9 Ιουλίου, 2025
11:50 μμ

Μια φιλόδοξη πρόταση για ανάπτυξη ύψους €80 εκατομμυρίων στον Δήμο Λεμεσού υπέβαλε η εταιρεία SolidVes Ltd, σύμφωνα με αίτηση που κατατέθηκε για εξασφάλιση περιβαλλοντικής έγκρισης. Το έργο, που φέρει την ονομασία «Ανέγερση μεικτής ανάπτυξης στον Δήμο Λεμεσού», αφορά την κατασκευή δύο ψηλών κτιρίων με οικιστική, εμπορική και γραφειακή χρήση.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη προγραμματίζεται σε οικόπεδο έκτασης 14.715 τ.μ., το οποίο έχει προκύψει από τον διαχωρισμό μεγαλύτερου τεμαχίου στην Ενορία Αποστόλου Ανδρέα, στη συμβολή των λεωφόρων Ομονοίας και Πάφου. Η συνολική δομημένη επιφάνεια θα ανέλθει στα 18.719 τ.μ., ενώ η κάλυψη θα φτάσει τα 4.910 τ.μ.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίρια:

Ένα οικιστικό κτίριο με 13 ορόφους, που θα φιλοξενεί περίπου 75 διαμερίσματα διαφόρων τύπων, καθώς και 5 καταστήματα στο ισόγειο, με πρόσωπο στη Λεωφόρο Πάφου.

Ένα γραφειακό κτίριο, επίσης με 13 ορόφους γραφείων, έναν όροφο καφετέριας, καθώς και χώρους κοινής χρήσης όπως γυμναστήριο, αίθουσα συνεδριάσεων και εστιατόριο.

Και τα δύο κτίρια θα διαθέτουν κήπους-οροφής, ενώ η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει και κολυμβητική δεξαμενή, υπόγειους χώρους στάθμευσης (συνολικά 498 θέσεις) και θα τοπιοτεχνηθεί ως ιδιωτικός κήπος. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία 17 θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ.

Το έργο εντάσσεται στην Κατηγορία 10(β)(iii) του Παραρτήματος ΙΙ του Νόμου 127(Ι)/2018, καθώς αφορά σε ψηλά κτίρια με αριθμό ορόφων πέραν του ανώτατου επιτρεπτού βάσει του Τοπικού Σχεδίου.

Η πολεοδομική ζώνη του τεμαχίου είναι μικτή: 58% οικιστική (Κα8), 32% εμπορική (Εβ) και 10% εμπορική (Εβ5). Το εμβαδό δόμησης είναι εντός των προβλεπόμενων πολεοδομικών προνοιών, ενώ το τεμάχιο προσφέρει πρόσβαση από τρεις πλευρές με ελεγχόμενη είσοδο.

Η περίοδος κατασκευής του έργου εκτιμάται σε 30 μήνες, με την έναρξη να τοποθετείται αμέσως μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών.

Σημειώνεται ότι στο τεμάχιο που προτείνεται για ανάπτυξη υφίστανται παλαιά, μη αξιοποιούμενα κτίσματα, ενώ οι ανοικτοί χώροι χρησιμοποιούνται σήμερα ανεπίσημα ως χώροι στάθμευσης από περιοίκους.

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη, σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και εμπορικά δραστήριες περιοχές της Λεμεσού, αναμένεται να προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία, το περιβάλλον και τη συνολική φυσιογνωμία της περιοχής. Σημειώνεται ότι μέτρα μετριασμού του κυκλοφοριακού φόρτου προτείνονται στη Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων.

Τα κύρια μέτρα αφορούν: 

● Σχέδιο Διαχείρισης Στάθμευσης για τους εργαζομένους του χώρου γραφείων.

● Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για κοινοχρησία οχημάτων, συνδέοντας την παροχή θέσεων στάθμευσης με την πληρότητα του οχήματος.

● Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για χρήση ποδηλάτων και μοτοσικλετών από το προσωπικό, μέσω καθορισμένων χώρων στάθμευσης.

● Πολιτική τοπικών προσλήψεων, για την πρόσληψη υποστηρικτικού προσωπικού που διαμένει σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από το έργο.

● Ευέλικτο ή κλιμακωτό ωράριο εργασίας και τηλεργασία από τα υφιστάμενα γραφεία, μειώνοντας έτσι την ανάγκη καθημερινής μετακίνησης στον χώρο.

Exit mobile version