Οι ασθενείς κινδυνεύουν περιμένοντας την έγκριση των αιτημάτων που οι γιατροί τους υποβάλλουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για εξασφάλιση εξειδικευμένων θεραπειών. Οι βουλευτές στήνουν στον τοίχο τον ΟΑΥ για σοβαρές καθυστερήσεις και απόρριψη αιτημάτων. Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου υποβάλλει από πλευράς της εκ νέου παλαιότερη εισήγησή της για ταχεία ένταξη των νέων εξειδικευμένων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ώστε να απεγκλωβιστούν και γιατροί και ασθενείς από τη διαδικασία των ονομαστικών αιτημάτων και ο ΟΑΥ δεν τοποθετείται δημόσια επί των καταγγελιών με αποτέλεσμα τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα να είναι δεκάδες.
Επί της ουσίας, ο ΟΑΥ, αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο διαμαρτυρήθηκε για την υποστελέχωση του με το αρμόδιο τμήμα του να λειτουργεί με «δανεικούς» και με ημερομηνία λήξης λειτουργούς του υπουργείου Υγείας.
Στα δεδομένα και το γεγονός ότι οι γιατροί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του ΟΑΥ, η οποία εξετάζει τα σχετικά αιτήματα, μάλλον έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, από ότι οι συνάδελφοί τους οι οποίοι υποβάλλουν τα αιτήματα για λογαριασμό των ασθενών τους.
Την ίδια ώρα, στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου υποβάλλονται παράπονα από ασθενείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενώ ανέμεναν απάντηση για το αίτημα τους για χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας, διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι ο γιατρός τους δεν είχε υποβάλει ποτέ το σχετικό αίτημα στον ΟΑΥ. Εις απάντηση του συγκεκριμένου παραδείγματος, βεβαίως, οι γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, αναφέρονται σε τοποθετήσεις τους στο παρασκήνιο, στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να συμπληρώσουν την «περίπλοκη» και υπερβολικά απαιτητική ηλεκτρονική αίτηση στο λογισμικό του ΓεΣΥ.
Οι παράμετροι πολλές, τα δεδομένα αρκετά και η κάθε πλευρά έχει τις δικές της λύσεις για να προτείνει. Ο μέσος όρος χρόνου αναμονής για την εξέταση ενός αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή του ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, φθάνει τις τρεις εβδομάδες. Όπως καταγγέλλουν γιατροί, βουλευτές και οργανωμένοι ασθενείς, το συγκεκριμένο διάστημα για σοβαρά πάσχοντες και κυρίως για καρκινοπαθείς είναι πολύ μεγάλο «και αρκετό για να καταστήσει τη λήψη μιας θεραπείας στο τέλος αχρείαστη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ζωή ενός ανθρώπου».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε σε «γιατρούς, ογκολόγους, οι οποίοι πήραν τηλέφωνο έξω φρενών, υποστηρίζοντας ότι ενώ οι ίδιοι θεωρούν ότι μια θεραπεία είναι η κατάλληλη για τους ασθενείς τους η αρμόδια Επιτροπή του ΟΑΥ απορρίπτει τα αιτήματα τους».
Ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι το ζήτημα «έχει τρεις διαφορετικές πτυχές: Την καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων, την απόρριψη κάποιων αιτημάτων και το γεγονός ότι αρκετά από τα εξειδικευμένα φάρμακα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων θα έπρεπε ήδη να είχαν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και να χορηγούνταν χωρίς άλλες διαδικασίες στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια».
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, επανέλαβε την θέση της Ομοσπονδίας Ασθενών «για ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων εξειδικευμένων θεραπειών στο ΓεΣΥ, στη βάση παλαιότερης εισήγησης της ΟΣΑΚ, ώστε στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων να καταλήγουν μόνο οι περιπτώσεις που πρέπει και να μην δημιουργούνται αυτές οι επικίνδυνες και αχρείαστες καθυστερήσεις που λειτουργούν σε βάρος των ασθενών».
Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται ότι θα μεταφερθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπου και ο ΟΑΥ θα κληθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις και εξηγήσεις για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, η υποστελέχωση, τα κενά και ο χρόνος αναμονής
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ανέλαβε τη διαδικασία των ονομαστικών αιτημάτων για τα φάρμακα τον περασμένο Ιανουάριο. Παρατίθενται τα δεδομένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που ο «Φ» εξασφάλισε από τον ΟΑΥ.
