Την μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν αλλά και αυτών που θα προσληφθούν στο μέλλον, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, οι ΣΥΟΠ θα αναβαθμιστούν στην Κλίμακα Α2-Α5-Α7 ενώ θα τους δίνεται και ειδικό μηνιαίο επίδομα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος, ο κ. Πάλμας είπε η πρόταση του ΥΠΑΜ περιλαμβάνει μέτρα για εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ οπλιτών της ΕΦ και για αναβάθμιση των όρων απασχόλησης τους.

Σημείωσε πως ένας από τους κύριους στόχους της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου της ΕΦ και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για αναβάθμιση του θεσμού των ΣΥΟΠ που εφαρμόζεται από το 2016 και έχει συμβάλει στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ.

Τόνισε πως προκειμένου ο θεσμός να καταστεί ελκυστικός και βιώσιμος, το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τους ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν, αποφάσισε, πρώτον, την αναθεώρηση της μισθολογικής τους κλίμακας από την αντιστοιχία της κλίμακας Α1 στην αντιστοιχία της κλίμακας Α2, και θα τους χορηγηθεί ειδικό μηνιαίο επίδομα το οποίο καθορίζεται στα 100 ευρώ. Πρόσθεσε πως για αριθμό ΣΥΟΠ που υπηρετούν σε επιλεγμένα τμήματα της ΕΦ το μηνιαίο επίδομα καθορίζεται στα 200 ευρώ.

Ο κ. Πάλμας ανέφερε στη συνέχεια πως αριθμός ΣΥΟΠ, σύμφωνα με τις κενές θέσεις μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς υπηρεσίας τους, θα δύνανται να απασχοληθεί με αναβαθμισμένες απολαβές και με επέκταση του ανώτατου ορίου ηλικίας από τα 42 στα 57 έτη. «Όσοι από αυτούς επιθυμούν θα μπορούν να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις και να συμμετέχουν σε επιλογική διαδικασία. Η μισθοδοσία τους θα είναι αντίστοιχη με αυτή των μισθολογικών κλιμάκων Α2-Α5-Α7», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι ρυθμίσεις που αφορούν στους ΣΥΟΠ που ήδη υπηρετούν, τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024.

Σε ότι αφορά τους ΣΥΟΠ που θα προσληφθούν στο μέλλον, το Υπουργικό αποφάσισε πως θα προσλαμβάνονται για συνολική υπηρεσία 10 ετών με σύναψη διαδοχικών συμβάσεων από 1 έως 3 έτη, κατόπιν επιλογικής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις. Το ανώτατο όριο ηλικίας θα είναι τα 27 έτη και η μισθολογική κλίμακα πρόσληψης θα είναι αντίστοιχη με τον ετήσιο βασικό μισθό της κλίμακας Α2, στον οποίο θα προστίθενται οι εκάστοτε ισχύουσες γενικές τιμαριθμικές αυξήσεις.

Θα χορηγείται μηνιαίο ειδικό επίδομα και θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του ανωτάτου ορίου ηλικίας στα 57 έτη για αριθμό ΣΥΟΠ με αναβαθμισμένες απολαβές όπως θα ισχύει και για αυτούς που ήδη υπηρετούν.

Προκήρυξη για πρόσληψη ΣΥΟΠ θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του νομοθετικού σχεδίου», είπε και επεσήμανε πως στο Υπουργείο Άμυνας με γνώμονα τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ. «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του προσωπικού μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση ή βελτίωση πολλών θεμάτων που τους απασχολούν», κατέληξε.

Exit mobile version