Στην ιστορία περνά το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας, ένα όνομα που έκανε την εμφάνισή του στην κυπριακή αγορά το 1976 και τώρα με την αλλαγή του μετόχου, μετά από 49 χρόνια, αλλάζει το όνομα και γίνεται Eurobank, όπως ήταν και αναμενόμενο.

H νέα ενοποιημένη τράπεζα που θα δραστηριοποιείται στην τραπεζική αγορά με την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών, Ελληνικής και Eurobank Κύπρου, αναμένεται ότι θα έχει την εμπορική επωνυμία Eurobank. Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η αλλαγή ονόματος, η στρατηγική μελέτη που διενήργησε οίκος και παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στη διοίκηση του ομίλου Eurobank, δεν άφησε περιθώρια για άλλο όνομα, παρά αυτό του μεγαλομετόχου που εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας.

Πηγές από την τράπεζα ούτε επιβεβαίωσαν αλλά ούτε και διέψευσαν στον «Φ» την μετονομασία της Ελληνικής και περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι η οποιαδήποτε απόφαση βρίσκεται υπό την αίρεση των εσωτερικών διαδικασιών του οργανισμού και των εποπτικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Κεντρικής Τράπεζας.

Η νέα ενοποιημένη τράπεζα θα δραστηριοποιείται με την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών, Ελληνικής και Eurobank Κύπρου, υπό την εμπορική επωνυμία Eurobank και αυτό χρονικά τοποθετείται την 1ην Ιουλίου.

Στην πράξη σημαίνει ότι σταδιακά τα καταστήματα της Ελληνικής θα αλλάζουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι επιγραφές της Ελληνικής θα φύγουν, το λογότυπο θα αντικατασταθεί, τα χρώματα και ο,τιδήποτε παραπέμπει σε Ελληνική θα αντικατασταθεί στην εταιρική εικόνα της νέας τράπεζας με τα στοιχεία του ομίλου Eurobank. Πηγές της Ελληνικής δεν ανέφεραν πότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στα 52 καταστήματα και 158 ΑΤΜ, αλλά είναι κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί και πολύ χρόνο ενώ δεν είναι γνωστό πόσο θα στοιχίσει το ριζικό λίφτινγκ της Ελληνικής που θα μετονομαστεί σε Eurobank.

Τον Μάρτιο ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Μιχάλης Λούης στα πλαίσιο ενημέρωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης είχε αναφέρει ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να αναμένονται οι εγκρίσεις για την νομική συγχώνευση (legal merge) και αυτή θα είναι η πρώτη φάση της συγχώνευσης. Η δεύτερη φάση, η λεγόμενη λειτουργική (operational merge), θα είναι μία διαδικασία που θα ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα που θα ληφθούν οι εγκρίσεις της νομικής συγχώνευσης για να μην χαθεί καθόλου χρόνος. Στην παρουσίαση είχε αναφερθεί ότι για μια επιτυχημένη συγχώνευση χρειάζονται περίπου 2 χρόνια, διάστημα που χαρακτηρίστηκε λογικό και τονίστηκε επανειλημμένα από τα στελέχη της Ελληνικής ότι οι πελάτες δεν θα καταλάβουν τίποτα και δεν θα επηρεαστούν καθόλου από την συνένωση των δυο τραπεζών.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2025 ο κ. Λούης είχε αναφέρει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, ο όμιλος Eurobank αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του περίπου στο 98% και προχωρά τώρα με την εξασφάλιση της πλήρης ιδιοκτησίας. Ως μέλος του ομίλου Eurobank, εστιάζουμε στην ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με την Eurobank Κύπρου, στην περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας, στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία αξίας για τους πελάτες μας. Επιπλέον, η εξαγορά της CNP Cyprus Insurance Holdings έχει ολοκληρωθεί. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν σημαντικά ορόσημα στην επιδίωξή μας να καταστούμε ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο».

Οι στόχοι για την Κύπρο

Τον Απρίλιο, στην γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας είχε αναφέρει ότι η τράπεζα προχωρά τη νομική συγχώνευση της Ελληνικής με την Eurobank Κύπρου και συγχρόνως αναπτύσσει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στην περιοχή. «Έχοντας ουσιαστικά αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία νομικής συγχώνευσης με τη Eurobank Cyprus, η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, μετά την εξαγορά της ασφαλιστικής CNP Cyprus θα ακολουθήσει η συγχώνευση της με τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανήκουν στην Ελληνική Τράπεζα. Έτσι δημιουργούμε τον ισχυρότερο τραπεζοσφαλιστικό οργανισμό στην Κύπρο, αλλά ο στόχος μας δεν περιορίζεται στην κατάκτηση και αξιοποίηση της πρώτης θέσης. Πρόθεσή μας είναι η συγκρότηση ενός πρωτοπόρου χρηματοοικονομικού οργανισμού στην Κύπρο, που να συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη και τη μετεξέλιξη της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Exit mobile version