Μικρή πρόοδο στις συναντήσεις των δύο πλευρών εντοπίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι κατά την επόμενη του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ αναζητούν ημερομηνία για τη να τους συνάντηση η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός της ερχόμενη εβδομάδας. Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.
Δεν σκαλώνει πουθενά
Σε δηλώσεις του μετά τη τελετή για τα δικοινοτικά βραβεία στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε για το κατά πόσο σκαλώνει κάπου ο καθορισμός νέας συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “δεν σκαλώνει πουθενά“. Σημείωσε ότι προχθές, μεταφέρθηκαν κάποιες ημερομηνίες (κατά τη συνάντηση των διαπραγματευτών), έγινε ανταλλαγή κάποιων ημερομηνιών και πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις”.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ζήτησε στην τελευταία τους συνάντηση στη Γενεύη όπως η συνάντηση με τον κ. Τατάρ γίνει πριν το Πάσχα. “Όποτε υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς του κ. Τατάρ, με συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα το ανακοινώσουμε. Αλλά χθες έγινε μια πρώτη ανταλλαγή, αν θέλετε ημερομηνιών, ανάμεσα στους διαπραγματευτές και θα γίνει σχετική ανακοίνωση. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό το θέμα», ανέφερε.
Πρόοδος σ’ αυτά που συζητούν
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπήρξε πρόοδος [προ]χθές ναι, σε αυτά που συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης” με τον ΓΓ.
Ερωτηθείς τί ανακοινώσεις θα γίνουν και αν αφορούν τα έξι σημεία που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι “συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν στο επίπεδο το δικό μου με του κ. Τατάρ σε σχέση με αυτά που συζητήσαμε, που συμφωνήσαμε με τον ΓΓ, που υποσχεθήκαμε στον ΓΓ και που συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας μας συνάντησης».
Μηνύματα για το Κυπριακό
«Δεν φείδομαι και δεν θα φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία των συνθηκών που θα διαρρήξουν το αδιέξοδο στη διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης, κάνοντας αναφορά στα 14 μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους και τα βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με θετική ατζέντα και προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν το Κυπριακό. Αυτά, πρόσθεσε, «είναι μόνο μερικά από τα βήματα που απέδωσαν αποτελέσματα».
Μιλώντας στην τελετή για τα δικοινοτικά βραβεία του φιλανθρωπικού ιδρύματος σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών που να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Σύμβολο ελπίδας
Τα βραβεία, συνέχισε, τα οποία απονέμονται για 15η χρονιά, είναι σύμβολο ελπίδας και μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο, με συνύπαρξη, συνδημιουργία, σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας. «Μια χώρα όπου οι Κύπριοι — Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι — θα μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι τη ζωή και το μέλλον τους. Μια χώρα απαλλαγμένη από ξένες επεμβάσεις, πραγματικά ανεξάρτητη και ικανή να διατηρήσει τον ρόλο της ως σταθερού, αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο και ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής μας», ανέφερε.
Παρακολουθούμε, δεν εμπλεκόμαστε
Ο ΠτΔ ρωτήθηκε αν η κυπριακή Κυβέρνηση θα προσεγγίσει περαιτέρω τους Τουρκοκύπριους πέραν των 14 μονομερών μέτρων που έχει λάβει προς όφελος τους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι υποχρέωση μας, ναι, να στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δείξαμε, για παράδειγμα, με τα 14 μέτρα, αλλά και άλλες σκέψεις που έχουμε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «βλέπουμε τις εξελίξεις, είναι ανησυχητικές, έχει ενημερωθεί και η ίδια η ΕΕ για αυτή την προσπάθεια ελέγχου των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ, σεβόμενος τα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας».