Σε ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών καταδικάστηκαν 44 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ από τη δικαιοσύνη της Νιγηρίας, στο πλαίσιο της επανέναρξης των ομαδικών δικών υπόπτων για τρομοκρατικά αδικήματα. Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Διυπηρεσιακής Μονάδας Αντιτρομοκρατικής Δράσης της χώρας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της μονάδας, Αμπού Μάικλ, οι 44 καταδικασθέντες ήταν ανάμεσα σε 54 συνολικά υπόπτους που δικάστηκαν ενώπιον ειδικών αστικών δικαστηρίων στην πόλη Καΐντζι, στα ανατολικά της χώρας. Οι ποινές κυμαίνονται από 10 έως 30 έτη κάθειρξης, με όλες να συνοδεύονται από υποχρεωτικά καταναγκαστικά έργα.
Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης δικαστικής προσπάθειας της Νιγηρίας να αντιμετωπίσει δικαστικά τις δραστηριότητες της Μπόκο Χαράμ, η οποία από το 2009 έχει εξαπολύσει αιματηρή εξέγερση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου.
Με τις τελευταίες καταδίκες, ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων που έχουν κινηθεί για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και συναφή αδικήματα ανέρχεται πλέον στις 785, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Αρχών. Οι δίκες είχαν ανασταλεί για επτά χρόνια και ξανάρχισαν αυτή την εβδομάδα, με τουλάχιστον 1.000 άτομα να κατηγορούνται για σχέσεις με την οργάνωση.
Η δραστηριότητα της Μπόκο Χαράμ έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 40.000 νεκρούς και πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, η βία έχει εξαπλωθεί πέραν των συνόρων της Νιγηρίας, πλήττοντας επίσης το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, όπου η οργάνωση διατηρεί ενεργά παρακλάδια και υποστηρικτές.
Οι ομαδικές δίκες των τζιχαντιστών ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2017, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αντιτρομοκρατικού κέντρου, σε διάστημα πέντε μηνών από την έναρξη εκείνης της φάσης των δικών, 200 κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί με ποινές που κυμαίνονταν από 20 έως 70 χρόνια κάθειρξης, ισόβια, ή ακόμη και θανατική ποινή.
Οι καταδίκες αυτές συνδέονται με πληθώρα εγκλημάτων, όπως δολοφονίες αμάχων, απαγωγές γυναικών και παιδιών, επιθέσεις σε θρησκευτικούς τόπους, καθώς και πράξεις σεξουαλικής και σωματικής βίας. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικές διαδικασίες θα συνεχιστούν με ταχύτητα και σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων.
protothema.gr