11 Ιουλίου, 2025
4:21 μμ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προώθησε τη μεταναστευτική του πολιτική κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με ηγέτες πέντε αφρικανικών χωρών —της Γκαμπόν, της Σενεγάλης, της Γουινέας-Μπισάου, της Μαυριτανίας και της Λιβερίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα μετανάστευσης, με τον Τραμπ να επιδιώκει τη συνεργασία των εν λόγω κρατών στην εφαρμογή των αμερικανικών σχεδίων περιορισμού των μεταναστευτικών ροών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο να στείλει στις πέντε χώρες μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ. «Αυτό που λένε οι Αμερικανοί είναι ότι έχουν αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εκεί εδώ και χρόνια και ότι θα ήθελαν να σταλούν εκτός της χώρας, κάπου αλλού, όσοι δημιουργούν προβλήματα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λιβερίας, Τζόζεφ Μποακάι, στην εφημερίδα FrontPage Africa με έδρα τη Μονρόβια, σε συνέντευξη που παρακολούθησε το Bloomberg. «Δεν αναγκάζουν κανέναν, αλλά θέλουν να ξέρουμε ότι αυτό τους απασχολεί και ρωτούν πώς μπορούμε να συμβάλουμε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;»

Επί της ουσίας, η αμερικανική διακυβέρνηση κάλεσε τις πέντε χώρες να λειτουργήσουν ως «χώρες υποδοχής» μεταναστών που η ίδια δεν επιθυμεί.

Οι συνομιλίες έρχονται λίγες μόνο ημέρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε υπέρ της κυβέρνησης Τραμπ και άνοιξε τον δρόμο για την απομάκρυνση οκτώ μεταναστών που κρατούνταν στο Τζιμπουτί και προέρχονταν από χώρες όπως η Μιανμάρ, το Σουδάν, το Μεξικό, το Βιετνάμ, το Λάος και η Κούβα προς το Νότιο Σουδάν.

«Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε»

Κρίσιμη παράμετρος για την επιλογή των πέντε χωρών είναι η πολιτική διαμάχη στο Νότιο Σουδάν, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εμφύλιο. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ωθεί την αμερικανική κυβέρνηση να θεωρεί ότι οι πέντε χώρες με τις οποίες έγινε η Σύνοδος Κορυφής, να αποτελούν καλύτερη εναλλακτική λύση, καθώς όλες διοικούνται από σχετικά σταθερές δημοκρατίες.

Οι πέντε Αφρικανοί αρχηγοί κρατών διαβεβαίωσαν τον Αμερικανό εταίρο τους ότι «για τη σχέση μας, είναι κοινός προβληματισμός, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Μποακάι. «Αν και όταν αρχίσουν να μας ζητούν, θα ξέρουμε πώς να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

protothema.gr

Exit mobile version