Μια πρωτοποριακή μελέτη σχετικά με την απώλεια νερού και την απόθεση ιζημάτων στο Φράγμα Μαυροκόλυμπου ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ, αναδεικνύοντας μια προηγμένη, υψηλής ακρίβειας μεθοδολογία για την παρακολούθηση των υδάτινων πόρων μέσω σύγχρονων τεχνολογιών τηλεπισκόπησης.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Ερατοσθένη, αξιοποίησε την Επίγεια Σάρωση Λέιζερ (TLS) με ακρίβεια σε επίπεδο χιλιοστού, σε συνδυασμό με Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, για την ακριβή εκτίμηση των υδρολογικών μεταβολών στο φράγμα. Η τεχνολογία TLS προσέφερε ασύγκριτη ακρίβεια στην αποτύπωση των τοπογραφικών και ογκομετρικών μεταβολών εντός της δεξαμενής.
Μετά από μια κρίσιμη αστοχία στον αγωγό εκκένωσης του φράγματος τον περασμένο Ιανουάριο, η μελέτη παρείχε μια υψηλής ακρίβειας ποσοτική ανάλυση της απώλειας νερού και της απόθεσης ιζημάτων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη σημερινή αποθηκευτική ικανότητα της δεξαμενής και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά της.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία αποφάσεων, βασισμένων σε δεδομένα, η ερευνητική ομάδα υπέβαλε επίσημα τα αποτελέσματα της μελέτης στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου για τη στήριξη της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την εκτίμηση κινδύνων και τη στρατηγική διαχείριση των φραγμάτων μέσα από την αξιολόγηση του φράγματος Μαυροκόλυμπου.
Κύρια Συμπεράσματα της Έρευνας, δήλωσε στον «Φ» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ερατοσθένη και κύριος ερευνητής, Διόφαντος Χατζημιτσής, είναι η υπερ-ακριβής ποσοτικοποίηση απώλειας νερού, η υψηλή ανάλυση απόθεσης ιζημάτων και η προηγμένη ανάλυση πολυαισθητηριακών δεδομένων.
Ο συνδυασμός TLS, UAV και δορυφορικών εικόνων δημιούργησε ένα πρωτοποριακό και υψηλής ακρίβειας πλαίσιο παρακολούθησης για την ανθεκτικότητα των υδατικών υποδομών, επεσήμανε, ενώ η μελέτη αναδεικνύει πώς η υψηλής ακρίβειας Επίγεια Σάρωση Λέιζερ (TLS) καινοτομεί στις αξιολογήσεις της απόθεσης ιζημάτων.
Με την ενσωμάτωση της TLS με UAV και δορυφορικές εικόνες, παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο και εξαιρετικά ακριβές σύνολο δεδομένων που είναι πλέον διαθέσιμο στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου για την ενίσχυση της διαχείρισης υδάτινων πόρων και τη στρατηγική λήψη αποφάσεων, κατέληξε ο δρ. Χατζημιτσής.