη Λευκωσία είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Κύπρου, με 65.000 οχήματα ημερησίως. «Είναι αδιανόητο να εκτελούνται έργα σε άλλες πόλεις, ενώ στη Λεμεσό να μην προχωρά τίποτα».