24 Ιουνίου, 2024
2:35 μμ

Μετά την επιτυχημένη πρόσφατη πραγματοποίησή του στη Νέα Υόρκη, το κοινό της Κύπρου θα πάρει κι αυτό μια γεύση από το GRis Festival για πρώτη φορά. 

Οι διοργανωτές επιφυλάσσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα τριών εκδηλώσεων από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως την Παρασκευή 28 Ιουνίου στη Λευκωσία. Οι δράσεις αφορούν σε δράσεις ενδεικτικές της εξέλιξης της καλλιτεχνικής έκφρασης και των καλλιτεχνών της Ελλάδας στο σήμερα, διατηρώντας πάντα τις συνδέσεις με το παρελθόν και την ιστορία.

Το GRis Festival στοχεύει να προάγει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό διεθνώς. 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ φέρνει μια γκάμα εκδηλώσεων, όπως η θεατρική παράσταση «Σεβάς Χανούμ» (Η ιστορία μιας τραγουδίστριας του ’50) σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στο Θέατρο Διόνυσος την Πέμπτη 27 Ιουνίου και μουσικές εμφανίσεις δύο ιδιαίτερων και ξεχωριστών μουσικών ειδών.

Το επιτυχημένο φολκ συγκρότημα Grey River & The Smoky Mountain, που έχει αφήσει ήδη το δικό του μουσικό αποτύπωμα, θα συνδυάσει μουσικά διάφορα αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά φολκ στοιχεία στο Sara’s Jazz & Blues Club την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Η αρχή όμως θα γίνει με τον συνθέτη και πιανίστα Γιώργο Βαρσαμάκη, που θα παρουσιάσει ένα μουσικό φάσμα που περιλαμβάνει επιρροές από την κλασική μουσική και τον κινηματογράφο στο Παγκύπριο Ωδείο Λευκωσίας, την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Την εκδήλωση αυτή θα χαιρετήσουν επίσημοι εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και του Γραφείου του ΕΟΤ της Κύπρου καλωσορίζοντας το GRis Festival στη Λευκωσία και σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας πολιτιστικής συνεργασίας με διάρκεια στο χρόνο. 

Το GRis Festival γίνεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, καθώς επίσης και τη στήριξη και συνεργασία του Παγκύπριου Ωδείου Λευκωσίας. 

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την EDU Standards, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την Art Vibes Productions εταιρία παραγωγής και την Global Educational & Cultural Services (GECS), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικά

(26.06.24) Εκδήλωση Καλωσορίσματος- Γιώργος Βαρσαμάκης

Κλασσική μουσική

Καλωσόρισμα του GRis Festival στη Λευκωσία με μία εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παγκύπριο Ωδείο Κύπρου, με την συνεργασία και υποστήριξη του οποίου, μεταξύ άλλων, διοργανώνεται και το φεστιβάλ. Θα ακολουθήσει κονσέρτο κλασσικής μουσικής από τον καταξιωμένο μουσικό και συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη. 

Ο Γιώργος Βαρσαμάκης ακολουθεί ένα μουσικό φάσμα που περιλαμβάνει επιρροές από την κλασική μουσική, τον κινηματογράφο και τη μουσική του ελάχιστου. Μέσα από τα προσωπικά του έργα και τις ζωντανές του εμφανίσεις, συνθέτει έναν ξεχωριστό μελωδικό συνδυασμό που κινείται σε έναν λυρικό, κινηματογραφικό στυλ, δημιουργώντας την αίσθηση μιας ακολουθίας ανοικτών τοπίων και έντονων συναισθημάτων.

(27.06.24) Σεβάς Χανούμ 

Θέατρο

Η συναρπαστική ζωή της ιέρειας του underground ρεμπέτικου, της «αμαζόνας» του πάλκου και της ζωής Σεβάς Χανούμ ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από την παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου, που βασίζεται στη χειμαρρώδη συνέντευξη που έδωσε η ίδια στον ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Χρονά, σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Θεσσαλονίκης το 1983. Μέσα από αυτό το έργο-μαρτυρία μιλά για τον άγνωστο φλογερό της έρωτα με τον Καζαντζίδη, την μάνα του, τον παρ’ ολίγον γάμο τους, για τον Πόντο, τη μεταπολεμική Αθήνα, τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου, αλλά και για την αρρώστια και το παιχνίδι με τον θάνατο. Ερμηνεύουν Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Ιάσονας Χρόνης.  

(28.06.24) Grey River & The Smoky Mountain

Μουσική

Οι Grey River and the Smoky Mountain είναι ένα φολκ συγκρότημα με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Ο ήχος τους περιγράφεται ως Αμερικάνα, συνδυάζοντας διάφορα αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά φολκ στοιχεία και είδη, συμπεριλαμβανομένων του bluegrass, του φολκ, της country και των blues, και συνδέοντας μουσικά ακούσματα και κόσμους, ενισχύοντας την επιρροή της Ελλάδας στην παγκόσμια μουσική σκηνή και το αντίστροφο. 

Exit mobile version