Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη δίνει απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανακαλέσουν αναμνήσεις από τη βρεφική ηλικία. Αν και οι εμπειρίες εκείνης της περιόδου υπάρχουν, η πρόσβαση σε αυτές φαίνεται να είναι περιορισμένη. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, συνδέει τη μνήμη των βρεφών με τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου – του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα.
Η μεθοδολογία της έρευνας
Οι ερευνητές μελέτησαν 26 βρέφη ηλικίας 4,2 έως 24,9 μηνών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία με παιδιά κάτω των 12 μηνών και μία με παιδιά από 12 έως 24 μηνών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα βρέφη τοποθετήθηκαν σε μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), ενώ τους προβλήθηκαν εικόνες διάρκειας δύο δευτερολέπτων η καθεμία, με σκοπό την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο.
«Ο ιππόκαμπος είναι μια δομή του εγκεφάλου που δεν είναι ορατή με τις συνήθεις μεθόδους, οπότε έπρεπε να αναπτύξουμε μια νέα προσέγγιση για τη διεξαγωγή πειραμάτων μνήμης με μωρά μέσα σε ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας», δήλωσε ο δρ Νικ Τερκ-Μπράουν, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Όπως εξήγησε στο CNN, «αυτού του είδους η έρευνα γινόταν στο παρελθόν κυρίως όταν τα βρέφη κοιμούνται, επειδή κουνιούνται πολύ, δεν μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες και έχουν μικρή διάρκεια προσοχής».
Τα ευρήματα: η ηλικία κλειδί για την ενεργοποίηση του ιππόκαμπου
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τις κινήσεις των ματιών των βρεφών για να αξιολογήσει αν θυμούνταν τις εικόνες. Αν το βρέφος κοιτούσε περισσότερο μια ήδη γνωστή εικόνα, αυτό υποδήλωνε ενεργοποίηση της μνήμης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα βρέφη (άνω των 12 μηνών) παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο κατά την κωδικοποίηση των μνημών. Παράλληλα, μόνο αυτά εμφάνιζαν δραστηριότητα και στον προμετωπιαίο φλοιό – μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη.
Η δρ Σιμόνα Γκέτι, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, τόνισε ότι παρόλο που έχει ήδη αποδειχθεί η ικανότητα των βρεφών να κωδικοποιούν μνήμες, η νέα μελέτη είναι μοναδική επειδή συνδέει απευθείας αυτή την ικανότητα με τη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο.
Η σημασία για τους γονείς
Η δρ Γκέτι καλεί τους γονείς να δώσουν έμφαση στις εμπειρίες της βρεφικής ηλικίας, παρότι τα παιδιά τους ενδέχεται να μην τις θυμούνται αργότερα. «Τα μωρά μαθαίνουν πάρα πολλά σε αυτή την ηλικία, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να προσλαμβάνουν μια ολόκληρη γλώσσα συνδέοντας ήχους με έννοιες», εξήγησε. Πρόσθεσε επίσης ότι τα βρέφη διαμορφώνουν προσδοκίες για τα μέλη της οικογένειας και παρατηρούν τις ιδιότητες του κόσμου γύρω τους.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της επανάληψης για την ενίσχυση της μνήμης. Όπως ανέφερε η ψυχολόγος Λία Νταβάτσι, «η χρήση της επανάληψης με τα μωρά θα ανοίξει μια μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ γονέα και μωρού», επισημαίνοντας ότι οι γνωστές δραστηριότητες, όπως το ίδιο τραγούδι ή βιβλίο, προκαλούν αναγνωρίσιμη αντίδραση σε μεγαλύτερα παιδιά.
tovima.gr