Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η τελευταία μελέτης της AON με θέμα «Συνταξιοδοτική Επάρκεια 2025». Η μελέτη προσδιορίζει το απαιτούμενο ύψος εισοδήματος που αντιστοιχεί σε διαφορετικά προφίλ ατόμων κατά τη συνταξιοδότηση, ώστε να είναι σε θέση να υπολογίσει κάποιος τα λεφτά που θα χρειάζεται ετησίως για να ζήσει, όταν συνταξιοδοτηθεί.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη της ΑΟΝ κτυπά καμπανάκι σε σχέση με το ύψος των συντάξεων που παραχωρούνται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, καθώς όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, «το ύψος των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι γενικά χαμηλότερο από αυτό των απαιτούμενων ετήσιων εισοδημάτων». Σε ατομική βάση, προστίθεται, επιτυγχάνεται πλήρης κάλυψη μόνο στο Ελάχιστο επίπεδο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους συνταξιοδοτικής επάρκειας.
Αναλυτικότερα, η μελέτη της ΑΟΝ σημειώνει ότι μέχρι πρόσφατα, ο γενικός κανόνας πρότεινε ως στόχο την εξασφάλιση τουλάχιστον 70% του προ-συνταξιοδοτικού εισοδήματος. Αν και αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια απλουστευμένη κατευθυντήρια γραμμή, για πολλούς δημιουργεί περιττό άγχος και συχνά φαντάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα, επισημαίνεται. Και προστίθεται ότι η μελέτη «Συνταξιοδοτική Επάρκεια 2025» της AΟΝ, προσδιορίζει το απαιτούμενο ύψος εισοδήματος που αντιστοιχεί σε διαφορετικά προφίλ ατόμων κατά τη συνταξιοδότηση.
Ειδικότερα, σε σχέση με τα επίπεδα συνταξιοδοτικής επάρκειας, η ΑΟΝ αναφέρει ότι υπάρχουν τρία ετήσια επίπεδα δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη διαφορετικών επιπέδων διαβίωσης στη συνταξιοδότηση: Ελάχιστο, Μέτριο και Άνετο, σε σημερινές αξίες. Στο ελάχιστο επίπεδο, η συνταξιοδοτική επάρκεια ενός ατόμου ανέρχεται στις 13.100, ενώ για ένα ζεύγος, το ποσό ανεβαίνει στις 20.400 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, επισημαίνεται, οι βασικές ανάγκες καλύπτονται, ενώ κάποιο επιπλέον εισόδημα διατίθεται για μη απαραίτητες δαπάνες. Στο μέτριο σενάριο, για ένα άτομο το ποσό συνταξιοδοτικής επάρκειας, ανέρχεται στις 28.500 ευρώ, ενώ για ένα ζεύγος ανέρχεται στις 39.300. Τέλος, στο άνετο σενάριο, το ποσό συνταξιοδοτικής επάρκειας φτάνει για ένα άτομο στα 39.300 ευρώ και για ένα ζεύγος στα 53.700. Με αυτό το σενάριο, υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία σε σύγκριση με το μέτριο επίπεδο, και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για ορισμένες πολυτέλειες.
Τα δύο κύρια συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτης της ΑΟΝ είναι: • Κρατική σύνταξη – 1ος Πυλώνας Ασφάλισης. Η εξάρτηση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) στην Κύπρο καλύπτει μόνο ένα μέρος του απαιτούμενου εισοδήματος για κάλυψη των ετήσιων δαπανών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επιπλέον συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις για βελτιωμένη οικονομική ασφάλεια στη συνταξιοδότηση. • Κρατική σύνταξη και 2ος Πυλώνας Ασφάλισης. Αν και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέχει ένα βασικό επίπεδο σύνταξης, οι αποταμιεύσεις μέσω Ταμείων Προνοίας του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συμπλήρωση του εισοδήματος, αλλά με μόνο το 30% των εργαζομένων να έχουν συμπληρωματική κάλυψη, χρειάζονται πολιτικές που θα αυξήσουν την κάλυψη από συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση.