«Μας ενημέρωσε το Υπουργείο και νόμιζα πως η μητέρα μου μου έκανε φάρσα. Δεν το πίστευα μέχρι που είδα τον βαθμό μου σήμερα στην τηλεόραση. Είμαι ακόμα σε σοκ», ανέφερε η Μαρία Νάκα, ενώ η Ανδριανή Πιτζόλη σχολίασε «Δεν το περίμενα, ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και ακόμα να το πιστέψω εντελώς». Η Πέγκυ Τσιλιμίδου συνέχισε να είναι αθλήτρια «έκανα στίβο στα 400 μέτρα με εμπόδια. Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να κάνεις όσα πράγματα αγαπάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς επειδή σου δίνουν δύναμη».
Αρκετοί από τους 11 πρωτεύσαντες μίλησαν στο philenews, για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της χρόνιας, τα όνειρα τους και το αποτέλεσμα που τους ανέβασε στην κορυφή.
Τρεις μαθητές από τη Λευκωσία, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, βρίσκονται στη λίστα με τους πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων.
Πρόκειται για την Ευρυδίκη Χριστοφίδη από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, εξασφάλισε θέση στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης. Την Άντρια Ευθυμίου, από το Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου με θέση στην ίδια σχολή, αλλά στην κατεύθυνση της Κοινωνιολογίας. Τον Γιώργο Αχιλλέως, από το Λύκειο Αρχάγγελο Απ. Μάρκος, ο οποίος εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών.
Ευρυδίκη Χριστοφίδη: Πλώρη για Γαλλία
Μιλώντας στο philenews, η Ευρυδίκη ανέφερε ότι την ενδιαφέρει ο κλάδος των Πολιτικών Επιστημών αλλά έχει ήδη αποφασίσει να τον σπουδάσει στη Γαλλία και συγκεκριμένα, στο Παρίσι. «Το Παρίσι έχει εξαιρετικά πανεπιστήμια στον κλάδο αυτόν που με ενδιαφέρει και θα πάω εκεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως έχει ήδη προετοιμαστεί για αυτό καθώς γνωρίζει πολύ καλά και τη γαλλική γλώσσα.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της, όπως μοιράστηκε μαζί μας, έπαιξε το μεθοδικό και συστηματικό διάβασμα καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς προσθέτοντας πως οι ρυθμοί σίγουρα εντατικοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Η Ευρυδίκη είναι θυγατέρα του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, οπότε και δεν μπορούσαμε να μην την ρωτήσουμε κατά πόσο το επάγγελμα του πατέρα της, οι σπουδές του καθώς και η εμπλοκή του με την πολιτική, την επηρέασαν για τον κλάδο των σπουδών της. Η ίδια μας απάντησε πως μπορεί όλα αυτά να αποτέλεσαν το έναυσμα για να γνωρίσει η ίδια την πολιτική και να αποκτήσει γνώσεις γύρω από αυτήν αλλά η απόφαση να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες ήταν καθαρά δική της. «Η οικογένειά μου πάντα με ενθάρρυνε να ακολουθήσω αυτό που αγαπώ και μου αρέσει», ανέφερε.
Άντρια Ευθυμίου: Από την κοινωνιολογία στη γαλλική φιλολογία
Χαρούμενη για την επιτυχία της καθώς το διάβασμα και η προετοιμασία, κυρίως την τελευταία της χρονιά στο σχολείο, έφερε καρπούς, είναι η Άντρια Ευθυμίου, ωστόσο δεν θα αποδεχθεί τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο λόγος είναι η αγάπη της και το ενδιαφέρον της για τις ξένες γλώσσες και δη, για τη γαλλική. Έχοντας όλα αυτά μπροστά της έχει αποφασίσει πως επιθυμεί να διεκδικήσει θέση στη γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κάνοντας τη δική της ανασκόπηση αυτών των χρόνων στο σχολείο, η Άντρια μας ανέφερε πως «η Γ’ Λυκείου αλλάζει τα πάντα»! Συμπλήρωσε πως «από την αρχή της συνειδητοποίησα πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και πως χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ενώ παράλληλα ανέφερε πως κατάφερε να πετύχει με μελέτη αλλά και με τη στήριξη τόσο της οικογένειας, όσο και των εκπαιδευτικών της.
Γιώργος Αχιλλέως: Προσηλωμένος στον πρωταρχικό του στόχο
Ο Γιώργος Αχιλλέως αρίστευσε και εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε μαθητής του Λυκείου Αρχαγγέλου Απ. Μάρκος.
