Ψηφίστηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα η τροποποίηση της νομοθεσίας του ΓεΣΥ με στόχο να ρυθμιστεί η διαδικασία αποστολής ασθενών στο εξωτερικό για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στην Κύπρο από το Σύστημα. Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε τροποποίηση που ρυθμίζει την κάλυψη, από το Ταμείο του ΓεΣΥ, δικαιούχων που λαμβάνουν υπηρεσίες από κέντρα υγείας και γιατρούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη τροποποίηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου το σύστημα υγείας της Κύπρου να λειτουργεί στο πλαίσιο της διασυνοριακής περίθαλψης που εφαρμόζεται από τα συστήματα υγείας των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε.
Με την ψήφιση των δύο τροπολογιών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μπορεί να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα πλέον, στην προετοιμασία του προκειμένου να αναλάβει και να εφαρμόσει από την 1η του Οκτώβρη και τα δύο σχετικά προγράμματα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται από το υπουργείο Υγείας.
Κατά τη συζήτηση των τροπολογιών στην Ολομέλεια της Βουλής, αναπόφευκτα και για άλλη μια φορά βουλευτές και συγκεκριμένα οι Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ επανέλαβαν τις θέσεις που και αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν αναπτύξει από το βήμα της Βουλής.
«Τώρα θα ψηφίσουμε κάτι που είναι υποχρέωση μας να ψηφίσουμε. Δηλαδή, εάν ένας κύπριος ασφαλιζόμενος στο ΓεΣΥ καθυστερήσει να πάρει τις υπηρεσίες που χρειάζεται από τον ΟΑΥ, θα πηγαίνει στο εξωτερικό και ο ΟΑΥ θα εμβάζει το ποσό που θα πλήρωνε στην Κύπρο. Αυτό που ψηφίζουμε τώρα όμως αρνούμαστε να το επιτρέψουμε για να μπορεί ο ίδιος δικαιούχος να πηγαίνει σε γιατρό ή νοσοκομείο που δεν είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ στην Κύπρο», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επανέφερε το ζήτημα της συνταγογράφησης φαρμάκων εντός ΓεΣΥ από εκτός Συστήματος γιατρούς (θέμα το οποίο έληξε πριν από μερικούς μήνες μετά και από σχετική τροποποίηση στον νόμο του ΓεΣΥ). «Αυτό το νομοσχέδιο έχει δύο πτυχές. Η μια είναι η κάλυψη των εξόδων στη βάση της τιμής που θα καλύπτονταν στην Κύπρο εάν κάποιος ασθενής θα απευθυνθεί στο εξωτερικό και το δεύτερο σημείο, το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να παραχωρηθεί, σε εύλογο χρονικό διάστημα, περίθαλψη στον ασθενή στην Κύπρο, θα μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό για να τύχει περίθαλψης. Γιατί στην Κύπρο να μην μπορεί να πάει εκτός ΓεΣΥ και να ισχύσει το ίδιο;», ανέφερε παράλληλα.
Στους δύο βουλευτές απάντησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας εξηγώντας ότι «η τροποποίηση προβλέπει, την μεταφορά του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το υπουργείο Υγείας και την κάλυψη της περίθαλψης (στο ύψος που θα καλυπτόταν και στην Κύπρο) από τον ΟΑΥ όταν ο ασθενής λαμβάνει υπηρεσίες εντός της Ε.Ε από παρόχους που είναι ενταγμένοι στο σύστημα υγείας της χώρας τους».
«Αυτά είναι δύο πράγματα που και σήμερα γίνονται από το υπουργείο Υγείας και σήμερα ψηφίζουμε για την μεταφορά τους στον ΟΑΥ», είπε.
Αρκετά πιο έντονος στην τοποθέτηση του ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ο οποίος υπέδειξε ότι «οι κ. Σιζόπουλος και Νεοφύτου επιχειρούν για άλλη μια φορά να ανατρέψουν την φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Αυτοί δεν κουράζονται να το κάνουν αλλά ούτε και εγώ δεν πρόκειται να κουραστώ ποτέ μου να προασπίζομαι τη φιλοσοφία του Συστήματος».