Συνεχίζεται η σύγχυση γύρω από το καθεστώς κυκλοφορίας των τετράτροχων μοτοσικλετών και των οχημάτων τύπου buggy, όπως αναδείχθηκε εκ νέου κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.
Αν και το ζήτημα είχε τεθεί επί τάπητος πριν από ένα χρόνο, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα μέλη της Επιτροπής. Αξιοσημείωτο, είναι όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή, το γεγονός πως το ΤΟΜ, «γνωρίζει ποιοι έχουν αυτά τα οχήματα και υπάρχει υποψία ότι ενοικιάζονται, χωρίς το Τμήμα να πράξει το οτιδήποτε». Όπως λέχθηκε, κάποιοι τα ενοικιάζουν παράνομα.
Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως, «ένα χρόνο δεν έγινε τίποτε, είναι λες και ακούμε τα ίδια με πέρσι. Αυτό το θέμα πρέπει να επανέλθει το αργότερο σε ένα μήνα και πρέπει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) να συγκαλέσει σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να έρθει λύση στη Βουλή».
Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν, για την οδήγηση αυτών των οχημάτων που είναι στην κατηγορία Τ, δηλαδή το buggy με 4 θέσεις και έχουν λευκά νούμερα, απαιτείται ειδική άδεια, καθώς καταχωρίζονται ως αγροτικά τρακτέρ.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μάριος Μουσιούττας, υπογράμμισε την ανάγκη νομιμότητας και ασφάλειας. «Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις επιχειρήσεις κανενός, αυτό που θέλουμε είναι τα οχήματα που κυκλοφορούν να είναι νόμιμα και να διασφαλίζεται η ασφάλεια, ώστε να μην θρηνούμε θύματα ή να έχουμε ατυχήματα».
Από πλευράς της Αστυνομίας, σημειώθηκε πως, «υπάρχει μια κατηγορία οχημάτων που γραφονται ως τρακτέρ, εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οχήματα και ζητάμε τα ανάλογα έγγραφα και ειδική άδεια ΣΤ».
Ο Ιάκωβος Λάμπρου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εισαγωγέων, ανέλυσε τις δύο κύριες κατηγορίες αυτών των οχημάτων:
«Υπάρχουν οχήματα που εγγράφονται στον δρόμο και οδηγούνται με άδεια αυτοκινήτου (κατηγορία L7E) και άλλα που είναι στην κατηγορία Τ και καταγράφονται ως τρακτέρ. Αυτά που είναι στην κατηγορία Τ, όπως εξήγησε, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ οι περισσότεροι οδηγοί τους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια, ούτε ασφάλιση.» Αναφέρθηκε επίσης σε θανατηφόρο δυστύχημα στον Ακάμα, τονίζοντας την απουσία επαρκούς σήμανσης κάτι που όπως είπε αναφέρθηκε στο ΤΟΜ.
Οι βουλευτές διερωτήθηκαν, «πόσο λογικό είναι να εγγράφονται ως τρακτέρ; Ενοικιάζονται σε τουρίστες; Δεν είναι αντιληπτό γιατί εγγράφονται ως τρακτέρ. Το ΤΟΜ θα μπορούσε να αλλάξει τις κατηγορίες, ώστε να λυθούν κάποια προβλήματά;».
Από την πλευρά του ο Νίκος Στυλιανού, εκπροσωπώντας την ΠΟΒΕΚ, δήλωσε ότι τα buggy κατηγορίας Τ, δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές από τα υπόλοιπα τετράτροχα κατηγορίας L7E.
«Μέχρι το 2018, τα συγκεκριμένα οχήματα εντάσσονταν στην κατηγορία L7E και μπορούσαν να νοικιάζονται. Όμως, με τη μεταφορά τους στην κατηγορία Τ, χάθηκε αυτή η δυνατότητα. Εισηγούμαστε να προστεθεί η κατηγορία Τ στις άδειες, ώστε να μπορούν να οδηγούνται με άδεια αυτοκινήτου και να εκδίδονται κανονικά άδειες κυκλοφορίας», σημείωσε.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι, παρά τη σχετική συνάντηση με το ΤΟΜ στις 14 Μαΐου, καμία ουσιαστική εισήγηση δεν προέκυψε από την πλευρά του Τμήματος. «Το μόνο που μας έλεγαν ήταν «θα το δούμε». Το ΤΟΜ δεν έφερε καμία εισήγηση, ενώ εμείς υποβάλαμε τις δικές μας».
Ο εκπρόσωπος του ΤΟΜ απάντησε πως, «τα οχήματα είναι καταχωρημένα σε αυτή την κατηγορία -Τ- με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία και δεν μπορεί να αλλάξει αυτό. Δεν επιτρέπεται να νοικιάζονται αυτά τα οχήματα στη χώρα μας. Χρειάζεται συγκεκριμένη άδεια για την οδήγησή τους. Το ΤΟΜ, όπως σημείωσε, είναι αντίθετο με την ένταξή τους στις κατηγορίες ενοικίασης.
Εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού, ανεφέρθη ότι πρόκειται για ζήτημα που άπτεται του τουριστικού τομέα, και συγκεκριμένα του κλάδου του «τουρισμού περιπέτειας», ο οποίος αφορά κυρίως την Αγία Νάπα και τον Ακάμα. «Προτείνεται η παροχή σχετικής εκπαίδευσης στους χρήστες πριν από τη συμφωνία ενοικίασης», κατέληξε.