“Το συναίσθημα που νοιώθω είναι πάνω από όλα χαρά, διότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου της χρονιάς γιατί ήταν μια απαιτητική χρονιά όσον αφορά το διάβασμα και την πειθαρχία αλλά στο τέλος το ότι κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου και σε τόσο μεγάλο βαθμό κανει αυτούς τους κόπους να αξίζουν και με το παραπάνω” ανέφερε ο Γιώργος Αχιλλέως.
“Θα κρατήσω τη θέση μου, ήταν και ο πρωταρχικός μου στόχος εξάλλου. Μου αρέσει πολύ η εκμάθηση ξένων γλωσσών” είπε.
Λάρνακα
Τρεις μαθήτριες από τη Λάρνακα, δύο από το Λύκειο Αραδίππου και μία από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται στη λίστα με τους πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων.
Περήφανη δηλώνει η Ανδριανή Πιτζόλη, μαθήτρια του Λυκείου Αραδίππου Τάσος Μητρόπουλος, η οποία πέρασε πρώτη στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Δεν το περίμενα, ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και ακόμα να το πιστέψω εντελώς. Είμαι περήφανη, ευχαριστημένη και ικανοποιημένη επειδή το διάβασμα όλης της χρονιάς απέδωσε και οι στόχοι μου πραγματοποιήθηκαν».
Η ίδια αναφέρει πως δεν μετρούσε τις ώρες μου διάβαζε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δεν ήταν πολλές επειδή ήταν σταθερό διάβασμα από τον Σεπτέμβρη. Άρα με το σχολείο τα φροντιστήρια και το διάβασμα πήγε μια χαρά. Εννοείται ήταν πιο πολλές ώρες στο τέλος της χρονιάς για να βγει ύλη». Όνειρό της, όπως είπε, είναι να σπουδάσει νομική στην Αθήνα. «Πιστεύω πως οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μάθημα ζωής, επειδή θα είμαστε ανεξάρτητοι, χωρίς τη βοήθεια από κάποιον» .

Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της η Πέγκυ Τσιλιμίδου, μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, η οποία πέρασε στο Τμήμα Μαθηματικών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Η αλήθεια ήταν μια έκπληξη για μένα, ήξερα πως τα πήγα καλά, αλλά δεν περίμενα τόσο καλά. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω». Ο στόχος της, όπως είπε, είναι να σπουδάσει στο εξωτερικό. «Το πιο πιθανό είναι να επιλέξω κάποιο άλλο πανεπιστήμιο είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό αν και σκέφτομαι να κρατήσω και τη θέση μου στην Κύπρο. Θα ήθελα να ζήσω κάποια χρόνια εκτός της Κύπρου για να μάθω λίγα περισσότερα πράγματα. Ακόμη δεν είμαι σίγουρη τι θα κάνω, θα δηλώσω ιατρική στην Ελλάδα και έχω και μια θέση στην Ολλανδία».

Για να πετύχει τον στόχο της διάβαζε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρει, ιδίως τους τελευταίους μήνες. «Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς σίγουρα δεν ήταν τόσο πολύ, είχαμε και το σχολείο και τα φροντιστήρια. Όσο χρόνο είχα σπίτι, εκτός των φροντιστηρίων, διάβαζα αλλά προσπαθούσα να εξισορροπήσω και τον αθλητισμό και τις εξόδους με τις φίλες μου. Ήμουν αθλήτρια μέχρι πρόσφατα, έκανα στίβο στα 400 μέτρα με εμπόδια. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να κάνεις όσα πράγματα αγαπάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς επειδή σου δίνουν δύναμη, ξεχνιέσαι».
Η τρίτη πρωτεύσασα της Λάρνακας είναι η Ραφαέλλα Κυριάκου, μαθήτρια του Λυκείου Αραδίππου, η οποία εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Λεμεσός
Δύο μαθήτριες από τη Λεμεσό κατάφεραν να ξεχωρίσουν στις φετινές Παγκύπριες εξετάσεις, κατακτώντας την πρωτιά στις σχολές προτίμησής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Μαρία Νάκα – Πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Μαρία Νάκα, μαθήτρια του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι, εξασφάλισε την πρώτη θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μιλώντας στο philenews, περιέγραψε τη στιγμή που έμαθε τα αποτελέσματα:
«Μας ενημέρωσε το Υπουργείο χθες και νόμιζα πως η μητέρα μου μου έκανε φάρσα. Δεν το πίστευα μέχρι που είδα τον βαθμό μου σήμερα στην τηλεόραση. Είμαι ακόμα σε σοκ. Νιώθω απίστευτα χαρούμενη, γιατί ήταν αυτό για το οποίο αγωνιζόμουν όλη τη χρονιά. Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω πως το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα».
Όσον αφορά την ειδικότητα που επιθυμεί να ακολουθήσει στην Ιατρική, ανέφερε πως δεν έχει ακόμη καταλήξει, αλλά θα το αποφασίσει στη συνέχεια.
Η Μαρία παραδέχθηκε πως η φετινή σχολική χρονιά ήταν ιδιαίτερα απαιτητική: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Εγώ και οι φίλοι μου που προσπαθούσαμε για την Ιατρική στερηθήκαμε πολλές εξόδους και τα χόμπι μας, γιατί δεν υπήρχε χρόνος. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία, αλλά με όλα τα φροντιστήρια, τα διαγωνίσματα και τα μαθήματα, είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις και κουράζεσαι πολύ».
Καταλήγοντας, έστειλε το δικό της μήνυμα, τονίζοντας πως «οι κόποι αμείβονται».
Ευαγγελία Ιωσήφ – Πρώτη στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής
Η Ευαγγελία Ιωσήφ, μαθήτρια του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, κατέκτησε την πρώτη θέση στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«Νιώθω λίγο περίεργα», ανέφερε στο philenews. «Όλη τη χρονιά περίμενα αυτή τη στιγμή. Ήρθε και πέρασε. Ξαφνιάστηκα, δεν περίμενα τόσο ψηλή βαθμολογία. Είμαι ικανοποιημένη γιατί ανταμείφθηκα για τους κόπους μου».
Η Ευαγγελία περιέγραψε μια χρονιά γεμάτη πίεση και θυσίες: «Η μετάβαση από τη Β’ στη Γ’ Λυκείου ήταν απότομη. Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός και χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και να διαβάσεις. Εσύ βάζεις τους στόχους σου και αποφασίζεις τι θα θυσιάσεις».
Όσον αφορά για το εάν θα ακολουθήσει την Σχολή στην Κύπρο, δήλωσε ότι θα περιμένει και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε, ο κύριος στόχος της ήταν το Τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα.
Πάφος
Τρεις μαθητές της Πάφου βρίσκονται φέτος μέσα στην ομάδα των πρωτευσάντων στις Παγκύπριες Εξετάσεις που εξασφάλισαν το απόλυτο 20 στα γραπτά. Μετά από αρκετά χρόνια, στη λίστα των πρώτων από τους πρώτους, βρίσκονται μόνο άρρενες.
Πρόκειται για τους Πολύκαρπο Χριστοδούλου, μαθητή του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου, που εξαφάλισε θέση στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευάγγελο Χαρίτου, μαθητή της Τεχνικής Σχολής Πάφου που εξασφάλισε θέση στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Αρχιμήδη Σωτηριάδη, μαθητή του Λύκειο Αγ. Νεοφύτου Πάφου, που εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Και οι τρεις υπηρετούν εδώ και λίγες μέρες τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά.
Στον «Φ» μίλησε πριν από λίγο ο Πολύκαρπος Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι προτιμά να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα στον κλάδο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Αυτή ήταν εξ αρχής η πρώτιστη μου επιλογή, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το πώς κύλησε η χρονιά για να φτάσει στη σημερινή μεγάλη επιτυχία, ο Πολύκαρπος είπε ότι διάβαζε όλο τον χρόνο συστηματικά και πολλή ώρα.

Υπήρχε πίεση και άγχος, αλλά με την βοήθεια των ανθρώπων γύρω σου και του Θεού, τα καταφέρνεις, κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Αρχιμήδης Σωτηριάδης, που πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την οικογένεια του, αλλά και τους καθηγητές του που τον στήριξαν σε όλη του αυτή την προσπάθεια. Ο ίδιος, είπε, γεννήθηκε στην Κύπρο, ωστόσο οι γονείς του κατάγονται από την Γεωργία. Πάντοτε αγαπούσε το διάβασμα και όπως σημείωσε σε όλες τις τάξεις διάβαζε. Τώρα έχει ενταχθεί στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει την θητεία του.
Στους επιτυχόντες της Πάφου συμπεριλαμβάνεται και ο μαθητής της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πάφου Ευάγγελος Χαρίτου που εξασφάλισε θέση στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – Τμήμα Όπλων.
Ο Διευθυντής της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πάφου Θεόδωρος Ηλία ανέφερε πως ο Ευάγγελος υπήρξε πειθαρχημένος μαθητής, υπεύθυνος, ο οποίος δούλευε συστηματικά όλη την χρονιά και είχε δείξει από νωρίς το ενδιαφέρον του για να επιτύχει στις εξετάσεις. Με συστηματική δουλειά έχει επιτύχει αυτά που ήθελε και έτσι πέτυχε την πρώτη του επιλογή, που είναι η Σχολή Ευελπίδων, είπε.