Η αρμόδια Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων Φαρμάκων του ΟΑΥ: Τα αιτήματα των γιατρών εξετάζονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων Φαρμάκων. Όσα απορρίπτονται και υποβάλλονται ενστάσεις, εξετάζονται από την Αναθεωρητική Επιτροπή. Η ΕΟΑΦ αποτελείται από πέντε γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων και δύο φαρμακοποιούς. Συνεδριάζει ημέρα Πέμπτη, ανά δύο εβδομάδες και εξετάζει γύρω στα 80 αιτήματα, κατά μέσο όρο, ανά συνεδρίαση. Το 80% των αιτημάτων εγκρίνονται. Η ΕΟΑΦ δεν εξετάζει αιτήματα που αφορούν ασθενείς που λαμβάνουν ήδη θεραπεία και οι γιατροί τους αιτούνται τη συνέχιση της. Εξετάζει μόνο τα νέα αιτήματα.
Κατά μέσο όρο, δύο φορές την εβδομάδα συνέρχεται εκτάκτως η επιτροπή επειγόντων περιστατικών, η οποία εξετάζει αιτήματα επείγουσας φύσης, (ζήτημα ζωής και θανάτου ή έναρξη μιας θεραπείας). Κατά κύριο λόγο τα αιτήματα αυτά εγκρίνονται.
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» το 20% των αιτημάτων που απορρίπτονται αφορούν κυρίως περιπτώσεις κατά τις οποίες, η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις εντός του ΓεΣΥ.
Χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την εξέταση ενός αιτήματος: Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξασφαλίσαμε από τον ΟΑΥ, ο χρόνος που μεσολαβεί από την υποβολή ενός αιτήματος μέχρι την εξέταση του και την ενημέρωση του γιατρού είναι, κατά μέσο όρο, οι τρεις εβδομάδες. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το αίτημα εγκρίνεται, η ενημέρωση του γιατρού γίνεται την αμέσως επόμενη ημέρα. Στις περιπτώσεις απόρριψης, υπάρχει σχετική καθυστέρηση αφού για να μπορέσει ο γιατρός να υποβάλει ένσταση και να αποταθεί στην αναθεωρητική επιτροπή πρέπει να έχει στα χέρια του και τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΟΑΦ.
Οι καταγγελίες των γιατρών για τα έντυπα υποβολής αιτημάτων: Ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλονται τα αιτήματα στον ΟΑΥ, φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα το σύνολο των γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υπερβολικές απαιτήσεις και αχρείαστη γραφειοκρατία. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί από τους γιατρούς αρκετές φορές στον ΟΑΥ.
Τα δεδομένα στον ΟΑΥ: Το αρμόδιο Τμήμα του ΟΑΥ λειτουργεί με 3 λειτουργούς οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στον Οργανισμό από το υπουργείο Υγείας. Η απόσπαση του ενός εκ των λειτουργών αυτών λήγει στο τέλος Μαΐου και επιστρέφει στο Υπουργείο και του δεύτερου στο τέλος Ιουνίου. Τέταρτος λειτουργός ο οποίος επίσης είχε αποσπαστεί από τις πρώτες ημέρες της απόσπασης του απουσιάζει με άδεια ασθενείας. Όλοι οι αποσπασμένοι λειτουργοί επιστρέφουν στο υπουργείο Υγείας σύντομα, αφού οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες επιβάλλεται να προετοιμαστούν για τους σκοπούς της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.
Προ τριών εβδομάδων, ο ΟΑΥ προχώρησε στην πρόσληψη μιας λειτουργού η οποία εκπαιδεύεται και αναμένονται άλλοι δύο λειτουργοί, οι οποίοι, επίσης, πρέπει να περάσουν πρώτα από την απαραίτητη εκπαίδευση πριν αναλάβουν κανονικά καθήκοντα στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Άλλος ένας λειτουργός του ΟΑΥ ο οποίος ασχολείται με τα αιτήματα των ασθενών, έχει επιπρόσθετα καθήκοντα. Με τον ίδιο τρόπο συνδράμουν και κάποιοι άλλοι λειτουργοί του τομέα φαρμάκων, χωρίς ωστόσο, οι συγκεκριμένες διαδικασίες να είναι η μόνιμη ή η μόνη τους απασχόληση. Με τη διαδικασία ασχολούνται όλοι οι λειτουργοί του αρμόδιου Τομέα, οι οποίοι, ωστόσο, εκτελούν κι άλλα καθήκοντα.